Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για τον αγώνα στα «Τζάμπο»

Η δράση των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών το περασμένο Σάββατο, όπου για ακόμα μια φορά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη τη χώρα έδωσε μια σοβαρή μάχη, αποκλείοντας καταστήματα της πολυεθνικής «ΤΖΑΜΠΟ», με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης του εργαζόμενου Ν. Νικολόπουλου, ενάντια στην τρομοκρατία και τις απολύσεις, απέδειξε ότι υπάρχει ένα οργανωμένο και καλά προετοιμασμένο σχέδιο από κυβέρνηση και εργοδοσία για την ποινικοποίηση του αγώνα. Αυτό επιβεβαιώνει η προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να εφαρμόσουν την πολιτική και εισαγγελική εντολή και να εμποδίσουν τις κινητοποιήσεις. Αλλά και το κυνηγητό που εξαπέλυσαν, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, προχωρώντας σε συλλήψεις, αφού νωρίτερα είχαν «σταμπάρει» πρόσωπα, είχαν φωτογραφίσει πινακίδες αυτοκινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Αστυνομικό Τμήμα του Πειραιά υπάρχει λίστα με δεκάδες ονόματα συνδικαλιστών και εργαζομένων, με στόχο να γίνουν μαζικές συλλήψεις. Αυτό επιβεβαιώνει η εισβολή στο σπίτι εργαζόμενης και η σύλληψή της, την επομένη της κινητοποίησης, στο Πέραμα.

Σ' αυτήν τη γραμμή κινείται όλο αυτό το διάστημα και η «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη. Ακόμα δεν έχει αντιδράσει στις αλλεπάλληλες καταγγελίες από τα ταξικά συνδικάτα για τις μαφιόζικες μεθόδους που χρησιμοποίησε η εργοδοσία, προσπαθώντας να εξαγοράσει τον Ν. Νικολόπουλο με 50.000 ευρώ και να τον υποχρεώσει σε παραίτηση, απειλώντας τον, μάλιστα, ότι, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύει ακόμα και η οικογένειά του. Η κυβέρνηση με τους κρατικούς μηχανισμούς και η εργοδοσία επιχειρούν να τρομοκρατήσουν συνολικά τους εργαζόμενους, για να μην αντιδρούν, να μη διεκδικούν. Γι' αυτό και τα «αντανακλαστικά» της Δικαιοσύνης λειτούργησαν τέλεια όταν η εργοδοσία απαίτησε μαζικές συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου, υπέβαλε μηνύσεις, ζήτησε «προστασία» από τα ΜΑΤ για να λειτουργήσουν τα καταστήματά της.

Η πολυεθνική «ΤΖΑΜΠΟ», τα συμφέροντα της οποίας εξυπηρετούν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, έχει αυτήν τη στιγμή 41 καταστήματα στην Ελλάδα, 2 στην Κύπρο και 1 στη Βουλγαρία. Απασχολεί περίπου 2.500 εργαζόμενους. Ο συνδικαλισμός, η διεκδίκηση μισθολογικών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς, δε «χωρούν» στο πλάνο της για την παραπέρα ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και την αύξηση της κερδοφορίας της. Η συνδικαλιστική δράση του Ν. Νικολόπουλου ήταν «κακό» παράδειγμα για τους εργαζόμενους τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όσο και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Γι' αυτό και η «ΤΖΑΜΠΟ», υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα συνολικά της τάξης της, θέλησε να ξεμπερδέψει με τον συγκεκριμένο εργαζόμενο και ό,τι αυτός αντιπροσωπεύει και εκπροσωπεί. Γι' αυτό επιδιώκει, με κάθε μέσο και τρόπο, να ανακόψει τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σ' αυτήν την προσπάθεια, συνδράμει η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της, δίνοντας για ακόμα μια φορά εξετάσεις στη μεγαλοεργοδοσία.

Ο αγώνας που δίνουν όλο αυτό το διάστημα οι ταξικές δυνάμεις, οργανωμένα, περιφρουρημένα, σε όλη τη χώρα, είναι αγώνας που στρέφεται συνολικά ενάντια στο κεφάλαιο. Γι' αυτό και ο αγώνας που βρίσκεται σε εξέλιξη πρέπει να γίνει υπόθεση συνολικά των εργαζομένων, τόσο στα «ΤΖΑΜΠΟ», όσο και σε όλες τις πολυεθνικές επιχειρήσεις. Για να χτυπηθεί η τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς. Για να μπει φραγμός στις απολύσεις. Για το μεροκάματο και την ασφάλιση, για όλα εκείνα τα αιτήματα που απαντούν στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες τους.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ