Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Φόρος τιμής η συμμετοχή στη σύγχρονη αντίσταση

Φορείς του αναπηρικού κινήματος και των αντιστασιακών τίμησαν το περασμένο Σάββατο τους 283 εκτελεσμένους, στις 30 Νοέμβρη του 1943

Από την εκδήλωση στο μνημείο που έχει στηθεί στον περίβολο του νοσοκομείου «Σωτηρία»
Από την εκδήλωση στο μνημείο που έχει στηθεί στον περίβολο του νοσοκομείου «Σωτηρία»
Φόρο τιμής και υπόσχεση αγώνα στους 283 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου, που εκτελέστηκαν τη νύχτα της 30ής Νοέμβρη του 1943 από τους γερμανοτσολιάδες - ταγματασφαλίτες συνεργάτες των Γερμανών και της δοσίλογης κυβέρνησης Ράλλη, απότισαν το πρωί του Σαββάτου φορείς του αναπηρικού κινήματος και των αντιστασιακών, με εκδήλωση στο μνημείο των εκτελεσθέντων στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

«Οταν ο λαός θέλει μπορεί», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ανοίγοντας την εκδήλωση εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, ο Χάρης Χουρδάκης, τονίζοντας ότι αυτές τις μέρες, που η νεολαία είναι στους δρόμους, «θέλουμε να δείξουμε ότι ο αγώνας έχει αποτέλεσμα όταν είναι οργανωμένος, συντονισμένος, με σωστούς στόχους και μορφές πάλης».

Στο χρονικό του πογκρόμ αναφέρθηκε από την Επιτροπή Νέων ΑμΕΑ ο Γιώργος Μπίλλης. Στη ματωμένη νύχτα της 30ής Νοέμβρη 1943, όταν η πρώτη επίσημη εμφάνιση των δοσίλογων συνοδεύτηκε με το πογκρόμ ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του ελληνοϊταλικού πολέμου που νοσηλεύονταν στα 19 νοσοκομεία της Αθήνας.

«Αυτή η πρώτη επίσημη εμφάνιση των προδοτών έβαψε τη νύχτα με το αίμα των 283 εκτελεσμένων αναπήρων πάνω στα κρεβάτια τους ή σύρθηκαν δεμένοι πάνω στα καροτσάκια τους, κι αυτά μέσα στις πρώτες δέκα μέρες. Γέμισαν τις φυλακές του Χαϊδαρίου και του Χατζηκώστα με χιλιάδες αναπήρους του αλβανικού μετώπου και αγωνιστές της αντίστασης», επισήμανε. Και τόνισε ότι η περίοδος του αιματοκυλίσματος δεν ήταν τυχαία, ότι έπρεπε να χτυπηθεί το υψηλό φρόνημα του ελληνικού λαού, της αδούλωτης πόλης, των αναπήρων του ελληνοϊταλικού πολέμου, που μετά την εισβολή των Γερμανών κατακτητών δε σταμάτησαν τον αγώνα και μετέτρεψαν τα νοσοκομεία της Αθήνας σε κάστρα αντίστασης κατά των κατακτητών.

«Σήμερα δεν κάνουμε μια απλή εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους νεκρούς ανάπηρους ήρωες που έδωσαν στον αγώνα για ελεύθερη πατρίδα, όχι μόνο την αρτιμέλειά τους, αλλά και την ίδια τους τη ζωή, για να είναι ο λαός αφέντης στον τόπο του. Η καλύτερη τιμή είναι η μαζική συμμετοχή στη σύγχρονη αντίσταση που οι νέοι παλεύουν στον αγώνα ενάντια στην κρατική βία και τρομοκρατία, ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά αντεργατικά μέτρα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και διεκδικούν δωρεάν δημόσια Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, Υγεία, Πρόνοια, δουλειά με δικαιώματα για όλους», υπογράμμισε.

«Δεν τους ξεχάσαμε, δεν τους ξεχνάμε, συνεχίζουμε. Μιλάμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, γι' αυτήν τους τη θυσία, τη λατρεία για τον τόπο μας, για το λαό μας. Είσαστε και θα μείνετε για πάντα ένα δίδαγμα. Αιωνία σας η μνήμη», υπογράμμισε στο συγκινητικό της χαιρετισμό η Νότα Παναγοπούλου - Μπατάκα, σύνδεσμος της Αχτίδας Αναπήρων Πολέμου. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσμένων ηρώων και η κατάθεση στεφάνων της ΣΕΑΑΝ, του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, της Επιτροπής Νέων ΑμΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ