Κυριακή 19 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Το υπέγραψε φαρδιά πλατιά η πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Γρηγοριάδης Κώστας

Εμφανίζονται και οι δυο σαν «θεματοφύλακες» της «νομιμότητας» και «προστάτες» του δημόσιου πλούτου. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, σαν να προήλθαν από ένα είδους «πολιτικής παρθενογένεσης», σαν να μην κυβέρνησαν ποτέ αυτόν τον τόπο, σαν να μην είναι συνένοχοι και συνυπεύθυνοι για τη δυσώδη υπόθεση του Βατοπεδίου, επιχειρούν να εμφανιστούν σαν «τιμητές» της «κάθαρσης».

Σήμερα και μετά από δύο μήνες από τη στιγμή που ξέσπασε το τεράστιο σκάνδαλο με τις αγοραπωλησίες και τις ...«νόμιμες ανταλλαγές» λιμνών, δασών, παραλιών, μεταξύ των «γαλαζοπράσινων» κυβερνήσεων και της Μονής Βατοπεδίου, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να το εγκλωβίσουν στο δίλημμα εξεταστική ή προανακριτική επιτροπή. Μια υπόθεση, που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας σκανδαλώδους πολιτικής που ακολούθησαν με συνέπεια οι εταίροι του δικομματισμού μετατρέποντας σε εμπόρευμα τη δημόσια περιούσια και τη γη της χώρας, οι εταίροι του δικομματισμού σε αγαστή συνεργασία - καλυμμένη πίσω από φραστικές αντιπαραθέσεις - επιχειρούν να τη μετατρέψουν.

Η κυβέρνηση, αφού αρχικά παρέπεμψε το θέμα στη Δικαιοσύνη, το άφησε να ...λυθεί νομικά και έριξε το βάρος της στο να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες και τις πρακτικές κορυφαίων υπουργών της, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις παραιτήσεις των δυο εισαγγελέων, που ερευνούσαν την υπόθεση, κάνοντας αναγκαστικό τακτικό ελιγμό, αποφάσισε να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή.

Το ΠΑΣΟΚ, αφού πρώτα ζήτησε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ευθύνες του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, του πρώην υφυπουργού Οικονομίας Π. Δούκα και του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγ. Μπασιάκου, επιδιώκοντας με τον τρόπο αυτό να μείνουν έξω από κάθε διερεύνηση τα πεπραγμένα της δικής του διακυβέρνησης με την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου, στη συνέχεια τάχτηκε και υπέρ της εξεταστικής ζητώντας παράλληλα από την κυβέρνηση να ψηφίσει και τη δική του πρόταση για προανακριτική.

Ακολούθησε μια «πολιτική μηνύσεων» από το ΠΑΣΟΚ κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά και κατά του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Κ. Καρούτσου, αποπροσανατολίζοντας ακόμη πιο πολύ από το ζητούμενο, την ανάδειξη όλων των πολιτικών ευθυνών όποιοι και αν τις έχουν.

Το σκηνικό στήθηκε καλά. Εντονες φραστικές αντιπαραθέσεις στη Βουλή, μηνύσεις, αντιδικίες για το ποια επιτροπή θα φέρει στο «φως» την «αλήθεια». Ρίχνοντας όλο το βάρος της αντιπαράθεσής τους γύρω από ζητήματα «διαδικασίας», φρόντισαν να απομονώσουν το κύριο: Οτι οι εκχωρήσεις στο Βατοπέδι φέρνουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή και των δυο!

Συνένοχοι στο έγκλημα...

Οσο και αν προσπαθούν να κρυφτούν, οι πολιτικές τους αποφάσεις είναι καταγραμμένες. Το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τη Λίμνη Βιστονίδα στη μονή Βατοπεδίου και η ΝΔ ήρθε να την ανταλλάξει με μεγάλης αξίας δημόσια περιουσία. Αλλωστε, ο ηγούμενος Εφραίμ είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας»: «Αρχίσαμε με το ΠΑΣΟΚ και τελειώσαμε με τη ΝΔ»! Το «ένδοξο» παρελθόν τους είναι πραγματικά ...εντυπωσιακό:

-- Το 1996 ανακηρύσσεται η περιοχή, μέσα στην οποία είναι και η λίμνη Βιστονίδα, σε εθνικό πάρκο, με βάση τη Συνθήκη «Ραμσάρ». Βάσει της νομοθεσίας, όταν μια περιοχή κηρύσσεται εθνικό πάρκο, αναγορεύεται αυτόματα σε δημόσια περιουσία. Το μόνο που χρειάζεται για την επικύρωση είναι η έκδοση μέσα σ' ένα διάστημα τριών χρόνων ενός Προεδρικού Διατάγματος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχώρησε ποτέ τη διαδικασία, το ίδιο έπραξε και η ΝΔ! Η Μονή Βατοπεδίου, με τις «πλάτες» τους, βρίσκει πρόσφορο το έδαφος για να διεκδικήσει τη λίμνη Βιστονίδα.

-- Από το 1999 μέχρι και το 2006, διαδοχικά, οι υπουργοί των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ έστρωσαν το έδαφος για να εκχωρηθούν τεράστιες εκτάσεις της δημόσιας περιουσίας στη Μονή Βατοπεδίου. Αρχικά, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυς και στη συνέχεια ο υφυπουργός Απ. Φωτιάδης κάνουν αποδεκτές αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, δηλαδή, υπέρ της μη κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου επί των τοπικών παραλίμνιων εκτάσεων εμβαδού 25.000 στρεμμάτων στη λίμνη Βιστονίδα.

Τη σκυτάλη παίρνουν οι υπουργοί της ΝΔ, όπου πάλι αποδέχονται τις γνωμοδοτήσεις του Γενικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων που είχε αποδεχτεί και η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγ. Μπασιάκος εκδίδουν κοινή υπουργική απόφαση, στις 27/06/2006, τότε ανταλλάσσονται οι εκτάσεις της λίμνης Βιστονίδας που κατέχει το Βατοπέδι με τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις και αυτές στη συνέχεια πωλούνται από τη Μονή Βατοπεδίου! Ενα μέρος του εγκλήματος έχει ολοκληρωθεί!

...συνεπείς στη στρατηγική επιλογή που εκχωρεί τη δημόσια περιουσία...

Αυτήν ακριβώς την πολιτική ακολούθησαν και εφάρμοσαν με συνέπεια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά σήμερα, εντελώς προκλητικά, υποκριτικά και εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, οι ηγεσίες και οι βουλευτές των δυο κομμάτων «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά» τους και «συγκρούονται», επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλο.

Με τη βοήθεια των αστικών ΜΜΕ, στήνουν μιαν αντιπαράθεση διαδικαστικού χαρακτήρα, που στο επίκεντρό της έχει τον «τίτλο» που θα φέρει η επιτροπή που θα εξετάσει το σκάνδαλο, επιδιώκοντας με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις διαστάσεις του σκανδάλου με τη Μονή Βατοπεδίου στη διαφθορά κυβερνητικών στελεχών και στελεχών δημόσιων οργανισμών, ακριβώς για να συγκαλύψουν το πολιτικό και νομικό καθεστώς που δημιούργησαν για να μπορούν με «νομότυπο» τρόπο να εκχωρούν σε κάθε είδους ιδιωτικά συμφέροντα το δημόσιο πλούτο.

Γνωρίζουν ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρότερο και από τα πεπραγμένα του Εφραίμ, αφού η υπόθεση Βατοπεδίου είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου. Πριν από δυο χρόνια, η Μονή Τοπλού, μέσω ενός ιδρύματος που έφερε τον τίτλο «Παναγιά η Ακρωτηριανή», εκχώρησε σε βρετανική εταιρεία στο «Κάβο Σίδερο» (περιοχή στη Σητεία), χιλιάδες στρέμματα γης για να κατασκευάσει έξι τουριστικά χωριά! Αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με μελέτη που εκδόθηκε επισήμως από την Αγροτική Τράπεζα πριν μερικά χρόνια, από το σύνολο της αγροτικής γης της Ελλάδας, στην Εκκλησία ανήκουν 1.282.300 στρέμματα, εκ των οποίων τα 367.000 είναι δασικές εκτάσεις, τα 745.400 βοσκότοποι και τα 169.900 γεωργική καλλιεργήσιμη γη, μπορεί εύκολα να φανταστεί το μέγεθος που μπορούν να πάρουν οι «ιερές μπίζνες» με τη συμμετοχή μεγάλων επιχειρηματιών!

Αυτή η εξόχως κοσμική δραστηριότητα και οι «μπίζνες» των ηγουμένων ακουμπούν πάνω στον ίδιο τον πυρήνα του συστήματος. Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στο απαράδεκτο καθεστώς - που συντήρησαν με την πολιτική τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - το οποίο επικαλούνται κατά καιρούς οι ιεράρχες και οι ηγούμενοι των μοναστηριών παρουσιάζοντας χρυσόβουλα των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και χοτζέτια των πασάδων για να αποκτήσουν δικαιώματα πάνω στο δημόσιο πλούτο. Ακουμπούν πάνω στη στρατηγική επιλογή των δικομματικών πυλώνων του αστικού συστήματος να παραδίδουν στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση με ...«νόμιμο τρόπο» από δάση μέχρι λίμνες και από γέφυρες μέχρι λιμάνια της χώρας.

Το νομικό καθεστώς που χρησιμοποίησε η Μονή Βατοπεδίου, αξιοποιώντας και τη «σιαμαία σχέση» μεταξύ κράτους - Εκκλησίας για να αναπτύξει «εμπορευματικές σχέσεις» και να διευρύνει την περιουσία της, είναι το ίδιο μ' αυτό που αξιοποιούν οι πολυεθνικοί όμιλοι και η αστική τάξη, οι οποίοι βασιζόμενοι πάνω στις «σχέσεις αίματος» που έχουν δημιουργήσει με τους πολιτικούς εκπροσώπους που υπηρετούν τα συμφέροντά τους, τους δίνει το «δικαίωμα»: Αντί πινακίου φακής να αποκτούν δάση, παραλίες, αεροδρόμια, δρόμους, λιμάνια. Ασε που τη διαχείριση της τεράστιας αυτής περιουσίας που απέκτησαν με χίλιους μύριους περίεργους τρόπους τα μοναστήρια και που είναι δημόσια, την έχουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι βγάζουν τεράστια κέρδη. Για το κεφάλαιο δουλεύει η Εκκλησία και όχι για την πίστη στο θεό. `Η, καλύτερα, με την πίστη στο θεό του κεφαλαίου.

...μαζί και στο κουκούλωμα της «ουσίας»

Γι' αυτό σήμερα, που με αφορμή το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου έρχεται στην επιφάνεια η πραγματική διάσταση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής, οι εταίροι του δικομματισμού διαπιστώνουν ότι οι στρατηγικές επιλογές τους προς όφελος του κεφαλαίου αποκαλύπτονται και επιχειρούν να θολώσουν τα νερά. Στήνοντας έναν αποπροσανατολιστικό καυγά γύρω από διαδικαστικά και δικολαβίστικα ζητήματα, προσπαθούν να παραπλανήσουν και να χειραγωγήσουν το λαό και να αφήσουν στο απυρόβλητο την πολιτική της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, η οποία αποτελεί και τη βάση της εκχώρησης των δημόσιων εκτάσεων.

Ο ελληνικός λαός, για να αντιμετωπίσει αυτήν τη συντονισμένη δικομματική επιχείρηση, πρέπει να επιστρατεύσει την εμπειρία του. Δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στην παρακολούθηση μιας «κόντρας» ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το δίλημμα «εξεταστική» ή «προανακριτική» επιτροπή για το μεγάλο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου δεν αποτελεί το κύριο για το λαό. Πίσω από αυτό, κρύβονται ποικίλες σκοπιμότητες, που συνδέονται με οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, με την κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό. Κανείς δεν πρέπει να τα αποσυνδέσει από τη συνειδητή μετατόπιση του πολιτικού σκηνικού από τους εταίρους του δικομματισμού στο επίπεδο της «σκανδαλολογίας», προκειμένου η ΝΔ να ενισχύσει τη θέση της για να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική της και το ΠΑΣΟΚ να ισχυροποιήσει τη δική του στην επιχείρηση ανακατάληψης της εξουσίας.

Τα λαϊκά στρώματα, μέσα από τις διαδικασίες εντός της Βουλής που μπορεί ίσως να αναδείξουν μερικές πτυχές στη διαλεύκανση της υπόθεσης και την κατάδειξη πολιτικών και προσωπικών ευθυνών, πρέπει να αναζητήσουν την ουσία που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσουν να του κρύψουν: Οτι η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα μοναστήρια γινόταν και έγινε με νόμους που ψήφισαν και εφάρμοσαν οι εταίροι του δικομματισμού.

Ακριβώς απέναντι σ' αυτήν την πολιτική, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα οφείλουν να αντιτάξουν την οργανωμένη τους πάλη. Μαζί με τους κομμουνιστές και το ΚΚΕ που από την πρώτη στιγμή έχει υπογραμμίσει ότι το κύριο είναι να επιστραφούν εδώ και τώρα όλες οι εκτάσεις και η δημόσια περιουσία, που με διάφορα προσχήματα έχει εκχωρηθεί στα μοναστήρια και ιδιωτικά συμφέροντα, να παλέψουν και να διεκδικήσουν την άμεση επιστροφή κάθε μέτρου γης στο Δημόσιο, οργανώνοντας παράλληλα τον αγώνα τους και ενισχύοντας τη συμμαχία τους με στόχο την ανατροπή της σημερινής πολιτικής εξουσίας, για να ανοίξει ο δρόμος να γίνουν πραγματικά λαϊκή περιουσία σε συνθήκες λαϊκής οικονομίας.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ