Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Και τώρα ο «ισλαμικός κίνδυνος»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι ιεράρχες φαίνεται πως μετά την... καταστολή του «κομμουνιστικού κινδύνου» αποφάσισαν να προστατεύσουν την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ολόκληρη από τον ισλαμικό κίνδυνο. Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, παρουσίασε εισήγηση προς τους ιεράρχες με θέμα «η Ελλάδα ως χώρα φιλοξενίας μεταναστών και η συμβολή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση των ηθικών, θρησκευτικών κοινωνικών προβλημάτων και του ρατσισμού». Μέσα από την εισήγηση αυτή, η οποία εκ των πραγμάτων εκφράζει την Ιερά Σύνοδο, προτείνει την καθιέρωση θρησκευτικής ταυτότητας σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, ώστε, όπως είπε, να τεθεί τέρμα στην ανεξέλεγκτη είσοδο μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές χώρες και να προληφθεί η νόθευση του χριστιανικού χαρακτήρα της Ευρώπης.

Ειδική αναφορά έκανε στην επικείμενη ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Παιανία της Αττικής, επισημαίνοντας ότι «η αλλοτρίωση οδήγησε στη διά νόμου απόφαση χορηγήσεως αδείας για την ανέγερση μουσουλμανικού κέντρου στην Παιανία Αττικής, με μεγαλοπρεπές τέμενος επί εκτάσεως σαράντα στρεμμάτων». Για να συμπληρώσει: «Κατά την άποψή μας, πρόκειται περί τρομακτικού λάθους εις βάρος της πολιτιστικής και της πνευματικής παραδόσεως του τόπου μας. Διευκρινίζουμε ότι μπορούσε να δοθεί άδεια για ανέγερση του τζαμιού προς κάλυψιν λατρευτικών αναγκών των μουσουλμάνων, αλλά όχι τέτοια πρωτοφανής παραχώρηση, που θα σφραγίσει για πρώτη φορά την παρουσία του πανίσχυρου και φανατικού Ισλάμ στην Αττική, στην καρδιά δηλαδή της Ελλάδος».

Μάλιστα, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, για να τεκμηριώσει τις απόψεις του επικαλούμενος τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ και όσα έχει πει για τη μη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς και την άποψη άλλων Ευρωπαίων πολιτικών που τάσσονται υπέρ της εθνικής, κρατικής κυριαρχίας. «Τι άραγε, αναρωτήθηκε, πρέπει εμείς να σκεφτούμε για τις περιοχές της Θράκης και της δυτικής Μακεδονίας και τον όγκο των γειτόνων που μας απειλεί;».

Σε άλλο σημείο της εισήγησης, υποστηρίζει ότι «οι οικονομικοί πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι λαθρομετανάστες, τελείως ξένοι προς την παράδοσή μας, τα ήθη μας και τον πολιτισμό μας, κινδυνεύουν να εγκατασταθούν μόνιμα και να διεκδικούν αύριο εθνοφυλετική ή πολιτιστική συλλογική αναγνώριση εντός της Ελλάδος, με πολλές εθνοφθόρες συνέπειες».

Τη διαφωνία τους στην εισήγηση του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως εξέφρασαν οι μητροπολίτες Φιλίππων Προκόπιος, Δημητριάδος Ιγνάτιος και ο Νικοπόλεως Μελέτιος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ