Η παρουσίαση της εισήγησης στη Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς - Εύβοιας
Η συνδιάσκεψη, την οποία παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, ενέκρινε ομόφωνα τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα προς το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ και εξέλεξε τη νέα Επιτροπή Περιοχής. Γραμματέας επανεκλέχτηκε ο Γιάννης Παναγής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Παρουσιάζοντας την εισήγηση του Γραφείου στη Συνδιάσκεψη ο απερχόμενος Γραμματέας της Οργάνωσης επισήμανε πως η ΚΟ έκανε βήματα προόδου - ωρίμανσης. Σε θετική πορεία προχωρά η αναδιάταξη των ΚΟ με κοινωνικοταξικούς όρους, δημιουργώντας κλαδικές οργανώσεις σε χώρους δουλειάς. Γίνεται καλύτερος προγραμματισμός και μέσα από τις κλαδικές οργανώσεις ανακαλύπτουμε χώρους, που μέχρι τώρα η Οργάνωση δεν μπορούσε να φθάσει, ενώ αναπτύσσεται η επιρροή του Κόμματος σε μαζικούς χώρους με αυξημένη καταγραφή δυνάμεων σε σωματεία και μαζικούς φορείς, με την ανάπτυξη της πολιτικής παρέμβασης της Οργάνωσης. Επίσης, καλύτερα η Οργάνωση, οι ΚΟΒ, έχουν αφομοιώσει τη στρατηγική του Κόμματος και, έτσι, μπορούμε να προωθούμε τη στρατηγική του Κόμματος μέσα από την πάλη για τα συγκεκριμένα προβλήματα.
Ομως, επισημάνθηκε στην Εισήγηση και αναπτύχθηκε παραπέρα και μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα που αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση που ακολούθησε στη Συνδιάσκεψη από τους αντιπροσώπους, έχουμε πολλά να κάνουμε και σε πολλά μέτωπα, κόντρα στις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, με την ιδιωτικοποίηση στον τομέα της Ενέργειας, όπου οι άλλοι περιορίζουν το πρόβλημα στο περιβαλλοντικό ζήτημα, ενώ οι ταξικές δυνάμεις αναδείχνουν και συνδέουν το πρόβλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις και το μοντέλο της ανάπτυξης. Επίσης, στη ΛΑΡΚΟ, όπου η Οργάνωση ανέδειξε συνολικά τα προβλήματα με τις νέες εργασιακές σχέσεις σε σύνδεση με την προοπτική ανάπτυξης σε όφελος του λαού, απ' όπου αναδείχνεται η ανάγκη της Λαϊκής Εξουσίας - Λαϊκής Οικονομίας.
Βήματα έκανε η Οργάνωση, επίσης, στο σοβαρό ζήτημα της βοήθειας της ΚΝΕ για τον καλύτερο προσανατολισμό της δουλειάς του Κόμματος στη νεολαία, όπου σταθεροποιήσαμε την παρέμβασή μας, όπως τονίστηκε. Ομως, παρ' όλα αυτά, επισήμανε αυτοκριτικά η εισήγηση, η Οργάνωση είναι πίσω από τις αυξημένες απαιτήσεις που βάζει η σημερινή κατάσταση, η κρίση και η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Ακόμα πίσω και από τις δυνατότητες της Οργάνωσης.
Κι εδώ μπαίνει επιτακτικά το θέμα, με ποιο προσανατολισμό, με ποια γραμμή πάει η Οργάνωση. Για παράδειγμα, το εργοστάσιο «Στάνταρ Ιντεάλ» έκλεισε με τη δικαιολογία ότι δεν είναι ανταγωνιστικό, όταν τα κέρδη είναι πολλαπλάσια και προτείνει πακέτο παχυλών αποζημιώσεων για απολύσεις. Αλλά το ζήτημα εδώ δεν είναι η μεγαλύτερη αποζημίωση για την απόλυση, αλλά η ίδια η δουλειά των εργαζομένων που δεν παζαρεύεται. Υπάρχει πίεση, που η Οργάνωση, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίσουν, αν θέλουν να συνεχίσουν τη δουλειά τους.
Αλλά και τα προβλήματα της αγροτιάς είναι πιεστικά και καμιά ενίσχυση δεν καλύπτει το περυσινό επίπεδο εισοδήματος. Και προβάλλει, κι εδώ, με ποια γραμμή μπορεί να αντιμετωπιστούν, ποια γραμμή βάζει η Οργάνωση στους αγρότες; Μπορεί να είναι λύση, για παράδειγμα, το Μητρώο Αγροτών που επιταχύνει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς ή κάποιες ενισχύσεις για φέτος για στήριξη του εισοδήματος, όπως περιορίζουν το ζήτημα οι μεγαλοαγρότες και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, προβάλλοντας ότι μπορεί στα πλαίσια της ΚΑΠ να λυθεί το αγροτικό ζήτημα; Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ προβάλλει ζήτημα Εθνικής Αγροτικής πολιτικής.
Εμείς, λοιπόν, πρέπει να αποκαλύπτουμε πως για τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Εθνική Αγροτική πολιτική (στρατηγική) είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, την οποία συμφωνούν και στηρίζουν, ανεξάρτητα τι λένε δημαγωγικά μπροστά στον ξεσηκωμό των αγροτών. Και είναι το Μητρώο των κατά κύριο επάγγελμα (μεγαλο)αγροτών, η εγκατάλειψη των καλλιεργειών, η κατάργηση της εγγυημένης κατώτερης τιμής στα αγροτικά προϊόντα, οι ελεύθερες αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που ανταγωνίζονται τα δικά μας μέσα στη χώρα μας κλπ., λόγω της ΚΑΠ και του ΠΟΕ που συμφωνούν και υλοποιούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.
Ολα αυτά επιδεινώνουν την κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς και την οδηγούν πιο μαζικά στο βίαιο ξεκλήρισμα. Ετσι, λοιπόν, εδώ μέσα στο μαζικό αγροτικό κίνημα προβάλλει το ζήτημα: Με ποια γραμμή, ποιο προσανατολισμό παλεύουμε. Τι αγροτικά προϊόντα συμφέρει τη χώρα και τους μικρομεσαίους αγρότες να παράγουμε και πώς. Αρα, πρέπει να βάζουμε στους αγρότες το ζήτημα του αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ για την ανατροπή της, μ' αυτόν τον προσανατολισμό, αντιμονοπωλιακό, πρέπει να δουλεύουμε συνδέοντας τα αιτήματα και τις λύσεις σε φιλοαγροτική κατεύθυνση με τη στρατηγική μας, της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας.
Τόσο με την εισήγηση, όσο και από τις ομιλίες των αντιπροσώπων στη συνδιάσκεψη, μέσα από τη συσσωρευμένη πείρα της Οργάνωσης, αναδείχτηκαν, επίσης, τα ζητήματα λειτουργίας των σωματείων: Το πώς δουλεύουμε για τη συσπείρωση στην ταξική γραμμή του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, στη γραμμή της ρήξης και σύγκρουσης με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ενώ σημειώθηκε πως όπως έδειξαν οι τελευταίες κινητοποιήσεις της νεολαίας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι, η Οργάνωση, οι κομμουνιστές, για το όποιο τέτοιο ξέσπασμα. Σχετικό με όλα αυτά και τους μεγάλους στόχους της Αντεπίθεσης που βάζει το Κόμμα μας, είναι και το ζήτημα της ανάπτυξης της κομματικής δύναμης, της κομματικής οικοδόμησης, με προσανατολισμό, σχέδιο και επιμονή, ιδιαίτερα στα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής του τριγώνου Χαλκίδα - Οινόφυτα - Θήβα, σε εργοστάσια που έχουν προοπτική. Κι εδώ, επισημάνθηκε, καθοριστικός είναι ο ρόλος της καθοδήγησης της Οργάνωσης, των στελεχών, για την καλύτερη λειτουργία των Οργάνων από τα πάνω μέχρι κάτω στις ΚΟΒ.