Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο υπονομευτικός ρόλος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

H έκθεση του Α. Σέρκας για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας», που ψηφίστηκε στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις 5 Νοέμβρη 2008, από τους ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, τους σοσιαλδημοκράτες, τους φιλελεύθερους κ.ά., μαζί και τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (35 υπέρ, 13 κατά και 2 λευκά) χρησιμοποιείται, προκειμένου να ρίξουν «στάχτη στα μάτια», να εξαπατήσουν, να συγκρατήσουν τις αντιδράσεις και την αγανάκτηση των εργαζομένων, ώστε το αντεργατικό έκτρωμα να περάσει με τις ελάχιστες εργατικές αντιστάσεις. Η έκθεση του Α. Σέρκας δεν αλλάζει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου, όπως καθορίστηκε στις 10 και 11 Ιούνη 2008.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» διευκολύνουν τους χειρισμούς της ΕΕ, για την επιβολή του αντεργατικού τερατουργήματος, επιστρατεύοντας το χυδαίο αντικομμουνισμό, ψεύδη, προσφιλή στην οπορτουνιστική πρακτική, προκειμένου να συγκαλύψουν την υποκρισία και τη διπλοπροσωπία τους. Ετσι, κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για την υπερψήφιση της Εκθεσης Σέρκας στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου και την εργατική κατακραυγή, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιδίδεται σε μια απελπισμένη προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Οι προτάσεις που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως «σκιώδης» εισηγητής της GUE/NGL, δεν περιλάμβαναν πουθενά την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, τη 12μηνη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την άμεση κατάργηση της ρήτρας εξαίρεσης «opt out». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε και υπερψήφισε την Εκθεση Σέρκας στο σύνολό της, παρότι καταψηφίστηκαν οι 11 προτάσεις τόσο της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, όσο και οι 9 από τις 10 τροπολογίες της GUE/NGL και παρά το γεγονός ότι από τους τέσσερις ευρωβουλευτές της GUE/NGL που συμμετείχαν στην ψηφοφορία μόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ένας ακόμα ψήφισαν υπέρ της Εκθεσης.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τόσο την Κοινή Θέση του Συμβουλίου, όσο και την Εκθεση Σέρκας. Το ΚΚΕ πρότεινε την κατάργηση όλων των διατάξεων που δυναμιτίζουν θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων δηλαδή, τον τεμαχισμό του εργάσιμου χρόνου, τον υπολογισμό του χρόνου εργασίας σε 12μηνη βάση, την άμεση κατάργηση της ρήτρας εξαίρεσης «opt out» που καθιερώνει ανεξέλεγκτα ημερήσια και εβδομαδιαία ωράρια εργασίας χωρίς όρια και περιορισμούς από 65 μέχρι 89 ώρες τη βδομάδα. Ταυτόχρονα, πρόβαλε τις διεκδικήσεις του ταξικού εργατικού κινήματος, την εξασφάλιση σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, 7ωρο, πενθήμερο 35ωρο με αύξηση των αποδοχών, γενικότερα τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Αυτές οι προτάσεις κατατέθηκαν από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και στην GUE/NGL. Οι προτάσεις αυτές έγιναν αποδεκτές από την GUE/NGL και κατατέθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, κάτω από την κατακραυγή των εργαζομένων υποχρεώθηκε να αποδεχτεί τις προτάσεις της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Είναι λοιπόν προφανές ποιος βρίσκεται απομονωμένος και ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος απέναντι στην εργατική τάξη και γενικότερα στους εργαζόμενους. Η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του οπορτουνισμού να συμπεριφέρεται σαν τον χαμαιλέοντα. Αφού στην αρχή υπερψήφισε την Εκθεση Σέρκας, ως συνεπής υποστηρικτής του ευρωμονόδρομου, στη συνέχεια, όταν το ΚΚΕ αποκάλυψε τη στάση του, κατέφυγε στο χυδαίο αντικομμουνισμό, στη σταλινολογία, στο προβοκατόρικο διαχωρισμό της ηγεσίας και των μελών του ΚΚΕ. Τώρα που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συναντά τη μαζική αντίδραση και αποδοκιμασία των εργαζομένων για τη στάση του, σύρεται στην αποδοχή των προτάσεων της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας έτσι ποιος είναι και από ποιους απομονωμένος, καθώς και το μόνιμο άγχος του για τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές.

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες - των ευρωπαϊκών συνδικάτων της ETUC/CES, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ τις οπορτουνιστές και ρεφορμιστικές δυνάμεις με τις οποίες από κοινού, αντί να παλεύουν για την απόρριψη της σχετικής οδηγίας έκτρωμα, ζητούν την υπερψήφιση της Εκθεσης Σέρκας ως το μικρότερο κακό.

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απορρίψουν την οδηγία - έκτρωμα για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, την Κοινή Θέση του Συμβουλίου και την Εκθεση Σέρκας, το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Να καταδικάσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους, να αποκαλύψουμε τη στάση και το ρόλο των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Τώρα, με όλες μας τις δυνάμεις, να ριχτούμε στη μάχη για την κλιμάκωση της πάλης των εργαζομένων στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα γραφεία, στα καράβια, σε όλους τους χώρους δουλειάς, για τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια, στους αγώνες που έρχονται. Η ενίσχυση του ΚΚΕ σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση ακόμα παραπέρα του ΠΑΜΕ και την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, αποτελούν προϋποθέσεις για να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη των εργαζομένων, να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές, για τη λαϊκή ευημερία.


Του Γιώργου ΤΟΥΣΣΑ*
* Ο Γ. Τούσσας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ