Η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής στη Συνδιάσκεψη
Με την εκτίμηση πως έχουν γίνει θετικά βήματα, αλλά και ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες που περιμένουν να αξιοποιηθούν για να ξεπεραστούν αδυναμίες και καθυστερήσεις πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Γενάρη η Συνδιάσκεψη Περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Περιλαμβάνει τους Νομούς Σερρών, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς. Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν οι Δημήτρης Γόντικας και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Η Συνδιάσκεψη ψήφισε ομόφωνα τα Ντοκουμέντα για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος, τις Θέσεις της ΚΕ και τις Θέσεις για τον Σοσιαλισμό. Ομόφωνα εγκρίθηκαν και η εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής, καθώς και ο απολογισμός της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.
H Συνδιάσκεψη έκανε τον απολογισμό δράσης των τελευταίων δύο χρόνων και ταυτόχρονα έγινε ο σχεδιασμός καθηκόντων για το επόμενο διάστημα. Στην εισήγηση της Επιτροπής Περιοχής που παρουσίασε ο γραμματέας Νίκος Χριστάνης τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Στην Περιοχή μας η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και η επερχόμενη οικονομική κρίση έχουν συνέπειες για την εργατική τάξη, τη φτωχή αγροτιά, τους ΕΒΕ. Εργοστάσια και επιχειρήσεις απειλούνται με κλείσιμο, άλλες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει -με πρόσχημα την κρίση - να παίρνουν μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, με απολύσεις, διαθεσιμότητες, περικοπές μισθών κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε για το τελευταίο διάστημα: Την καθυστέρηση πληρωμών και μη λειτουργία των Κλωστηρίων Γ΄ και της ΚΟΠΛΑΝ του ομίλου Λαναρά στη Νάουσα, οι απολύσεις που έχουν γίνει σε ΑΛΜΑΚΟ, ΑΛΟΥΜΙΛ και ΚΛΕΜΜΑΝ στο Κιλκίς και η μετατροπή σε 4 ημέρες εβδομαδιαίας εργασίας στην "Ελληνική Υφαντουργία" στα Γιαννιτσά.
Αυξάνεται δραματικά η ανεργία, η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το κλείσιμο μαγαζιών, οξύνονται η φτώχεια και τα αδιέξοδα των φτωχομεσαίων αγροτών».
Η εισήγηση έκανε απολογισμό και εκτίμηση της προσυνεδριακής δουλειάς στις ΚΟΒ και στις Συνδιασκέψεις των Νομαρχιακών Οργανώσεων. Δόθηκαν διευκρινίσεις για προσεγγίσεις που προέκυψαν στο σύνολο της προσυνεδριακής δουλειάς.
Με στόχο πάντα το «Ισχυρό ΚΚΕ και Αντεπίθεση», η Οργάνωση στα δυο προηγούμενα χρόνια ανέπτυξε δράση στους αγώνες της εργατικής τάξης, των αγροτών των ΕΒΕ, σε κάθε πρόβλημα της περιοχής, αλλά και στους γενικότερους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες του λαού μας.
Για παράδειγμα σε σχέση με τους εργατικούς αγώνες αναφέρεται στην εισήγηση: «Εξακολούθησαν, και αυτό το δίχρονο, να αναπτύσσονται αγώνες στην περιοχή της Νάουσας, με πρωτοστάτη το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ), για τους κλωστοϋφαντουργούς, είτε για την πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων - απολυμένων, είτε ενάντια στη μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών των εργαζομένων στον όμιλο Λαναρά. Ο αγώνας για την άμεση πληρωμή των εργατών, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όχι μόνο στη Νάουσα, αλλά συνολικά στον όμιλο Λαναρά, ξεκίνησε με ταξικό πλαίσιο από το ΕΚΝ, σε συντονισμό και με τους επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης και συνεχίστηκε με συντονισμό από την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου. Ομως με τη διασπαστική πρωτοβουλία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του κλαδικού σωματείου Ιματισμού της Θεσσαλονίκης (το ελέγχουν οι δυνάμεις του ΣΥΝ\ΣΥΡΙΖΑ) οδηγήθηκε στο να περιοριστεί ο αγώνας στο αίτημα να ξαναχρηματοδοτηθεί ο Λαναράς. Η παρέμβαση μάλιστα του ΣΥΝ τοπικά κορυφώθηκε με επιθέσεις προς το ΕΚΝ και αντικομμουνισμό προς το Κόμμα(ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ). Στην πρόσφατη προσπάθεια να οργανώσουμε τον αγώνα από τα κάτω με τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα έτσι ώστε να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με κλιμάκωση και ταξικό πλαίσιο διεκδίκησης, οι δυνάμεις μας δέχονται και μια νέα επίθεση αντικομμουνισμού και προσπάθεια απομόνωσης αυτών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις έχουμε τη σύγκρουση των δυο γραμμών που υπάρχουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα: Απ' τη μια η γραμμή του συμβιβασμού, της υποταγής, που εν ολίγοις καταλήγει στο να δούμε αν μπορούμε να περισώσουμε τα δεδουλευμένα μέσα από τη νέα δανειοδότηση του Λαναρά και από την άλλη η ταξική γραμμή που εκφράζεται μέσα από το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, του ΕΚΝ και της ΟΕΚΙΔΕ».
Για τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της ΚΑΠ, η εισήγηση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Κόμμα μας μελέτησε τις νέες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, επεξεργάστηκε θέσεις και στόχους πάλης για να ενισχύσει την ανάπτυξη των αγώνων και τον αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό τους. Αντιπάλεψε την πολιτική του ΠΟΕ και τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Συνέδεσε τον αγώνα των μικροπαραγωγών αγροτών με την πρότασή του για τον παραγωγικό συνεταιρισμό στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας. Ο ρόλος και η συμβολή της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης ήταν και παραμένει καθοριστική στην οικονομία όλων των νομών της περιοχής μας. Η δεδομένη αρνητική πορεία σε καλλιεργούμενα στρέμματα και παραγωγή σχεδόν σε όλα τα βασικά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα...), τα χαμηλά εισοδήματα (κτηνοτροφικά προϊόντα, ροδάκινα, σιτηρά...), το μαζικό ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρών αγροτικών νοικοκυριών είναι φανερά και στον πιο δύσπιστο μέχρι χτες αγρότη».
Για το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, η εισήγηση διαπιστώνει: «Οι αυτοαπασχολούμενοι που δεν εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος των μικρών επιχειρηματιών. Η κοινή δράση των αυτοαπασχολούμενων με τους εργατοϋπαλλήλους μπορεί να ασκήσει θετική επίδραση και σε αυτούς που χρησιμοποιούν 1-2 ή και 3 μισθωτούς, ανάλογα και με τον κύκλο εργασιών. Κάτω από την επίδραση της ταξικής πάλης και της πρωτοβουλίας στη συμμαχία από την πλευρά των ταξικών σωματείων είναι δυνατόν ένα σημαντικό μέρος του στρώματος να στηρίξει αντιμονοπωλιακή δράση».
Με δεδομένη τη συσσωρευμένη εμπειρία, έγινε σχεδιασμός ώστε να ξεπεραστούν καθυστερήσεις και αδυναμίες στους παραπάνω τομείς και επίσης να γίνουν αποφασιστικά βήματα παρέμβασης και δράσης σε άλλους τομείς π.χ. στους χώρους της εκπαίδευσης.
Ειδικά κεφάλαια στην εισήγηση, αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε ήταν οι προτάσεις για Κόμμα οργανωτικά ισχυρό με οργανώσεις σε εργατικούς κλάδους, μεγάλα εργοστάσια σε ΕΒΕ, αγρότες και με αντίστοιχη ισχυρή ΚΝΕ, τα ζητήματα καθοδηγητικής δουλειάς, η οργάνωση της ιδεολογικής και μαζικής προπαγάνδας, τα καθήκοντα για το άμεσο επόμενο διάστημα.