Παρασκευή 30 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξορκίζει την εκλογολογία

Οσο πιο πολύ προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, τόσο έντονα και κατηγορηματικά τις διαψεύδει και αποδοκιμάζει

Το κλίμα εκλογολογίας τροφοδοτεί η κυβέρνηση, η οποία όσο πιο πολύ προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, τόσο πιο έντονα και κατηγορηματικά τις διαψεύδει και αποδοκιμάζει.

Τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίστηκαν χτες να καταγγέλλουν το κλίμα εκλογολογίας ότι τάχα κάνει ζημιά στη χώρα, αλλά την ίδια στιγμή δεν κρύβουν ότι προετοιμάζονται πυρετωδώς για όλα τα ενδεχόμενα και βέβαια για πρόωρες εκλογές, αν βέβαια συμφωνήσουν και τα γκάλοπ των επόμενων εβδομάδων... Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να προχωρήσει «πιο ενισχυμένη» στη νέα αντιλαϊκή επίθεση, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στο λαό. Η προχτεσινή έκθεση της Κομισιόν για τη Στρατηγική της Λισαβόνας αρκεί για να καταδείξει την ένταση της επερχόμενης αντιλαϊκής ευρω-λαίλαπας. Επίσημα η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τις υποδείξεις της Κομισιόν για νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαιώνοντας όμως ότι θα συμμορφωθεί με αυτές. «Η κυβέρνηση, όπως γνωρίζετε, πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις της που είναι συμβατές και με τις διεθνείς υποχρεώσεις και με τις εταιρικές υποχρεώσεις που έχει η χώρα», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις τόσο για τα πρόσθετα μέτρα που ζητά η Κομισιόν για το συνταξιοδοτικό, όσο και για τη «δημοσιονομική εξυγίανση».

Ομως η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραγνωρίσει το δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος υλοποίησης τέτοιων μέτρων ενόψει μάλιστα και των ευρωεκλογών. Γι' αυτό έχει αρχίσει η επιχείρηση επίδειξης «κοινωνικής ευαισθησίας» με τα ψίχουλα προς τους «κοινωνικά ασθενέστερους» με στόχο αφ' ενός να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις ότι τάχα το σχέδιό της για την έξοδο από την κρίση έχει ως βασικό μέλημα τους «κοινωνικά αδύναμους» και αφ' ετέρου να προετοιμαστεί για το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

Επίσημα βέβαια τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται να αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές. «Οχι, δεν υφίσταται θέμα εθνικών εκλογών», δήλωσε εξερχόμενος του Μαξίμου ο Λευτ. Ζαγορίτης, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι «η εκλογολογία βλάπτει. Δεν κάνει καλό στη χώρα. Αποπροσανατολίζει τους πολίτες από τα πραγματικά προβλήματα, με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε». Ο ίδιος όμως ανέφερε ότι στη συνεργασία που είχε χτες με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε η προετοιμασία ενόψει των ευρωεκλογών στις 7 Ιούνη, τονίζοντας μάλιστα ότι «προετοιμαζόμαστε με γοργούς ρυθμούς» (σ.σ. σχεδόν πέντε μήνες νωρίτερα...). Επίσης ο γραμματέας της ΚΕ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση εκλογικής «εξαργύρωσης» του πακέτου προς τους αγρότες, εγκωμιάζοντας την «υπεύθυνη στάση της πλειοψηφίας των αγροτών» που ανοίγει τους δρόμους και χαρακτηρίζοντας ικανοποιητική την εξειδίκευση των μέτρων.

Τον υπονομευτικό για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα ρόλο της εκλογολογίας ανέδειξε και ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «υπονομεύει τη διεθνή αξιοπιστία και το διεθνές κύρος της χώρας, μειώνει την πιστοληπτική της ικανότητα, δημιουργεί ακριβό δανεισμό...»(!).

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η συστηματική προσπάθεια αποσύνδεσης των «παροχών» - ψίχουλων με τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Παιδείας απέδωσε τα δήθεν «φιλολαϊκά μέτρα» (επίδομα θέρμανσης, «πακέτο» για αγρότες, «προσλήψεις» ανέργων στο Δημόσιο, νέες πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη, κ.ά.) στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να διασφαλίσει ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης γι' αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη»...

Βέβαια, κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι η κυβέρνηση δε θα έπαιρνε σε καμία περίπτωση τέτοια «μέτρα», αν είχε στο σχεδιασμό της να κάνει εκλογές την άνοιξη του 2010... Αμεσος στόχος είναι βέβαια το κλείσιμο της ψαλίδας στα γκάλοπ.

«Θα αναστρέψουμε το κλίμα και την εικόνα των δημοσκοπήσεων, το θεωρώ βέβαιο αυτό, αλλά στο κοντινό μέλλον 151 βουλευτές σε εκλογές δε βλέπω», δήλωσε ο βουλευτής Σ. Κεδίκογλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ