Πέμπτη 25 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Μέτρα για διαφάνεια και εξυγίανση της Δικαιοσύνης

Δέσμη προτάσεων που αποβλέπουν στη διαφάνεια της Δικαιοσύνης και στην ενίσχυση της εσωτερικής ανεξαρτησίας των δικαστών, καθώς και στον περιορισμό των φαινομένων διαφθοράς στη λειτουργία του κράτους, παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας.

Τις προτάσεις αυτές, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων, Σ. Μπάγιας, θα κοινοποιήσουν στη Βουλή, στην κυβέρνηση, στα κόμματα της Βουλής και σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Ειδικότερα, τα μέτρα που πρότεινε η Ενωση έχουν ως εξής:

  • Η ανάθεση υποθέσεων μείζονος κοινωνικής και πολιτικής σημασίας στους εισαγγελείς και στους ανακριτές στις μεγάλες περιφέρειες των δικαστηρίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά να γίνεται με κλήρωση. Θα υπάρχει πρώτα προεπιλογή από τις οικείες Ολομέλειες που θα αντιστοιχεί στο 1/3 των εισαγγελέων που υπηρετούν σ' αυτές και στη συνέχεια θα γίνεται η κλήρωση.
  • Καθιέρωση μόνιμων, σταθερών και αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή των δικαστών και εισαγγελέων(προαγωγή, μετάθεση, απόσπαση), ενώ οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για τις υπηρεσιακές μεταβολές να συνοδεύονται από ειδική αιτιολογία.
  • Οι δικαστικοί λειτουργοί να έχουν δικαίωμα προσφυγής σε ευρύτερο δευτεροβάθμιο δικαστικό όργανο για κάθε δυσμενή σε βάρος τους υπηρεσιακή κρίση.

Παράλληλα, η Ενωση προτείνει πλήρη διαφάνεια της περιουσιακής και οικονομικής κατάστασης όλων των λειτουργών του κράτους από ανεξάρτητη ενιαία αρχή και κατάργηση κάθε είδους οικονομικού απόρρητου γι' αυτούς. Οποιαδήποτε ελεγκτική αρχή αλλά και κάθε πολίτης θα μπορεί να λαμβάνει γνώση όλων των περιουσιακών στοιχείων και του στενού οικογενειακού περιβάλλοντός τους. Σε περιπτώσεις που τα περιουσιακά στοιχεία τελούν σε προφανή δυσαναλογία με τα εισοδήματα των δικαστικών και κρατικών λειτουργών τότε να γίνεται άμεση δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που υπερβαίνουν τα δηλούμενα νόμιμα εισοδήματα.

Τέλος, ο Σ. Μπάγιας, σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, ότι οι υπουργοί παραπλανήθηκαν για το Βατοπέδι από τις γνωμοδοτήσεις, είπε ότι η μόνη αρμόδια αρχή για να εκφράζει άποψη για τους υπουργούς, σύμφωνα με το νόμο, είναι η Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ