Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
Στην γκιλοτίνα του ΝΑΤΟ με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Συζητήθηκαν χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τα σχετικά πρωτόκολλα για την προσχώρηση των δύο κρατών στο ΝΑΤΟ

Στην περιοχή των Βαλκανίων είναι νωπά ακόμα τα σημάδια από τη βάρβαρη πολεμική επέμβαση του ΝΑΤΟ που διέλυσε τη Γιουγκοσλαβία και αιματοκύλησε τους λαούς της, αλλά η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας το ΝΑΤΟ «παράγοντα σταθερότητας», ψήφισαν χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τα σχετικά πρωτόκολλα για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ της Αλβανίας και της Κροατίας. Κοινό επιχείρημα και των δύο κομμάτων ήταν ότι η ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στη σταθερότητα της περιοχής, με την εκπρόσωπο μάλιστα του ΠΑΣΟΚ, Σ. Γιαννακά, να ξεπερνά κάθε όριο στον εξωραϊσμό του ΝΑΤΟ.

Κατά τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Βαληνάκη, η προσχώρηση της Αλβανίας και της Κροατίας στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα και θα αποβεί προς όφελος των σχέσεων με τη χώρα μας. Η Ελλάδα, είπε, σταθερά δηλώνει υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ανέφερε ότι επιδιώκει την ένταξη στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και άλλων χωρών της περιοχής, όπως η Βοσνία, το Μαυροβούνιο και η Σερβία. Ο υφυπουργός υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το επιχείρημα ότι «συνδιαμορφώνουμε επί ίσοις όροις τις αποφάσεις της συμμαχίας», οι οποίες, όπως είναι γνωστό, αφορούν σε ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις ανά την υφήλιο εναντίον «απείθαρχων» κρατών και λαών.

Αυτή που - συμφωνώντας με την προσχώρηση Αλβανίας και Κροατίας - ξεπέρασε κάθε όριο ήταν η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Σ. Γιαννακά, η οποία έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «οι αρχές που προσυπογράφονται από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αποτελούσαν ανέκαθεν πάγιες επιδιώξεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή, η διαφύλαξη της ελευθερίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων των λαών, η ειρηνική επίλυση των διαφορών τους, η θεμελίωση των δημοκρατικών θεσμών και η προαγωγή της ευστάθειας και της ευημερίας»!

Η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, κατά την Σ. Γιαννακά, που στηρίχτηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, θα συμβάλει «στην περαιτέρω ανάπτυξη των ειρηνικών και φιλικών σχέσεων της χώρας μας με αυτές και επιπλέον θα ενισχύσει την εδραίωση των δημοκρατικών τους θεσμών και θα προάγει τις συνθήκες σταθερότητας και ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή».

Λ. Κανέλλη: Δεν υπάρχει περίπτωση να κυρώσουμε τέτοια σύμβαση

«Μετά βδελυγμίας» καταψήφισε τη σύμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη και σχολιάζοντας την τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι εάν γινόταν παγκόσμιος διαγωνισμός για τη συγγραφή ύμνου που να ταυτίζει το ΝΑΤΟ με τη δημοκρατία, η Σ. Γιαννακά θα δικαιούνταν το πρώτο βραβείο. Κατήγγειλε ότι το ΝΑΤΟ δημιούργησε μια σειρά από κράτη στη Βαλκανική σφάζοντας και βομβαρδίζοντας και είπε ότι ήδη η ελληνική κυβέρνηση - διά στόματος Ντ. Μπακογιάννη - τηρεί από χτες (σ.σ. προχτές) πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στη Σερβία και στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσόβου, το οποίο ήδη εξέδωσε και «ΝΑΤΟικά» διαβατήρια.

Δεν υπάρχει περίπτωση, είπε η Λ. Κανέλλη, να κυρώσουμε τέτοια σύμβαση, όπως δεν έχουμε επικυρώσει μέχρι τώρα καμία συνθήκη για προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, αφού «όλες αυτές οι συζητήσεις περί καλής γειτονίας και διασφάλισης της ειρήνης, να πω ότι είναι μια ειρήνη αιματοβαμμένη, καθαρά ΝΑΤΟική, της οποίας το απεμπλουτισμένο ουράνιο και τις βόμβες γραφίτη τις πληρώνουν ακόμα οι Βαλκάνιοι λαοί».

Κατά της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ενώ από τη συνεδρίαση απουσίαζε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ