Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η γραμμή πάλης της ΠΑΣΥ

Η ΠΑΣΥ έδειξε για άλλη μια φορά την αγωνιστική της συνέπεια στον αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τις δύο προηγούμενες βδομάδες που η αγροτιά βγήκε μαζικά στους δρόμους του αγώνα, φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα πως μέσα στο κίνημα της αγροτιάς συγκρούονται δυο γραμμές πάλης: Η μια είναι η γραμμή που επιδιώκει να προωθήσει τις απαιτήσεις των μεγαλοαγροτών και όσων ονειρεύονται μεγάλες αγρομπίζνες. Η άλλη είναι η γραμμή πάλης υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών.

Η μια γραμμή εκπροσωπείται από τις ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και τα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Η συγκεκριμένη γραμμή έδειξε στη διάρκεια και αυτών των κινητοποιήσεων πόσο μακριά από τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών είναι. Οι παραπάνω έδειξαν ότι κινούνται στην πεπατημένη της αντιαγροτικής πολιτικής, που συνδιαμορφώνουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ με την ΚΑΠ κινούμενες στο πλαίσιο και του ΠΟΕ. Εδειξαν ότι ενδιαφέρονται για τους μεγαλοεπιχειρηματίες αγρότες και τα μονοπώλια στην αγροτική οικονομία. Εδειξαν ότι οι διεκδικήσεις τους επιχειρούν να «ρίξουν» τους μικρομεσαίους αγρότες, επιταχύνοντας το ξεκλήρισμά τους. Αλλωστε, αυτόν το στόχο υπηρετούν οι θέσεις για το «μητρώο αγροτών» και τη στήριξη των «κατά κύριο επάγγελμα αγροτών». Επιπλέον, έδειξαν ότι στο κρίσιμο σημείο εγκαταλείπουν και υπονομεύουν τον αγώνα, όπως έγινε στο μπλόκο των Τεμπών και αλλού.

Η άλλη γραμμή είναι αυτή της ΠΑΣΥ και των δυνάμεων που συσπειρώνονται γύρω της. Η γραμμή αυτή συγκρούεται με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της ΚΑΠ, καθώς και με τον ΠΟΕ. Η γραμμή πάλης της ΠΑΣΥ θέτει καίρια αιτήματα, σε όφελος της αγροτιάς. Αιτήματα επιβίωσης και ενίσχυσης της αγροτικής δουλειάς και παραγωγής, όπως, π.χ., καθιέρωση κατώτατων εγγυημένων τιμών, μείωση του κόστους παραγωγής, ουσιαστική ρύθμιση των χρεών, προστασία της εγχώριας παραγωγής, να δίνονται οι επιδοτήσεις στην παραγωγή και να αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών και πολλά άλλα. Ακόμα, η γραμμή πάλης της ΠΑΣΥ απαντά στις σημερινές ανάγκες, συμβάλλοντας στο άνοιγμα του δρόμου ανάπτυξης που θα υπηρετεί τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οικογένειές τους. Η ενίσχυση αυτής της γραμμής και η αποδυνάμωση του συνδικαλισμού της υποταγής θα δώσει ώθηση στην οργάνωση της αγροτιάς, στη δημιουργία μαζικών, ισχυρών αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα και θα συμβάλει στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, στην αποτελεσματικότητα της πάλης.

Η γραμμή πάλης της ΠΑΣΥ αναδεικνύει και μιαν ακόμα διάσταση: Την αναγκαιότητα ενίσχυσης της κοινής δράσης και οικοδόμησης της κοινωνικής συμμαχίας ανάμεσα στη μικρομεσαία αγροτιά, στην εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, στις μαζικές αγωνιστικές οργανώσεις της νεολαίας, των γυναικών. Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων είναι κομμάτι μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, που καταδικάζει στην ανέχεια και την ανεργία τους εργαζόμενους, χρεοκοπεί τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες. Η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να συσπειρωθεί στην ΠΑΣΥ μαζικά. Με την ΠΑΣΥ θα κατακτά την κοινή πάλη της με τους εργάτες και αυτοαπασχολούμενους της πόλης, με στόχο την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων, γιατί μόνον έτσι θα ανατραπεί και η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος εφαρμογής μιας φιλολαϊκής πολιτικής που θα συμφέρει και τη μικρομεσαία αγροτιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ