Κίνηση αποπροσανατολισμού από τα εκρηκτικά προβλήματα στην εκπαίδευση είναι η κυβερνητική εξαγγελία για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Σε μία κίνηση αποπροσανατολισμού από τα εκρηκτικά προβλήματα της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, η κυβέρνηση επιλέγει να «ανοίξει» το ζήτημα της πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας, εξερχόμενος προχτές από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, εξήγγειλε «εξαντλητικό» διάλογο για το σύστημα εισαγωγής, χωρίς να καθορίσει ωστόσο ούτε το χρονοδιάγραμμα ούτε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί. Οπως είχε δηλώσει, ο διάλογος θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν τον προκαταλαμβάνει, είναι ανοιχτή να ακούσει θέσεις και απόψεις απ' όλες τις πλευρές. Και βεβαίως η θεσμική πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί όταν δημιουργηθεί η συνθετική πρόταση, μετά απ' αυτό το διάλογο».
Η εξαγγελία του διαλόγου αυτού γίνεται σε μία περίοδο που η κατάσταση για τη λαϊκή οικογένεια είναι ασφυκτική σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των παιδιών της. Η συνεχής ιδιωτικοποίηση, η γιγάντωση της παραπαιδείας, η συνεχής υποβάθμιση του περιεχομένου του σχολείου, ο περιορισμός του σε καλλιέργεια δεξιοτήτων αντί για στέρεα γνώση και η καλλιέργεια των κάλπικων αξιών του μεγάλου κεφαλαίου, συνθέτουν ένα σχολείο ξένο προς τις πραγματικές ανάγκες των νέων και του λαού. Σε μία περίοδο που οι μαθητικές κινητοποιήσεις έχουν αναδείξει αυτή την κατάσταση και έχουν φέρει στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών, αποτελεί πρόκληση η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει με διάλογο για το Εξεταστικό, εκμεταλλευόμενη ουσιαστικά την επιθυμία των νέων για συνέχιση των σπουδών τους. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που με την πολιτική της φροντίζει να βάζει όλο και περισσότερους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Αλλωστε, κάθε μέτρο που έχει πάρει η κυβέρνηση για την Παιδεία από την Προσχολική Αγωγή, την Ειδική Αγωγή, τις συμφωνίες που ανοίγουν τα σχολεία στις επιχειρήσεις, μέχρι τις μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (αξιολόγηση, αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων - μαγαζιών, διάσπαση σπουδών σε κύκλους) οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.
Και ενώ η αντιδραστική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω στον πυρήνα της πολιτικής της, έρχονται οι εξαγγελίες για διάλογο να προσπαθήσουν να «κουκουλώσουν» αυτή την πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν και τα σενάρια που και το προηγούμενο διάστημα είχαν δει το φως της δημοσιότητας για αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ανάμεσα σε αυτά, η πρόταση για καθιέρωση προπαρασκευαστικού έτους μετά το Λύκειο και στη συνέχεια εξετάσεις για την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η πρόταση για «ελεύθερη εισαγωγή» και διενέργεια εξετάσεων από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, ενώ στο χορό των σεναρίων μπαίνουν και τα όσα ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κανένα ωστόσο από αυτά δεν απαντά στο αίτημα για κατάργηση της παραπαιδείας, για σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, για εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά με ίσους όρους.