Πέμπτη 26 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση είναι παρούσα. Εχει καταστεί το επίκεντρο των αναλύσεων και των πολιτικών πρωτοβουλιών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, οι οποίοι αναζητούν - μάταια έως σήμερα - τρόπους αντιμετώπισής της, ομολογώντας πλέον την ύπαρξή της. Και αν σήμερα αυτό μοιάζει ως αυτονόητο, δε συνέβαινε μερικούς μήνες πριν, όταν στη χώρα μας, για παράδειγμα, με εξαίρεση το ΚΚΕ, το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων επιδίωκαν να συσκοτίσουν το πρόβλημα και μιλούσαν για την ...απληστία των τραπεζών, για τα «golden boys» και για τον καζινοκαπιταλισμό. Η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ απέναντι στο πρόβλημα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης είναι ασφαλώς αποτέλεσμα της επιστημονικής ανάλυσης, από μαρξιστική σκοπιά, των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων της ελληνικής πραγματικότητας, αλλά και των διεθνών εξελίξεων. Η οικονομική κρίση δεν είναι φυσικό φαινόμενο που προκαλεί υλικές καταστροφές, αλλά το αναπόφευκτο αποτέλεσμα που προκύπτει και αναπαράγεται με νομοτέλεια, από τις ίδιες τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.

Βέβαια, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, αλλά από κοντά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. δε συσκοτίζουν απλά την ουσία της καπιταλιστικής κρίσης, προσπαθώντας να προστατέψουν και να αποενοχοποιήσουν τον καπιταλισμό στα μάτια των εκατομμυρίων εργαζομένων. Κυρίαρχο στοιχείο της λογικής - πολιτικής αυτών των κομμάτων είναι οι ...διαχειριστικού τύπου παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο χτεσινός κατάλογος των μέτρων που παρουσίασε ο Κ. Καραμανλής, λες και η καλύτερη συνεργασία των υπουργείων ή η μηχανοργάνωση διαφόρων υπηρεσιών θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι προτάσεις, που, υποτίθεται, διατυπώνει το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που, ως κυβέρνηση, ιδιωτικοποίησε το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας και τώρα προτείνει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών που έχουν εξάγει τεράστια κεφάλαια στα Βαλκάνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόταση του ΣΥΝ για αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της επανακρατικοποίησης της πλειοψηφίας των μετοχών της Εθνικής, λες και «μισή» κρατική τράπεζα είναι δυνατόν να λειτουργήσει στο καθεστώς της «ελεύθερης αγοράς» με διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι άλλες τράπεζες.

Και ενώ τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ιχνηλατούν τους τρόπους που θα ...χειριστούν την κρίση, οι τράπεζες και οι διάφορες επιχειρήσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύονται τις τελευταίες μέρες, εξακολουθούν να συσσωρεύουν νέα κέρδη, βγαλμένα από το μόχθο και την υπεραξία των εργαζομένων. Αποκαλύπτεται, έτσι, ότι οι θιασώτες και οι απολογητές του συστήματος, το μόνο που κάνουν είναι - όπως είπε χτες η Αλ. Παπαρήγα - «να μεθοδεύσουν το ξεγέλασμα των εργαζομένων και να ρίξουν τα βάρη ολοκληρωτικά σε αυτούς».

Και με αφορμή την οικονομική κρίση, οι εργαζόμενοι είναι ευκαιρία να κατανοήσουν ότι ο κόσμος δε σταματά στον καπιταλισμό. Ο καπιταλισμός δεν είναι το αιώνιο σύστημα, που εγκαθιδρύθηκε στη Γη ελέω Θεού και ανθρώπων, αλλά μία βαθμίδα στην ιστορική, εξελικτική πορεία της ανθρωπότητας, από το κατώτερο στο ανώτερο. Ο ιστορικά ξεπερασμένος καπιταλισμός, με την πάλη των εργαζομένων, θα αντικατασταθεί από ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα, το σοσιαλισμό. Σ' αυτό πρέπει να τείνει ο ταξικός αγώνας για την ικανοποίηση όλων των αναγκών της εργατικής, της λαϊκής οικογένειας και πρέπει οι εργαζόμενοι μπροστά στην κρίση να τον οξύνουν. Αλλωστε, η σημερινή ιστορική εποχή είναι εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων, είναι η εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ