Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πιο φτηνό εργατικό δυναμικό

Η επαγγελματική εκπαίδευση «θεωρούμε ότι αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για την αντιμετώπιση της ανεργίας», υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Λυκουρέντζος, κατά τα εγκαίνια του 2ου ΕΠΑΛ Αριδαίας, σπέρνοντας αυταπάτες στη νεολαία που αγωνιά για το μέλλον της.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την απασχόληση των αποφοίτων ανώτερου κύκλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαπιστώνει «αναποτελεσματικότητα στη σύνδεση τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας». Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας, οι απόφοιτοι της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ), στην πλειοψηφία τους, ετεροαπασχολούνται και πληρώνονται με μισθούς πείνας. Συγκεκριμένα, εξίμισι χρόνια μετά την αποφοίτηση από την ΤΕΕ, το 73,4% των αποφοίτων ναι μεν απασχολείται, αλλά το 64,9% εκείνων που απασχολούνται δουλεύει σε άσχετη ειδικότητα από εκείνη της ΤΕΕ. Το 28,3% των εργαζόμενων αποφοίτων εργάζεται είτε προσωρινά είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ το 13,2% εργάζεται με μερική απασχόληση. Επίσης, εξίμισι χρόνια μετά την αποφοίτηση, άνεργοι είναι 12,6% των αποφοίτων, ενώ το 41% των αποφοίτων που εργάζονται παίρνουν μισθό το πολύ μέχρι 750 ευρώ!

Οτι η ΤΕΕ αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να ιδωθεί μόνο από τη σκοπιά του κεφαλαίου: Οτι, δηλαδή, οι απόφοιτοι ΤΕΕ είναι πιο φτηνοί και, άρα, τους «προτιμούν» οι εργοδότες...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ