Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την πετρελαϊκή κρίση

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Το σύνολο του κόστους της περίφημης πετρελαϊκής κρίσης περνά αποκλειστικά στους καταναλωτές - εργαζόμενους, την ώρα που οι πετρελαϊκές εταιρίες έχουν κέρδη - μαμούθ επισήμανε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

Αντικείμενο της Επιτροπής ήταν η ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου ανάπτυξης σχετικά με την κατάσταση στην αγορά καυσίμων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση εδώ και καιρό έχει πάρει μέτρα περιορισμού του προβλήματος, αποδίδοντας τις αιτίες του στην παγκόσμια αγορά.

Σχολιάζοντας συνολικά το πρόβλημα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι «η πρόσφατη πετρελαϊκή κρίση είναι ιδιαίτερα διδακτική για το πώς τα διεθνή μονοπώλια αυξάνουν την κερδοφορία τους σε βάρος του εργαζόμενου λαού ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις στην παραγωγή και στην τιμή του εμπορεύματος». Οσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στην κερδοφορία των ελληνικών πετρελαϊκών επιχειρήσεων που κυμάνθηκαν σε ποσοστά αύξησης κερδών ως και 104%, τονίζοντας ότι «η κερδοφορία των μονοπωλίων αυξάνει, αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξομειώσεις παραγωγής - κατανάλωσης και την επίδραση του ανταγωνισμού, μετατοπίζοντας τα βάρη στις πλάτες της λαϊκής κατανάλωσης», ενώ παράλληλα «το κράτος μέσω της μεγάλης και άδικης έμμεσης φορολογίας εξασφαλίζει πόρους για τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του». Την ίδια ώρα επισήμανε ο Αγγελος Τζέκης «η ελληνική κυβέρνηση με νεοαποικιακές συμφωνίες παραδίδει την εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών της χώρας στο διεθνές μονοπωλιακό κεφάλαιο», αναφερόμενος σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως την παροχή δυνατότητας έρευνας και εκμετάλλευσης στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου στην αμερικανική Τρίτον Ενερτζι.

Κατέληξε, αναφερόμενος στις Θέσεις του ΚΚΕ, σχετικά με την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή τασσόμενος υπέρ της αύξησης της φορολογίας το μονοπωλιακού κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ