Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προκαλούν και από πάνω

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Παραφιλολογία» χαρακτηρίζει η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά, τις ανησυχίες που διατυπώνονται για τα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία ρίχτηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλων απολογητών του «αναπτυξιακού» ρόλου των χρηματαγορών. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι τα Ταμεία δεν έχουν κανένα λόγο να ρευστοποιήσουν περιουσιακά τους στοιχεία.

Αν νομίζει η υπουργός ότι με φραστικές κορόνες θα ξεφύγει, πλανάται πλάνην οικτρά. Αφού, λοιπόν, θεωρεί «παραφιλολογία» τις ανησυχίες του κόσμου, γιατί μέχρι τώρα το υπουργείο δε δημοσιεύει τα στοιχεία για τη σημερινή αξία των μετοχών που είχαν τοποθετηθεί στο Χρηματιστήριο; Η κυβέρνηση έσπευσε να ρίξει στα παγκάρια των τραπεζιτών έναν πακτωλό κεφαλαίων. Αλήθεια, θα επιστρέψει η κυβέρνηση τα χρήματα των ασφαλισμένων που έγιναν σκόνη μέσα στον ορυμαγδό του χρηματιστηριακού τζόγου;

Οσο για τις παραινέσεις να μη ρευστοποιήσουν τα Ταμεία, η υπουργός και η κυβέρνηση θα πρέπει τότε να απαντήσουν: Πώς τα Ταμεία θα πληρώσουν συντάξεις, εφάπαξ και παροχές, όταν ήδη πολλά απ' αυτά έμειναν πανί με πανί; Οταν η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν επιστρέφει τα χαμένα, αλλά συνεχίζει την υποχρηματοδότηση, δεν καταβάλλει ούτε τους θεσμοθετημένους πόρους, δεν κάνει τίποτα για την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων;

Προκαλεί, λοιπόν, η κυβέρνηση, είναι υπόλογη απέναντι σε εργαζόμενους και ασφαλισμένους, γι' αυτό κι αυτοί πρέπει να την πληρώσουν όπως της αξίζει. Δηλαδή, να την τσακίσουν πολιτικά.

Πιο φτηνό εργατικό δυναμικό

Η επαγγελματική εκπαίδευση «θεωρούμε ότι αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή για την αντιμετώπιση της ανεργίας», υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας, Α. Λυκουρέντζος, κατά τα εγκαίνια του 2ου ΕΠΑΛ Αριδαίας, σπέρνοντας αυταπάτες στη νεολαία που αγωνιά για το μέλλον της.

Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την απασχόληση των αποφοίτων ανώτερου κύκλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαπιστώνει «αναποτελεσματικότητα στη σύνδεση τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας». Οπως αναφέρουν τα στοιχεία της έρευνας, οι απόφοιτοι της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ), στην πλειοψηφία τους, ετεροαπασχολούνται και πληρώνονται με μισθούς πείνας. Συγκεκριμένα, εξίμισι χρόνια μετά την αποφοίτηση από την ΤΕΕ, το 73,4% των αποφοίτων ναι μεν απασχολείται, αλλά το 64,9% εκείνων που απασχολούνται δουλεύει σε άσχετη ειδικότητα από εκείνη της ΤΕΕ. Το 28,3% των εργαζόμενων αποφοίτων εργάζεται είτε προσωρινά είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ το 13,2% εργάζεται με μερική απασχόληση. Επίσης, εξίμισι χρόνια μετά την αποφοίτηση, άνεργοι είναι 12,6% των αποφοίτων, ενώ το 41% των αποφοίτων που εργάζονται παίρνουν μισθό το πολύ μέχρι 750 ευρώ!

Οτι η ΤΕΕ αποτελεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας μπορεί να ιδωθεί μόνο από τη σκοπιά του κεφαλαίου: Οτι, δηλαδή, οι απόφοιτοι ΤΕΕ είναι πιο φτηνοί και, άρα, τους «προτιμούν» οι εργοδότες...

Μνημόνιο για την επιχειρηματικότητα

Υπουργείο Παιδείας και επιχειρηματίες, από κοινού στην προσπάθεια να γαλουχήσουν τη νέα γενιά στις κάλπικες αξίες της αγοράς. Ο λόγος για το μνημόνιο συνεργασίας, που ετοιμάζονται να υπογράψουν η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΤ) και οι πρόεδροι 15 Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της χώρας. Δεν εκπλήσσει πια η ανοιχτή συνεργασία μεγάλου κεφαλαίου και πολιτείας για την προώθηση των αξιών της «αγοράς». Η συνεργασία αυτή, πέρα από τις «θυρίδες νεανικής επιχειρηματικότητας» που είναι κέντρα πληροφόρησης της ΓΓΝΓ για νέους που θέλουν να ανοίξουν επιχείρηση, επεκτείνεται σε διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων για την προώθηση της «νεανικής επιχειρηματικής παιδείας». Πολλές φορές άλλωστε έχουν ομολογήσει ότι η καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος δεν αφορά μόνο την ίδρυση επιχειρήσεων από νέους (στις σημερινές συνθήκες μάλλον αυταπάτη αποτελεί η ιδέα ότι θα γίνουν όλοι επιτυχημένοι επιχειρηματίες), αλλά - κυρίως - το να εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι ώστε να σκέφτονται σαν επιχειρηματίες και να είναι πιο αποδοτικοί, να δουλεύουν με αυταπάρνηση για το συμφέρον του εργοδότη τους.

Το ξεκλήρισμα συνεχίζεται...

Εγκαταλείπουν σταδιακά το επάγγελμά τους οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι, με άμεση συνέπεια τη μείωση της εγχώριας παραγωγής γάλακτος κάτω ακόμη και από το πενιχρό πλαφόν που θέτει η ΕΕ για την παραγωγή στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, την τελευταία τριετία, η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος μειώθηκε κατά 4% και ο αριθμός των αγελαδοτρόφων μειώθηκε, επίσης, κατά 18% την ίδια χρονική περίοδο. Βεβαίως, και οι «τάσεις φυγής» αφορούν μόνον τους μικρομεσαίους αγελαδοτρόφους, μια και συνεχίζεται η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, όπως και σε άλλους κλάδους του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα. Την ίδια στιγμή, οι τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα μειώνονται συνεχώς, το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ τείνουν να γίνουν απλησίαστες για τα λαϊκά στρώματα. Για ό,τι, δηλαδή, υπόσχονταν οι εμπνευστές της νέας ΚΑΠ και οι εγχώριοι υποστηρικτές της, πριν το 2003, πέντε χρόνια αργότερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Αντι-Ντίρινγκ

Το έργο αυτό γράφτηκε από τον Φρίντριχ Ενγκελς με τη μορφή πολεμικής κατά του Γερμανού θεωρητικού Ντίρινγκ. Η πολυμορφία των ζητημάτων που εξέταζε ο Ντίρινγκ και η πολεμική που έκανε στο μαρξισμό, έδωσε τη δυνατότητα στον Ενγκελς να αναπτύξει τις μαρξιστικές απόψεις σε διάφορους τομείς. Το βιβλίο είναι δομημένο με βάση τα τρία συστατικά στοιχεία του μαρξισμού - τη Φιλοσοφία, την Πολιτική Οικονομία και το Σοσιαλισμό. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου τίθενται τα βασικά προβλήματα του υλισμού και της διαλεκτικής, καθώς και της υλιστικής αντίληψης της Ιστορίας. Δίνεται απάντηση στο βασικό ζήτημα της φιλοσοφίας, εξετάζονται, ανάμεσα στα άλλα, ζητήματα ηθικής, κοινωνικής ισότητας καθώς και η σχέση ελευθερίας και αναγκαιότητας. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο συγγραφέας εκθέτει το αντικείμενο της πολιτικής. Αναδεικνύει το ρόλο της βίας στην εμφάνιση της νέας κοινωνίας και στην ανατροπή της παλιάς. Στο ίδιο μέρος παρουσιάζει τη μαρξιστική αντίληψη για την αξία, την απλή και σύνθετη εργασία, το κεφάλαιο και την υπεραξία κ.ά. Στο τρίτο μέρος, περιγράφει την ιστορία και τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού. Δείχνει ότι ο μαρξισμός είναι η θεωρητική έκφραση του προλεταριακού κινήματος και δίνει τα χαρακτηριστικά της μελλοντικής, της κομμουνιστικής κοινωνίας, όταν η ανθρωπότητα πραγματοποιεί το άλμα από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Αντιμέτωπος με μαζικές κινητοποιήσεις εργαζομένων, φοιτητών, μαθητών βρίσκεται αυτές τις μέρες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί και των «μεταρρυθμίσεων» που προωθεί στην Παιδεία.

Τη βδομάδα που μας πέρασε, χιλιάδες γονείς και μαθητές του Δημοτικού διαδήλωσαν στη Ρώμη ενάντια στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού (86.000 απολύσεις εκπαιδευτικών και 44.000 απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων), στις περικοπές δαπανών, στο κλείσιμο 2.600 σχολείων και την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα 30 παιδιά. Στους δρόμους, όμως, βρέθηκαν και χιλιάδες φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για τις οικονομικές περικοπές που προβλέπει τη συρρίκνωση του διδακτικού προσωπικού των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αλλά και τη θεσμική μετατροπή των κρατικών πανεπιστημίων σε ιδρύματα, με αύξηση των ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων.

Μαζικά συμμετείχαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Ιταλίας και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας και άλλοι, απαιτώντας αυξήσεις των αποδοχών και των συντάξεων, καθώς και ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας.

Οι προγραμματισμένες για αύριο διαμαρτυρίες από εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, γονείς και μαθητές, αλλά και οι απεργιακές κινητοποιήσεις δασκάλων στις 30 Οκτώβρη και εργαζομένων στα πανεπιστήμια στις 14 Νοέμβρη δε φτάνει απλά να στραφούν μόνον ενάντια στην κυβερνητική πολιτική του Μπερλουσκόνι, αλλά σε όλους τους διαχειριστές του εκμεταλλευτικού συστήματος, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου.


Κ. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ