Σπ. Χαλβατζής: Να κλείσουν όλα τα Γκουαντάναμο ανά την υφήλιο, να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι κρατούμενοι
Πρόθυμη εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί στη χώρα μας κρατούμενους από το αμερικάνικο κολαστήριο του Γκουαντάναμο στα πλαίσια της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή ενημέρωση της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής σχετικά με τα τρέχοντα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Η υπουργός προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα γίνει με τη θέληση των κρατουμένων του Γκουαντάναμο, θα αφορά, όσον αφορά τη χώρα μας, ένα ή δύο άτομα και θα βρίσκονται στην Ελλάδα όχι ως φυλακισμένοι, αλλά με το καθεστώς της χορήγησης ασύλου. Δεν υπάρχει, είπε, ακόμα απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα πάρει χρόνο, αφού υπάρχουν ανοιχτά νομικά θέματα σχετικά με το θέμα και ισχυρίστηκε ότι η υποδοχή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφού θα αφορά κρατούμενους που κινδυνεύουν εάν γυρίσουν στις χώρες τους.
Η Ν. Μπακογιάννη έκανε αναφορά και στην ομολογία Τούρκου ηθοποιού ότι κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο σκότωσε αιχμαλώτους και είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή το θέμα και ζητάει να εφαρμοστούν για το θέμα οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Για τις σχέσεις με την Τουρκία είπε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μείωση της έντασης με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ενώ για τη Γάζα είπε ότι η Ελλάδα θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανασυγκρότησή της, αναφέροντας ότι στη Γάζα χρειάζεται μια κυβέρνηση αποδεκτή από όλους, αφού απαιτείται συμφιλίωση στο εσωτερικό της Παλαιστίνης. Σχετικά με το Αφγανιστάν, ανέφερε ότι υπάρχει πρόταση να μετακινηθούν οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί σε άλλη περιοχή και το αίτημα αυτό αξιολογείται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού χωρίς να έχει παρθεί μέχρι σήμερα κάποια απόφαση.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σ. Χαλβατζής ζήτησε να κλείσουν όλα τα «Γκουαντάναμο» που υπάρχουν ανά την υφήλιο και είπε ότι οι κρατούμενοι αυτοί δεν είναι καν αιχμάλωτοι πολέμου, αφού απήχθησαν και βασανίστηκαν από τους Αμερικανούς. Πρέπει, είπε, να απελευθερωθούν όλοι άμεσα και υπενθύμισε ότι βασανιστήρια και παράνομες κρατήσεις έγιναν και σε άλλα κολαστήρια, όπως στο Αμπού Γκράιμπ στο Ιράκ, ενώ παρόμοιες φυλακές υπάρχουν και στη γειτονιά μας, στο Κόσσοβο. Ο Σ. Χαλβατζής είπε ότι η χώρα μας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί στην όλη υπόθεση και υπογράμμισε ότι μόνο κινδύνους δημιουργεί στην Ελλάδα η «αντιτρομοκρατική» συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στις θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ έπρεπε να τις είχαν καταδικάσει και όχι να προχωρούν σε προνομιακή συνεργασία με το Ισραήλ. Απαιτείται, είπε ο Σ. Χαλβατζής, να παγώσουν οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και με αφορμή την προεδρία που ασκεί η χώρα μας στον ΟΑΣΕ, είπε ότι - χωρίς να τρέφει αυταπάτες - πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους και ως πρώτο βήμα να αναβαθμιστεί σε πρεσβεία η διπλωματική αποστολή της Παλαιστίνης στη χώρα μας.
Με αφορμή την ομολογία του Τούρκου ηθοποιού ότι σκότωσε Κύπριους αιχμαλώτους κατά την εισβολή του 1973, είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ενδιαφερθεί για τους αγνοούμενους της εισβολής, ενώ ζήτησε ενημέρωση από την υπουργό για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η Λ. Κανέλλη ζήτησε να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση εάν συναινεί στη μετατροπή του Κοσσόβου σε ανεξάρτητο κράτος μετά και την προωθούμενη οργάνωση στρατού σε αυτό το προτεκτοράτο, ενώ ο Κ. Αλυσανδράκης είπε ότι οι Αμερικανοί ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες να ενισχύσουν την παρουσία τους στον ιμπεριαλιστικό στρατό κατοχής στο Αφγανιστάν.