Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πράσινη ανάπτυξη»

Ημερίδα με θέμα «Πράσινη Ανάπτυξη» διοργανώνει σήμερα η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ). Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας, η ημερίδα έχει ως στόχο την ανάδειξη του προβλήματος και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού Ποταμού και του Ευβοϊκού Κόλπου, καθώς και συνολικότερα του επιπέδου ζωής των κατοίκων της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Δεύτερη ανακοίνωση της ίδιας εταιρείας, όμως, είναι πολύ αποκαλυπτική για την εταιρική νοοτροπία τους. Αναφέρεται στην αιτία, που οι Ελεγκτές Περιβάλλοντος, της επέβαλαν πρόστιμο 160.000 ευρώ για πολύχρονη, πλημμελή διαχείριση ειδικών στερεών αποβλήτων. Χωρίς ακόμη, να έχει ταυτοποιηθεί η φύση και η χημική σύσταση των στερεών τους αποβλήτων (λασπών), χωρίς να είναι γνωστό ακόμη, αν είχαν άδεια νόμιμης δημιουργίας και διαχείρισης του ειδικού επικίνδυνου, αυτού απόβλητου, σπεύδουν. Χωρίς νούμερα και αριθμούς ισοζυγίου παραγωγής και νόμιμης διάθεσής του, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία και τεκμήρια, ασφαλούς και σωστής ελεγχόμενης διακίνησης και τελικής διάθεσης.

Χωρίς να παρουσιάζουν, τα κατά νόμους απαιτούμενα, σαν αποδείξεις νόμιμης και τεχνικά επαρκούς, αποκατάστασης της ζημιάς, βγαίνουν δημοσίως και ισχυρίζονται, πως απομάκρυναν την επίμαχη λυματολάσπη πρωτοβουλιακά, επειδή είναι ευαίσθητοι για το περιβάλλον και προωθούν την Πράσινη Φιλοσοφία!

Ομως, αν ήταν ευαίσθητοι για το περιβάλλον δε θα άφηναν το πρόβλημα να προκύψει. Πράσινη φιλοσοφία και πολιτική δεν εφαρμόζεις, όταν: Εκ των υστέρων και μετά από απόδοση ποινής, αποκαθιστάς τα εκ του νόμου προβλεπόμενα. Αυτά είναι αυτονόητες υποχρεώσεις που έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί. Πράσινη φιλοσοφία και εταιρική πολιτική εκφράζεις και ακολουθείς όταν: πέρα και πάνω από τις αυτονόητες επιταγές των νόμων, υλοποιείς εθελοντικά, πρόσθετες ενέργειες προστασίας περιβάλλοντος επιλέγοντας να εφαρμόζεις καθαρή τεχνολογία παραγωγής, διαδίδοντας και επιβάλλοντας νοικοκυρεμένη λειτουργία εργοστασίου. Κάτι τέτοιο δεν έκανε ποτέ, η εν λόγω βιομηχανία. Και πραγματικά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε σήμερα, τι ακριβώς θα ειπωθεί στην ημερίδα σε σχέση με το θέμα.


Αθανάσιος ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ