Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Το οπλισμένο δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού εχθρός των λαών και της ειρήνης

Η ΕΕΔΥΕ διοργανώνει καμπάνια ενάντια στο NATO με αφορμή τα 60χρονά του. Ταυτόχρονα, συμμετέχει στις αντιιμπεριαλιστικές δράσεις που αναπτύσσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, που κορυφώνονται με την αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του NATO στο Στρασβούργο στις 3 και 4 του Απρίλη 2009. Για το σκοπό αυτό δίνει στη δημοσιότητα την παρακάτω διακήρυξη και καλεί μαζικά τον ελληνικό λαό, εργατικά σωματεία, φορείς της νεολαίας, συλλόγους και κάθε εργαζόμενο να τη στηρίξουν και να την υπογράψουν.

Συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από τη δημιουργία του NATO, του πιο αποκρουστικού και εγκληματικού οργανισμού, που διατηρεί την παρουσία του και αποτελεί μόνιμη απειλή για τους λαούς και την παγκόσμια ειρήνη.

Ο λεγόμενος Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, το NATO, που ιδρύθηκε στις 4 του Απρίλη 1949, έκανε ξεκάθαρο από την ιδρυτική του διακήρυξη τον επεμβατικό και επιθετικό του χαρακτήρα, παρόλο που διακήρυσσε ψευδεπίγραφα στους λαούς ότι είναι αμυντικός οργανισμός.

Η δημιουργία του NATO εξέφραζε την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού ενάντια στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Είναι ψέμα πως ήταν αμυντικό Σύμφωνο και αυτό αποδεικνύεται εκτός των άλλων από το γεγονός ότι το Σύμφωνο της Βαρσοβίας ιδρύθηκε το 1966 και διαλύθηκε το 1991.

Παράλληλα, όπως κυνικά αναφέρεται στο ίδιο του το εγχειρίδιο, που εκδόθηκε το 1995, είχε στόχο να εμποδίσει και με τα όπλα οποιεσδήποτε αλλαγές και ανατροπές θα μπορούσαν να συντελεστούν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Γι' αυτό το σκοπό, όπως αποδείχτηκε, εκτός από τον έλεγχο που ασκούσε στις Ενοπλες Δυνάμεις των χωρών - μελών, διατηρούσε και παραστρατιωτικές οργανώσεις, αποθήκες όπλων, όπως η «Κόκκινη Προβιά» στην Ελλάδα και η «Γκλάντιο» στην Ιταλία. Γι' αυτό το σκοπό, αλλά και για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού, στήριξε τα αντιδραστικά καθεστώτα και τις δικτατορίες στην Ελλάδα, στην Τουρκία, τα φασιστικά καθεστώτα του Φράνκο στην Ισπανία, του Σαλαζάρ στην Πορτογαλία, ενώ πρωταγωνίστησε στο διαμελισμό της Κύπρου.

Η ιστορία του NATO σε ρόλο παγκόσμιου χωροφύλακα του ιμπεριαλισμού είναι δεμένη με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Είναι σημαδεμένη με το αίμα θυμάτων από τις άμεσες και έμμεσες επεμβάσεις του στον κόσμο.

Ακόμα περισσότερο σήμερα έχει πλήρως αποκαλυφθεί ο ρόλος και ο χαρακτήρας του NATO ως ενός διεθνούς δολοφονικού στρατιωτικού μηχανισμού, βασικού μοχλού της ιμπεριαλιστικής δράσης, τόσο στο εσωτερικό των κρατών - μελών του, όσο και έξω από τα σύνορά τους για την εγκαθίδρυση της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού.

Μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας, ήδη από το 1992, με τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, και το 1999 στην Ουάσιγκτον, υιοθέτησε το νέο δόγμα, που δίνει τη δυνατότητα επέμβασης σε ολόκληρο τον πλανήτη, στο όνομα νέων κινδύνων, όπως η ασφάλεια, η τρομοκρατία, η προστασία ροής φυσικών πόρων, κλπ. Προχώρησε στη νέα επέκτασή του με την ένταξη πρώην σοσιαλιστικών και άλλων χωρών στις γραμμές του. Με τη σύναψη ιδιαίτερων συμφωνιών και σχέσεων με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής. Στη Σύνοδο της Ρίγας το 2006 εδραιώνει τη συνεργασία με τις Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία και Ιαπωνία που ήδη συμμετέχουν στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης (2004) ενέκρινε το σχέδιο για την ευρύτερη Μέση Ανατολή, προετοιμάζοντας επεμβάσεις για την υποδούλωση της περιοχής στον ιμπεριαλισμό. Σε αυτό το διάστημα προχώρησε στη νέα δομή του, που στηρίζεται κυρίως στις επιθετικές δολοφονικές δυνάμεις ταχείας επέμβασης.

Με τη στήριξη ΗΠΑ - ΕΕ και άλλων υποτακτικών τους επιδίωξε και σ' ένα βαθμό πέτυχε, στην αναθεώρηση του ΟΗΕ, να χρισθεί έμμεσα ως βασικός μηχανισμός στήριξης και υλοποίησης των «ειρηνευτικών» αποστολών του ΟΗΕ, που έχουν κυρίως στόχο να ντύσουν με το μανδύα της διεθνούς νομιμότητας την επιβολή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων.

Οι ΗΠΑ χέρι χέρι με την ΕΕ οργάνωσαν το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και έτσι το NATO πυροδότησε τον πόλεμο στη Βοσνία, σχεδίασε και υλοποίησε το βρώμικο πόλεμο κατά της Σερβίας, με τους βομβαρδισμούς των 78 ημερών, που ισοπέδωσαν τη χώρα και οδήγησαν στη ΝΑΤΟική και ευρωενωσιακή κατοχή του Κοσσόβου και στην «ανεξαρτητοποίησή» του.

Ο πόλεμος και οι επεμβάσεις των ΝΑΤΟικών στα Βαλκάνια και στο Αφγανιστάν, η συμμετοχή μεγάλου μέρους των ΝΑΤΟικών στην επέμβαση στο Ιράκ απέδειξαν ότι η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και η επιβολή της «νέας τάξης» έχουν εχθρό τους τα κράτη, ακόμα κι αν είναι πειθήνια όργανά τους, και τους λαούς που αντιδρούν στην ιμπεριαλιστική επιβουλή και κατάκτηση. Αυτός ο εχθρός βρίσκεται στο στόχαστρο της δολοφονικής δράσης του NATO και γι' αυτό κλιμακώνει τους εξοπλισμούς και αναπτύσσει νέα απειλητικά οπλικά συστήματα, όπως η λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή στο NATO, που αποτέλεσε την ασπίδα διασφάλισης των συμφερόντων των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού. Η χούντα των συνταγματαρχών, ο διαμελισμός της Κύπρου, η αμφισβήτηση των συνόρων στο Αιγαίο, οι συνέπειες από την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια αποτελούν ορισμένα δείγματα της «ΝΑΤΟικής προστασίας». Η χρηματοδότηση από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων των ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δαπανών και των ΝΑΤΟικών αποστολών, με την ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, αποτελεί το τίμημα της προστασίας των συμφερόντων των ελληνικών και ξένων μονοπωλιακών ομίλων.

Ιμπεριαλισμός - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι έννοιες ταυτόσημες. Παρά τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ - ΕΕ στρέφονται ενιαία κατά των λαών, αφού η ΕΕ στην Ευρωσυνθήκη θεωρεί βασικό πυλώνα της το NATO, αποδεχόμενη πλήρως το ρόλο του.

Στη μαύρη επέτειο των 60 χρόνων του, το NATO επιχειρεί να ξεπεράσει το «επικοινωνιακό έλλειμμα της Συμμαχίας» απέναντι στους λαούς με γκαιμπελική προπαγάνδα διαστρέβλωσης της Ιστορίας, μέσα από τα εξαγορασμένα από το σύστημα ΜΜΕ, τα πανεπιστήμια με δόλωμα τα κονδύλια, τις εκδηλώσεις της τοπικής κοινωνίας από καλοπληρωμένους υπηρέτες του.

Ομως, αυτό δε θα περάσει. Γιατί είναι πια σε όλους γνωστό ότι τα 60 χρόνια ιστορίας και δράσης του NATO είναι γραμμένα και σημαδεμένα με το αίμα των λαών, είναι ταυτισμένα με το θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αμάχων και παιδιών.

Η νέα δομή και το νέο δόγμα του NATO είναι αντιδραστικά και απεχθή για τους λαούς, που μόνο νέα δεινά γνώρισαν και βιώνουν. Γι' αυτό χρειάζεται να πυκνώσουν τις κινητοποιήσεις και την αντίσταση ενάντια στους ιμπεριαλιστές.

To NATO εμφανίζεται παντοδύναμο, αλλά δεν είναι. Ο ιμπεριαλισμός δεν έχει ζωή, αν δεν κατακτά νέες αγορές, αν δε διευρύνει τις σφαίρες επιρροής του, αν μαζί με το λαό του δικού του κράτους, που εκμεταλλεύεται, δεν κατακτά και δεν καταπιέζει και άλλους λαούς.

Αντίπαλο δέος στο NATO υπάρχει. Είναι οι φιλειρηνικές, αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις όλου του κόσμου, το παγκόσμιο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που σε συντονισμό με το εργατικό κίνημα, τα άλλα λαϊκά κινήματα, των γυναικών της νεολαίας, τα κινήματα αλληλεγγύης αντιστέκονται και βροντοφωνάζουν, σε όλους τους εταίρους και συνεταίρους της «λυκοσυμμαχίας», εδώ και τώρα το NATO να διαλυθεί.

Αυτός είναι ο μονόδρομος για όλους τους λαούς. Να βάλουμε φρένο στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Να συμβάλουμε στην ήττα του ιμπεριαλισμού, προϋπόθεση για έναν ειρηνικό κόσμο.

Στο μαύρο μέτωπο, που υψώνεται σήμερα από τις ΗΠΑ, NATO, EE και τις δυνάμεις που τις υπηρετούν και που απεργάζονται και προωθούν την υποδούλωση των λαών, η απάντηση είναι ένα μεγάλο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό μέτωπο.

Στις σημερινές συνθήκες η φραστική καταδίκη για τα εγκλήματα και τις απειλές του NATO δε φτάνει. Απαιτείται ένα πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, που συσπειρώνει τις συνεπείς και ριζοσπαστικές κοινωνικές δυνάμεις, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, ευρύτερες κοινωνικές λαϊκές δυνάμεις.

Γιατί οι λαοί μπορούν, με τους αγώνες τους, να νικήσουν και να βάλουν φραγμό στα εγκληματικά σχέδια του NATO και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η ΕΕΔΥΕ και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε τον ελληνικό λαό και τους μαζικούς φορείς του λαϊκού κινήματος σε διαρκή, με υπομονή και επιμονή, αγώνα για:

-- Τη διάλυση του NATO

-- Την έξοδο της Ελλάδας από το NATO

-- Την απομάκρυνση όλων των ξένων βάσεων από τη χώρα

-- Την επιστροφή όλων των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων αποστολών, που βρίσκονται εκτός της Ελλάδας, για τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού.

ΕΞΩ TO NATO ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

ΖΗΤΩ Η ΦΙΛΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΚΑΤΩ Η ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ