Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ηρθε η ώρα να στεγαστεί σε δικό του κτίριο

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την πλημμύρα, βάζουμε το φιλόδοξο στόχο, με τη «Δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση Δεκέμβρης 2008 - Γενάρης 2009», να στεγαστεί το Αρχείο σ' ένα κτίριο ειδικών προδιαγραφών

Οκτώβρης 1994. Το Αρχείο του ΚΚΕ μετά την πλημμύρα...
Οκτώβρης 1994. Το Αρχείο του ΚΚΕ μετά την πλημμύρα...
Παρασκευή, 21 Οκτώβρη 1994.

Η υπερχείλιση του Ποδονίφτη σαρώνει τα πάντα. Χάνουν τη ζωή τους 17 άνθρωποι. Η πλημμύρα δεν ήρθε από το πουθενά. Τα μπαζωμένα ρέματα, η τσιμεντοποίηση χωρίς όρια, η έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων δείχνουν τους πολιτικούς ενόχους. Στην καρδιά της καταστροφής το κτίριο που στεγάζει την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, τον «Ριζοσπάστη» και τον «902».

Οι κάτω όροφοι του κτιρίου, στον Περισσό, μετατρέπονται σε λίμνη. Το Αρχείο του ΚΚΕ κινδυνεύει. Χιλιάδες ντοκουμέντα σκεπάζονται από νερό και λάσπη. Ο υπεράνθρωπος αγώνας των μελών και των φίλων του Κόμματος «εμποδίζει» τα χειρότερα. Δυστυχώς, οι εγκαταστάσεις του «902» έχουν καταστραφεί. Οι ζημιές σε όλο το κτίριο είναι ανυπολόγιστες.

Κυκλοφορούμε!

Την επόμενη μέρα ο «Ρ» γράφει με περηφάνια: «Κυκλοφορούμε λοιπόν. Σήμερα, γιατί για αύριο δε γνωρίζουμε εάν θα φτάσουμε μέχρι το τυπογραφείο. Η καταστροφή είναι τεράστια. Θα επιμείνουμε όμως. Το έχουμε χρεωθεί. Από το Κόμμα, από την εργατική τάξη. Να συνεχίσουμε στην πρώτη γραμμή. Με όποιες συνθήκες. Οπως πάντα».

Ο «902» έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά. Χρειάστηκαν 15 μέρες για να αδειάσει από τα νερά. Την επόμενη μέρα της πλημμύρας εκπέμπει από ένα πρόχειρο στούντιο στον 11ο όροφο του κτιρίου της ΚΕ. Οι προσφορές των φίλων του σταθμού είναι η αρχή για μια πρώτη υποτυπώδη λειτουργία. Χάρη στην προσπάθεια των εργαζομένων και των φίλων του ΚΚΕ ο σταθμός ξαναβρήκε το δρόμο του.

Ο αγώνας για την αποκατάσταση του Αρχείου

14 χρόνια μετά, το ΚΚΕ ανακοινώνει το μεγάλο στόχο της κατασκευής κτιρίου για τη «στέγαση» του Αρχείου του (μακέτα του κτιρίου)
14 χρόνια μετά, το ΚΚΕ ανακοινώνει το μεγάλο στόχο της κατασκευής κτιρίου για τη «στέγαση» του Αρχείου του (μακέτα του κτιρίου)
Ακολουθεί ο αγώνας της αποκατάστασης. Αντιγράφουμε από τα ρεπορτάζ του «Ρ» τις επόμενες μέρες: «Δεκάδες άνθρωποι χωμένοι μέχρι τα γόνατα στη λάσπη, στα χέρια το μόνο αναγκαίο για τις πρώτες ώρες, ένα φτυάρι. Αλλοι αλαφιασμένοι να ξετυλίγουν κουλούρες με καλώδιο υψηλής τάσης κι άλλοι μάνικες για την άντληση και των τελευταίων νερών απ' τον πρώτο όροφο. Κατάσταση συναγερμού».

«Λεπτό το λεπτό, σελίδα τη σελίδα η μάχη για τη διάσωση ενός από τα σημαντικότερα κομμάτια της Ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, η μάχη για τη διάσωση εγγράφων που σχετίζονται άμεσα και με σημαντικές στιγμές της ταξικής πάλης σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκεται ήδη στο απόγειό της, καθώς ο χρόνος κυλά αμείλικτα πλέον, σε βάρος της Ιστορίας, καθώς η μούχλα και οι μύκητες που τρώνε το χαρτί παίρνουν το πάνω χέρι».

Τα πρώτα χρόνια διαβάζουμε στην εφημερίδα μας σχετικά με την πορεία αποκατάστασης του «Αρχείου»: «Ενα ακόμα πλήγμα, που δεν μπόρεσε όμως να λυγίσει τους χιλιάδες φίλους και οπαδούς του Κόμματος, τους εκατοντάδες εργαζόμενους στο κτίριο του Περισσού. Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Η πλατιά κινητοποίηση όλων των ανθρώπων που ήταν κοντά στο ΚΚΕ, αλλά και πολλών άλλων ήταν κάτι το μοναδικό. Το στοίχημα με το χρόνο και τη λήθη παραμένει και χρειάζονται ακόμα αρκετά χρήματα, όπως χρειάζονται και εκείνοι που θα σκύψουν πάνω στις σελίδες της Ιστορίας που δεν είναι μόνο η Ιστορία του Κόμματος. Είναι η Ιστορία που έγραψε ο λαός, η εργατική τάξη, τα καταπιεζόμενα λαϊκά στρώματα και φυσικά η πρωτοπόρα νεολαία. Χρέος όλων μας παραμένει η διάσωση αυτών των σελίδων».

Οι προσπάθειες για τη διάσωση του Αρχείου συνεχίστηκαν ακατάπαυστα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, μόνο για να στεγνώσει και να καθαριστεί το υλικό, χρειάστηκε η βοήθεια 25.000 μελών και φίλων του ΚΚΕ. Σημαντική ήταν και η συμβολή μιας σειράς φορέων και ιδρυμάτων που συνέβαλαν στη μάχη για το Αρχείο του Κόμματος. Επίσης η διάσωσή του, η συντήρηση και αποκατάστασή του δε θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί χωρίς την οικονομική εξόρμηση που έγινε τότε, αλλά και χωρίς σημαντικό μέρος των χρημάτων που συγκεντρώνει το ΚΚΕ από τις χρονιάτικες εξορμήσεις. Μετά την προσεκτική αποκατάσταση έρχεται η συντήρηση και η αρχειοθέτηση. Παρά τη σημαντική βοήθεια, το κόστος είναι πολύ μεγάλο.

Μέχρι σήμερα το ΚΚΕ παλεύει για τη συντήρηση του ιστορικού του Αρχείου. Αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο την οικονομική στήριξη και συνεχίζει, σελίδα σελίδα, την αποκατάσταση. Ηδη έχει αρχίσει το μεγάλο έργο της ψηφιοποίησής του. Αυτός ο πλούτος ντοκουμέντων αποκτά τη θέση που του αξίζει. Ταξίδεψε μέσα στο χρόνο και σώθηκε από την καταστροφή. Ηρθε η ώρα να αποκτήσει το δικό του «σπίτι», ώστε να μπορεί να συνεχίσει το δρόμο του, με ασφάλεια.

Το κτίριο για το Αρχείο

Για το ΚΚΕ, η απόκτηση ενός ειδικά διαμορφωμένου κτιρίου είναι ένας μεγάλος στόχος. Ενας ειδικός στόχος ενταγμένος στους γενικούς σκοπούς που έχει θέσει η ΚΕ με την προετοιμασία του 18ου Συνεδρίου: ΚΚΕ ΙΣΧΥΡΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ. Ο οποίος θα υλοποιηθεί με τη στήριξη των μελών και των φίλων του Κόμματος και όχι μόνο. Ενα μεγάλο μέρος της «Δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ, Δεκέμβρης 2008 - Γενάρης 2009» θα διατεθεί γι' αυτό το σκοπό.

Το «σπίτι» του Αρχείου του ΚΚΕ δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες. Αφορά το εργατικό και λαϊκό κίνημα και την προοπτική του, και το Αρχείο, και το 18ο Συνέδριο. Με την αισιοδοξία της δυναμικής που απορρέει από την πολιτική και τη δράση του Κόμματος, αυτός ο στόχος μπορεί να υπερκαλυφθεί.

Φυσικά, πρέπει να αυξήσουμε και τις απαιτήσεις. Η Ιστορία του Κόμματος είναι άρρηκτα δεμένη με την Ιστορία του λαού μας, τα τελευταία 90 χρόνια. Πρόκειται για χιλιάδες σελίδες, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα που αποτυπώνουν τη διαδρομή του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Είναι ένας συνδετικός κρίκος που ενώνει το παρελθόν με το παρόν.

Σε μια εποχή που η Ιστορία ξαναγράφεται, η στέγαση του Αρχείου του ΚΚΕ είναι ένα πολύτιμο έργο για το σήμερα και το αύριο. Ενα ανεκτίμητο έργο, για να μπορεί η Ιστορία να διαβάζεται, για να μπορεί η Ιστορία να εμπνέει...


Γ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ