Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ
Στο απυρόβλητο οι «έχοντες και κατέχοντες»

Ξεκομμένος, πέρα για πέρα, από τις ανάγκες και την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων, είναι ο ...διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους λεγόμενους «κοινωνικούς εταίρους» για την εφαρμογή και το εύρος των «αντικειμενικών κριτηρίων», που θα εφαρμοστούν πάνω στα εισοδήματα του 2009.

Οι «έχοντες και κατέχοντες» τον πλούτο συνεχίζουν να έχουν όλη την ευχέρεια να δικαιολογούν τον πλουτισμό τους. Και αυτό γιατί η ρίζα του ζητήματος βρίσκεται στον τρόπο της επίσημης φορολόγησης που ισχύει για τις διάφορες πηγές απόκτησης - και δικαιολόγησης - εισοδημάτων και όχι στις όποιες «παγίδες» επιχειρεί να στήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τα «αντικειμενικά κριτήρια», που θα εφαρμοστούν στα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ με τα οποία προχώρησαν στην κατάργηση του ορίου (10.500 ευρώ)...

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, διαβεβαιώνει ότι οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου θα βρίσκονται «πολύ κοντά» στις προτάσεις των φορέων, δηλαδή των ιδιοκτητών ακινήτων και των εμπόρων αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής. Λόγος γίνεται για την καθιέρωση «ελάχιστου κόστους χρήσης και συντήρησης» για ΙΧ, κατοικίες και σκάφη.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συνταξιούχοι θα «εξαιρούνται πλήρως» από τον τεκμαρτό προσδιορισμό. Οπως διαβεβαίωσε, το μέτρο «δεν αφορά και τους μισθωτούς, στην πραγματικότητα, διότι με βάση τις δαπάνες που θα καθοριστούν και ξέροντας τι δηλώνουν οι μισθωτοί - ακόμη και οι χαμηλόμισθοι - δεν πρόκειται να τους αφορά αυτό το σύστημα».

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προσανατολίζεται να εφαρμόσει τα αντικειμενικά κριτήρια για:

  • ΙΧ πάνω από 2.000 κυβικά εκατοστά, για τα οποία θα προσδιορίζεται «αντικειμενικό κόστος χρήσης», που θα ξεκινά από τα 2.000 ευρώ το χρόνο.
  • Στις δευτερεύουσες κατοικίες προτείνεται όριο απαλλαγής στα 150 τ.μ. που θα εφαρμόζεται αθροιστικά για το σύνολο των κατοικιών με βαθμιαία κλιμάκωση ανά 50 τ.μ.
  • Για την κύρια κατοικία το όριο απαλλαγής προτείνεται να παραμείνει στα 200 τ.μ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ