Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Αναγκαία και ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ

Να κάνουν υπόθεση του διεκδικητικού τους αγώνα τα μέτρα που προτείνει το Κόμμα, κάλεσε τους εργαζόμενους ο Γιώργος Μαυρίκος, παρουσιάζοντας την πρόταση νόμου

Η ουσιαστική προστασία των ανέργων με τη λήψη άμεσων μέτρων αποτελεί αίτημα και στόχο καθημερινής πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
Η ουσιαστική προστασία των ανέργων με τη λήψη άμεσων μέτρων αποτελεί αίτημα και στόχο καθημερινής πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ καταθέτει πρόταση νόμου σχετικά με προβλήματα που απασχολούν τους ανέργους, τα ζητήματα της ανεργίας συνολικότερα, θέματα που εστιάζουν κατά κανόνα στην ανάγκη επιβίωσης των ανέργων και των οικογενειών τους», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος, που ήταν ο εισηγητής της πρότασης νόμου του Κόμματος.

Και άλλες φορές, είπε, και στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά και παλαιότερα, έχουμε καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις, όπως, όμως, φαίνεται, σε «ώτα μη ακουόντων», σε ό,τι αφορά τις κυβερνήσεις, είτε αυτές είναι της ΝΔ, είτε είναι του ΠΑΣΟΚ. «Σε ό,τι μας αφορά, συνέχισε, θα συνεχίσουμε να φέρνουμε και στη Βουλή τα ζητήματα των ανέργων, τα μεγάλα προβλήματα που σχετίζονται με τη νέα γενιά, με τις γυναίκες, με τους ανθρώπους κάθε ηλικίας που πετιούνται στην ανεργία από την ασύδοτη δράση των εργοδοτών και του κεφαλαίου, από τις πολιτικές των κυβερνήσεων.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να φέρνουμε εδώ αυτά τα ζητήματα, γιατί με αυτόν τον τρόπο και κρατάμε τα ζητήματα στην επικαιρότητα και ταυτόχρονα ασκείται πίεση, προκειμένου να έρχονται στην ημερήσια διάταξη τα προβλήματα της επιβίωσης των ανέργων και ακόμα για να μη νομίζουν οι κυβερνήσεις ότι θα περνάει έτσι "αβρόχοις ποσί" η πολιτική τους που γεννά και αυξάνει αυτά ακριβώς τα ποσοστά των ανέργων».

Πρόβλημα σύμφυτο με τον καπιταλισμό

Για μας, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, σαφώς η βάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ή τη μείωση της έντασης του προβλήματος είναι η ίδια η πάλη της εργατικής τάξης. Και σε αυτήν είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ, τα μέλη, οι φίλοι, οι οπαδοί του, πρωτοστατούμε, προκειμένου οι αγώνες να έχουν αποτελέσματα. Πιστεύουμε, είπε, ότι το πρόβλημα της ανεργίας, που είναι πρόβλημα σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα, στις μέρες μας διογκώνεται και θα γιγαντωθεί και στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Εκτιμούμε ότι θα χαθούν πάνω από 150 χιλιάδες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Εμείς ξέρουμε, συνέχισε ο Γ. Μαυρίκος, ότι η ανεργία δεν μπορεί να λυθεί στον καπιταλισμό, αλλά αυτό για το οποίο παλεύουμε και καλούμε την εργατική τάξη, είναι να πρωτοστατήσει στον αγώνα για να επιβιώσουν οι άνεργοι, για να μειωθεί η ένταση και η οξύτητα του προβλήματος, για να μπορεί η κάθε λαϊκή οικογένεια να έχει τα στοιχειώδη και να επιβιώνει με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Οι απαντήσεις των κυβερνήσεων - και σήμερα της ΝΔ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - ήταν πάντα στην ίδια πεπατημένη, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, με προγράμματα stage και «απασχολησιμότητα»: Δηλαδή, ένα παιδί να δουλεύει μία φορά το μήνα, μία φορά την εβδομάδα, μία φορά στις δεκαπέντε μέρες και να μην υπάρχει στους καταλόγους των ανέργων, αλλά να θεωρείται εργαζόμενος. Σήμερα, είπε, εν έτει 2009, το επίδομα ανεργίας είναι 430,75 ευρώ και η διάρκειά του από πέντε έως δώδεκα μήνες, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι επιδότηση σε συνθήκες όξυνσης του προβλήματος.

Κανένας συμβιβασμός με τα «ψίχουλα»

Λέτε, υπογράμμισε, ότι η πρόταση του ΚΚΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί απαιτεί 2,157 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που δώσατε στους τραπεζίτες 28 δισ. «εν μία νυκτί». Η πρότασή μας, είπε, δεν επιχειρεί να βάλει σε εφαρμογή σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά ή τη λαϊκή εξουσία, αλλά απαντά σε σύγχρονες ανάγκες πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα, γιατί η ουσιαστική του λύση μονάχα στο σοσιαλισμό μπορεί να γίνει. Ολοκληρώνοντας, τόνισε ότι «για εμάς έχει σημασία να ξεκαθαριστεί ποιος θεωρείται άνεργος. Ανεργος δεν μπορεί να είναι μονάχα αυτός τον οποίο έχει στα κιτάπια του ο ΟΑΕΔ. Αυτή είναι μία τυπολατρία, μία γραφειοκρατική προσέγγιση, δηλαδή μια προσπάθεια, τελικά, να κρυφτεί η εκάστοτε κυβέρνηση πίσω από το δάκτυλό της. Ανεργος είναι όποιος ψάχνει για δουλειά».

«Σε ό,τι μας αφορά - κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ - θα ήθελα να πω ότι πιστεύουμε πως χρειάζεται αγώνας των ίδιων των εργαζομένων. Πρωτοστατούμε σε αυτούς τους αγώνες, προκειμένου να αναπτυχθούν ταξικές, ουσιαστικές διεκδικήσεις, τέτοιες που να απαντούν και να ικανοποιούν τις σύγχρονες σημερινές ανάγκες για την επιβίωση των ανέργων. Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε μία στάση ανυπακοής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και καλούμε τους ανέργους και τις οικογένειές τους να μην "τσιμπάνε" στα ψίχουλα που επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση σαν δήθεν αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ