Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η κρίση δεν μπορεί να προληφθεί, το λαϊκό κίνημα μπορεί να την αποκρούσει

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αρένα»

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αρένα» και στους δημοσιογράφους Δ. Δανίκα και Μ. Προβατά, όπου μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για την οικονομική κρίση, για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις κινητοποιήσεις στα πολυκαταστήματα «Τζάμπο» ενάντια στις απόπειρες για απόλυση και εξαγορά νέου εργαζομένου σ' αυτά. Παραθέτουμε τα σχετικά αποσπάσματα της συνέντευξης:

Κληθείσα να σχολιάσει την οικονομική κρίση η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Η κρίση δεν έχει έρθει ακόμα στην Ελλάδα - βεβαίως, έχουμε κάποια στοιχεία της - αλλά θα ξεσπάσει και η εκτίμηση που κάνουμε είναι ότι θα είναι και οξεία και σχετικά μακρόχρονη. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι έχει να συμβεί για τους μισθωτούς, για τους εργατοϋπαλλήλους, τα μικρομάγαζα, την αγροτιά».

-- Θα μπορούσε αυτή η κρίση να αποφευχθεί αν είχε το ΚΚΕ όλα τα όπλα στα χέρια του;

-- Να μην κάνουμε μια τέτοια μεταφορά, γιατί αν ήταν το ΚΚΕ, θα ήταν μια εντελώς διαφορετική κατάσταση. Η κρίση έχει αντικειμενικό χαρακτήρα, δεν προκαλείται δηλαδή από τις κυβερνήσεις. Βεβαίως, η πολιτική των κυβερνήσεων συμβάλλει, αλλά η κρίση είναι κρίση του ίδιου του συστήματος, δεν μπορεί να προληφθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μας είναι το λαϊκό κίνημα να πάρει τα μέτρα του, γιατί θα δεχτεί σφοδρή επίθεση. Να την αποκρούσει, να περιορίσει όσο γίνεται τις συνέπειες, να μην αφήσει να το κολλήσουν στον τοίχο.

-- Αντικειμενική, τι ακριβώς εννοείτε;

-- Είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, με την κερδοφορία, τη συσσώρευση κεφαλαίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η κρίση εμφανίζεται αφού έχουν προηγηθεί ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης και αφού έχουν συγκεντρωθεί χρήμα, κεφάλαιο, έχει γίνει μεγάλη συγκέντρωση, έχουν γίνει εκτεταμένες επενδύσεις σε χώρες που δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες, τόσο ισχυρές. Τι γίνεται τώρα; Αυτή η κερδοφορία συνδέεται με την αναρχία, γιατί είναι άναρχες οι επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει προγραμματισμός στο σύστημα, συνδέεται με την ανισόμετρη ανάπτυξη και συνδέεται με την υπόσκαψη της αγοραστικής ικανότητας των εργαζομένων. Δηλαδή, μαζεύει κέρδη, αναπτύσσεται άναρχα, αφαιρεί από τον εργαζόμενο την ικανότητα να καταναλώνει προϊόντα και φτάνει σε ένα σημείο, που ενώ υπάρχει πολύ χρήμα δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Δηλαδή, να ξαναμπεί στην κυκλοφορία, να επενδυθεί και να ξαναβγάλει κέρδη. Στην ουσία πρέπει να συντελεστεί το εξής πράγμα: `Η να απαξιωθεί το κεφάλαιο, γιατί πια είναι υπερτιμημένο, να πέσει στην πραγματική του αξία, πράγμα που σημαίνει μεγάλη υποχώρηση, και από την άλλη μεριά να χτυπηθούν ακόμη περισσότερο τα όποια δικαιώματα των εργαζομένων έχουν απομείνει.

-- Δεν είναι αντιφατικό από τη μια μεριά το κεφάλαιο να συσσωρεύει πλούτο και από την άλλη να μη δίνει δυνατότητες να καταναλώνει;

-- Είναι αντίφαση του συστήματος, συμφωνώ, είναι από αυτές τις αντιφάσεις που έχει το ίδιο το σύστημα. Διότι η κερδοφορία, η δίψα του κέρδους, είναι τέτοια που δεν μπορεί να προγραμματίσει ισορροπίες και μην ξεχνάτε ότι έχει οξυνθεί ο ανταγωνισμός. Αν μιλήσουμε σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τις νέες αγορές που δημιουργήθηκαν, για τις παλιές αγορές που θέλουν να τις ανακατανείμουν και η ανταγωνιστικότητα ανεβάζει και τη σπατάλη κεφαλαίων. Για σκεφτείτε πόσα ξοδεύονται στη διαφήμιση για να εκτοπίσει η μία επιχείρηση τα προϊόντα της άλλης, να την εκτοπίσει από την αγορά και να καταλάβει το μερίδιό της. Τεράστια ποσά.

Διαφορετικοί οι δρόμοι μας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η Αλ. Παπαρήγα ρωτήθηκε και για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και για το αν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας, και σημείωσε:

-- Αυτή η διαμάχη, όπως ξέρετε, εκδηλώθηκε το 1991, δεν ήταν μια διαμάχη για τις καρέκλες, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Δηλαδή, γεννήθηκαν πια από αυτή τη διαμάχη δύο διαφορετικοί δρόμοι. Επομένως, δεν είναι δυνατή η συνεργασία.

-- Ούτε το 2009;

-- Βέβαια, το 2009, δεν εξέλειπαν οι λόγοι, μη σας πω έγιναν ακόμη χειρότεροι.

-- Ο κόσμος ρωτάει για ποιο λόγο δεν κάθονται, δε βρίσκουν μια κοινή φόρμα;

-- Αντικειμενικά δεν υπάρχει.

-- Γιατί, είναι αντιδημοκράτες οι του ΣΥΡΙΖΑ;

-- Μα σήμερα δεν έχουμε ζητήματα δημοκρατίας. Π.χ. σήμερα, φαντάζομαι, και εμείς και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποθέτω και το ΠΑΣΟΚ, θα βγάλουμε ανακοίνωση γι' αυτά που γίνονται στο λιμάνι του Πειραιά, που χτύπησαν τους αγρότες, δεν μπορούν να κατέβουν τα τρακτέρ στην Αθήνα, μη χαλάσει το κυκλοφοριακό. Καταλαβαίνετε ότι δεν είναι αυτό.

Εδώ το ζήτημα είναι ο δρόμος ανάπτυξης. Είναι η στάση απέναντι στα μονοπώλια, απέναντι στο κεφάλαιο, απέναντι στην ΕΕ. Σήμερα μπορεί να διαπιστώσουμε όλοι την ύπαρξη προβλημάτων, αφού υπάρχουν δεν μπορεί κανείς να τα αγνοήσει. Η ΝΔ τα φορτώνει στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι σας είπα για το λαϊκό κίνημα, δε σας είπα για μια αριστερή κυβέρνηση. Διότι η αριστερή κυβέρνηση δε λέει τίποτα. Μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί ακριβώς να γίνει το άλλοθι του συστήματος, να του δώσει μια ανάσα. Αλλο που προς το παρόν το σύστημα δε θέλει να απεγκλωβιστεί από την εναλλαγή των δύο κομμάτων, μιλάω για το σύστημα, όχι για το πώς σκέφτονται τα κόμματα. Το καθένα θέλει να γίνεται το δικό του. Η πλουτοκρατία φοβάται μια πολιτική που τη χτυπάει καταρχήν στο πεδίο της οικονομίας.

-- Το ΚΚΕ με 8% και με 9 και 10, δεν μπορεί να χτυπήσει την πλουτοκρατία.

-- Δεν είναι αυτοσκοπός μας ένα εκλογικό ποσοστό. Στο πεδίο της οικονομίας πρέπει να χτυπηθεί. Και αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα τέτοιο πρόγραμμα. Εχει μια καθαρή διαχείριση, μοιάζει πάρα πολύ με το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του '70.

-- Γιατί δεν τους θέτετε θέσεις που να μπορεί να υπάρξει συμφωνία;

-- Μα τις ξέρουμε τις θέσεις τους, όπως ξέρουν τις δικές μας και διαφωνούμε και μέσα στη Βουλή, κτλ. Δεν έχει νόημα να κάνεις διάλογο όταν ξέρεις ότι έχεις διαφωνία. Αυτά είναι τερτίπια. Καλεί ο Παπανδρέου τον Αλαβάνο, μετά ο Αλαβάνος τον Παπανδρέου και μετά θα βγει ο καθένας και θα ρίχνει την ευθύνη στον άλλο. Κοροϊδεύουν τον κόσμο.

Εμείς τι λέμε; Ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Και μια ριζοσπαστική κυβέρνηση να ανέβει, δεν μπορεί να σταθεί δίχως τον ενεργό ρόλο του λαϊκού παράγοντα. Οχι σε ρόλο οπαδού μιας κυβέρνησης, αλλά που θα πρωταγωνιστεί κι αν η κυβέρνηση είναι καλή, βεβαίως μαζί με την κυβέρνηση. Τέτοιο κίνημα δεν υπάρχει. Μιλάμε όχι για σύγκρουση με τον τάδε πρωθυπουργό, αυτό είναι εύκολο στη Βουλή να συγκρουόμαστε, τίποτα δεν είναι. Εδώ το ζήτημα είναι να συγκρουστείς με μια ολόκληρη τάξη, η οποία είναι και μέρος μιας ευρωπαϊκής τάξης.

Μπορείς να συγκρουστείς, αλλά πρέπει να συγκεντρώσεις όλες τις δυνάμεις σου. Συμμαχία εργατικής τάξης, αγροτιάς, αυτοαπασχολούμενων, δεν υπάρχει σήμερα κάτι τέτοιο.

Ο λαός θα ξεπεράσει το φόβο

Τέλος, ερωτηθείσα για τις κινητοποιήσεις έξω από τα «Τζάμπο» η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε:

-- Χτες έγιναν σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα «Τζάμπο», ορισμένες δραστηριότητες, από έξω, για να στηρίξουν και τους μέσα, γιατί γίνονται απολύσεις. Μάζεψαν ονόματα, θα κάνουν συλλήψεις, θα κάνουν δίκες. Φυσικά ο κόσμος μέσα - θα σας το πω καθαρά - φοβόταν, ενώ καταλαβαίνει.

Θα τον ξεπεράσει ο λαός το φόβο. Εμείς δεν πιστεύουμε σε ένα κίνημα ηρώων. Πιστεύουμε σε ένα κίνημα λαϊκό, που εκεί θα είναι και οι ήρωες. Σε αυτή τη φάση είμαστε. Αν δε σπείρουμε το χωράφι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, πίσω θα πηγαίνουμε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ