Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενοι

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΤΟΚΙΟ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.--

Η επιχείρηση «σοκ και δέος» του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους, έχει κοστίσει πριν κλείσουν οι δύο πρώτοι μήνες του 2009, συνολικά 360.000 απολύσεις σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η General Motors αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» των περικοπών με 67.000 απολύσεις, ενώ ο κατασκευαστής βαρέων μηχανημάτων Caterpillar και η φαρμακευτική Pfizer απέλυσαν 23.600 και 19.500 άτομα αντίστοιχα. Στην Ιαπωνία, Nissan, Panasonic και Pioneer απέλυσαν συνολικά 45.000 ανθρώπους ενώ στην Ευρώπη, «προηγείται» η γερμανική εταιρεία λιανικής, Metro, με 15.000 απολύσεις και ακολουθούν οι Σκανδιναβικές Αερογραμμές-SAS με 8.600, η Philips και η φαρμακευτική AstraZeneca που απέλυσαν από 3.000 εργαζόμενους η κάθε μία.

Σ' αυτές τις 360.000 θέσεις εργασίας δεν περιλαμβάνονται οι 500 απολύσεις που ανακοίνωσε χτες η Vodafone στη Βρετανία, οι 900 θέσεις εργασίας που ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρονικών Jabil Circuit στο εργοστάσιό της στην Ουγγαρία, ούτε οι περικοπές σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα παγκοσμίως, ούτε φυσικά οι «τεχνητές» ανεργίες, ή οι μειώσεις των ωρών εργασίας με παράλληλη συρρίκνωση των αποδοχών... Στη Σιγκαπούρη αναμένεται να απολυθούν έως τα μέσα του 2010, τουλάχιστον 99.000 άνθρωποι, αναφέρει έκθεση της τράπεζας DBS καθώς η χώρα αναμένεται να βιώσει τη «χειρότερη οικονομική ύφεση» στην ιστορία της. Η DBS Bank εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας της χώρας ενδέχεται να αυξηθεί κατά 4,8% μέχρι το τέλος του 2009 και να φθάσει στο 5% ως τα μέσα του 2010 ενώ η αύξηση το Δεκέμβρη του 2008, ήταν περίπου 58% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Παράλληλα, η βρετανική στατιστική υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2008 η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1980, σε ποσοστό 1,5% ενώ τα στοιχεία δείχνουν υποχώρηση σε όλους τους τομείς της βρετανικής οικονομίας. Στο μεταξύ, η ανησυχία στους κύκλους των Βρυξελλών για την εξασθένηση της στερλίνας διογκώνεται ενώ σε έγγραφο που συνέταξαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει της συνάντησης της G7 στη Ρώμη, στις 14 Φλεβάρη, αναφέρουν ότι η «ταχύτατη» πτώση της στερλίνας «εγείρει ερωτηματικά σχετικά με τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της βρετανικής οικονομίας».

Παραινέσεις Αλμούνια

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες τις γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη - μέλη για τη σύνταξη εθνικών προγραμμάτων που θα αφορούν την απομάκρυνση των λεγόμενων «τοξικών στοιχείων» από τα ενεργητικά των τραπεζών, ενώ ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε ότι η εκτίμηση της αξίας των τοξικών στοιχείων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση. Επιπλέον, τόνισε ότι τα εθνικά προγράμματα για τα «τοξικά στοιχεία» των τραπεζών, δεν έχουν στόχο τη διάσωση των τραπεζών, αλλά την αποκατάσταση των πιστωτικών ροών, που είναι αναγκαία για την έξοδο από την οικονομική κρίση και ότι θα πρέπει «να διασφαλίσουμε ότι το βάρος των τοξικών θα κατανεμηθεί δίκαια και ότι τα χρήματα των φορολογούμενων θα προστατευτούν».

Εμπορικό έλλειμμα - ρεκόρ παρουσίασε η Ιαπωνία τον Γενάρη, καθώς οι εξαγωγές σημείωσαν βουτιά 46% σε ετήσια βάση, αφού η διεθνής καπιταλιστική κρίση περιέκοψε τη ζήτηση για τα προϊόντα της χώρας στο εξωτερικό. Η Ιαπωνία, που πάντα επικρινόταν από τους οικονομικούς ανταγωνιστές της για το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα, έγινε εισαγωγέας στο ισοζύγιο μόλις τους τελευταίους μήνες και το έλλειμμα αυτό είναι το μεγαλύτερο από τότε που υπάρχουν ιστορικά συγκρίσιμα στοιχεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ