Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Συνένοχοι στο πλιάτσικο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Στη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών και στην επίθεση του δικομματισμού στα ασφαλιστικά δικαιώματα, αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ

Τα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ είναι αναγκαία και ρεαλιστικά, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, εισηγούμενος την πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. Κάνοντας αναφορά στις χθεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις των δημόσιων υπαλλήλων, στην έναρξη της παρέμβασής του, τόνισε ότι «ανάμεσα στα αιτήματά τους, αυτό που ξεχωρίζει είναι η κατάσταση με το Ταμείο Πρόνοιας, που και χρήματα δεν έχει, αλλά και καθυστερεί παραπάνω από δυόμισι και τρία χρόνια για να δώσει να πληρωθούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιοδοτούμενοι» κι αυτό είναι αποτέλεσμα «των πολιτικών όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων».

Αναφερόμενος στην ουσία της πρότασης του ΚΚΕ, ο εισηγητής αναφέρθηκε στους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού από το 1990 και τόνισε ότι «όλες οι κυβερνήσεις διαπράττουν ένα έγκλημα διαρκείας απέναντι στο ζήτημα των αποθεματικών των ασφαλιστικών οργανισμών». Σημείωσε πως «τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών είναι κλεμμένη υπεραξία από τους εργοδότες σε βάρος του ιδρώτα των μισθωτών. Αυτά τα αποθεματικά λεηλατούν και πλιατσικολογούν σε βάρος τους όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις».

Επισήμανε ότι τα λεηλατηθέντα αποθεματικά από το 1950 μέχρι σήμερα, με βάση αντικειμενικούς υπολογισμούς, υπολογίζονται παραπάνω από 58 δισεκατομμύρια ευρώ. Συνέχισε, λέγοντας ότι «αυτά τα χρήματα δόθηκαν στο κεφάλαιο στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης, προκειμένου - υποτίθεται - η χώρα να αντιμετωπίσει προβλήματα της περιόδου μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο, με αποτέλεσμα κάποιοι να κερδοσκοπούν και να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και η εργατική τάξη να βλέπει τον ιδρώτα της να λεηλατείται. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι με ξένα κόλλυβα οι κυβερνήσεις ασκούσαν πολιτικές πάνω στο συγκεκριμένο τομέα και σε άλλους τομείς, αφού τα ποσά που λεηλατήθηκαν είναι πολύ μεγάλα, είτε με τη λογική των δανεικών και των αγύριστων, είτε με τις χαριστικές ρυθμίσεις που πάντοτε είχαν συγκεκριμένα τμήματα της αστικής τάξης για να ωφελούνται και η εργατική τάξη να πλήττεται».

Απαντώντας στα επιχειρήματα που θέλουν την πρόταση του ΚΚΕ να είναι οικονομικά ανεφάρμοστη, ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Οπως είπε, «τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών οργανισμών τα "γεννούν" οι πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». «Η ουσία - είπε - είναι ότι το πρόβλημα είναι ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό. Και για το λόγο αυτό, πάντοτε όλες οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις από την περίοδο του 1990 μέχρι σήμερα, έχουν ως στόχο το πώς θα περιορίσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων και το πώς θα δώσουν πολλαπλάσια δικαιώματα και κερδοφορία στο μεγάλο κεφάλαιο, με πολύπλευρες απαλλαγές σε ό,τι αφορά τον τομέα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, υπονομεύοντας εντέλει το δημόσιο χαρακτήρα του και σπρώχνοντας στη λογική και στην αγκαλιά των ιδιωτικών ασφαλιστικών, εμπορικών κερδοσκοπικών εταιρειών».

Καταλήγοντας, ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε ότι «εμείς δεν έχουμε αυταπάτες για τα όρια της κοινοβουλευτικής πάλης. θεωρούμε αναγκαίο να καλέσουμε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την αντίστασή τους. Το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους σ' αυτούς τους αγώνες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βρώμικη προπαγάνδα μπροστά στη νέα επίθεση(2013-02-01 00:00:00.0)
Να μπλοκάρουμε τη νέα ληστεία των Ταμείων!(2012-12-01 00:00:00.0)
Διαχρονική η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων(2012-03-13 00:00:00.0)
Για τη λεηλασία της Τράπεζας Ελλάδας στα αποθεματικά(2012-03-03 00:00:00.0)
Να αντιστοιχηθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα στις σύγχρονες ανάγκες(2010-01-21 00:00:00.0)
Να κλείσουν οι δρόμοι του «τζόγου» για τα ταμεία(2007-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ