Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ξεκίνησε η συζήτηση της αντεργατικής οδηγίας

Με την ψηφοφορία της Τετάρτης ολοκληρώνεται η διαδικασία. Τη συνολική απόρριψη της Πρότασης Οδηγίας, για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, ζήτησε το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους με την πάλη τους να ακυρώσουν τα αντιδραστικά σχέδια της ΕΕ και των κομμάτων της για την οργάνωση του χρόνου εργασίας
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους με την πάλη τους να ακυρώσουν τα αντιδραστικά σχέδια της ΕΕ και των κομμάτων της για την οργάνωση του χρόνου εργασίας
Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη 17 Δεκέμβρη με τη σχετική ψηφοφορία επί των τροπολογιών, η συζήτηση της Εκθεσης Σέρκας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεδριάζει στο Στρασβούργο. Πρόκειται για τη γνωστή οδηγία - τερατούργημα της ΕΕ για την οργάνωση του χρόνου εργασίας. Οι εισηγητές εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας και ο Επίτροπος Απασχόλησης Β. Σπίντλα, υποστήριξαν στη χτεσινή συζήτηση αυτούσια την Κοινή Θέση των υπουργών Απασχόλησης, όπως αυτή καθορίστηκε στη συνεδρίασή τους, στις 10 και 11 Ιούνη 2008. Στην προσπάθειά τους μάλιστα να περάσει η οδηγία, προέτρεψαν τις πολιτικές Ομάδες να αποφύγουν μια νέα διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι μετά από 6 χρόνια θα γίνει επαναξιολόγηση της οδηγίας!

Οι εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων (σοσιαλδημοκράτες, Λαϊκό Κόμμα, νεοφιλελεύθεροι, Πράσινοι κ.ά.) κατά τη διάρκεια της παρέμβασής τους, εστίασαν τις ομιλίες τους στη στήριξη της Εκθεσης Σέρκας, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την τάση που υπάρχει στις ομάδες τους για τη στήριξη της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου για την οδηγία - τερατούργημα. Κι αυτό επειδή η Εκθεση Σέρκας δεν κάνει τίποτε άλλο πέρα από το να εξωραΐζει την Κοινή Θέση των υπουργών Απασχόλησης.

Στις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο της Ολομέλειας μεταξύ των πολιτικών ομάδων που πρωτοστατούν για την επιβολή του αντεργατικού τερατουργήματος, επιδιώκεται να αποφευχθεί τον πολιτικό κόστος. Ετσι, στις μεθοδεύσεις τους, αξιοποιούν τον αντιδραστικό κανονισμό του ευρωκοινοβουλίου, για να πετύχουν τον εξωραϊσμό της οδηγίας με ανέξοδες τροπολογίες. Δημιουργούν δηλαδή ψευτοδιλήμματα για την υπερψήφιση τροπολογιών, επικαλούμενοι την αυξημένη πλειοψηφία των 393 ευρωβουλευτών (από τους 785) που απαιτείται για την έγκριση τροπολογιών. Προβάλλουν τη λογική του μικρότερου κακού, καθώς δεν επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ανάγνωσης της οδηγίας να μπει σε ψηφοφορία η Εκθεση Σέρκας στο σύνολό της, όπως θα διαμορφωθεί ως τελικό νομοθετικό κείμενο.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

O ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης, επεσήμανε τα εξής:

«Η Κοινή Θέση του Συμβουλίου για την "οργάνωση του χρόνου εργασίας" αποτελεί αντεργατικό έκτρωμα, γι' αυτό και έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους εργαζόμενους στα κράτη - μέλη. Η Εκθεση Σέρκας διατηρεί ανέπαφο τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου έτσι όπως καθορίστηκε στη συνεδρίασή του στις 10 και 11 Ιούνη 2008 και η οποία:

  • Αποδέχεται τον τεμαχισμό του χρόνου εργασίας σε "ενεργό" και "ανενεργό" και αναγνωρίζει την έννοια του απλήρωτου "ανενεργού" χρόνου εργασίας.
  • Αυξάνει το χρονικό διάστημα διευθέτησης της εργασίας από τους 4 μήνες που ισχύει σήμερα, σε 12μηνη βάση.
  • Διατηρεί τη ρήτρα εξαίρεσης "opt out".
  • Χτυπάει τον ημερήσιο σταθερό χρόνο εργασίας, την πληρωμή υπερωριών, τις εφημερίες, γενικότερα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διευκολύνει τους χειρισμούς των εργοδοτών για την παραπέρα γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, με οδυνηρές επιπτώσεις και στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης

Γι' αυτό είμαστε ριζικά αντίθετοι τόσο με την Κοινή Θέση του Συμβουλίου, όσο και με την Εκθεση Σέρκας. Η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας επιτρέπει τη μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας και την αύξηση του ελεύθερου χρόνου». Το ΚΚΕ στα πλαίσια της Ομάδας GUE/NGL πρόβαλε το ζήτημα της συνολικής απόρριψης της Κοινής Θέσης του Συμβουλίου, πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 17 Δεκέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ