Η ποιητική ερωτική «Ευφορία», του Ρώσου Ιβάν Βιριπάγιεφ, έχει σπάνιες αρετές! Η εξαιρετική φωτογραφία της (Αντρέι Νεϊντένοφ) και η ακόμα καλύτερη μουσική της (Αϊντάρ Γαϊνούλιν), οι, επίσης, εξαιρετικές ερμηνείες, Πολίνα Αγκουρέγιεβα, Μιχαήλ Οκούνεφ, Μαξίμ Ουσάκοφ, οι απέραντες ρωσικές στέπες, ο ήρεμος Ντον που διασχίζει το τοπίο, κάνουν την ταινία να μοιάζει με ένα άγριο λαϊκό ερωτικό ποίημα. Ενα άγριο λαϊκό ερωτικό ποίημα που έχει αμηχανία μπροστά στο άγνωστο ερωτικό σκίρτημα των απλών και αγνών ανθρώπων, έχει μεγάλο πάθος, έχει μανιασμένη εκδίκηση για την απιστία, έχει έρωτα και λατρεία. Πρόκειται για μια μικρή τραγωδία.
«Ο Ανυπότακτος» του Ουζγκούρ Γιλντιρίμ
Ο Βαλερί, ο σύζυγος, ο Μάσα, ο αγαπημένος, και η Βέρα, η σύζυγος και η αγαπημένη. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι μπλέκονται στα δίχτυα του έρωτα. Το μάτι τους χάνεται στο ατέλειωτο βάθος των στεπών. Ο ουρανός και ο ήλιος. Πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος συγκρινόμενος με το τεράστιο τοπίο. Ο Βαλερί, σιγά - σιγά γίνεται βίαιος. Η Βέρα θα τον εγκαταλείψει. Θα βρει καταφύγιο στον Μάσα. Ο σύζυγος θα τους στήσει καρτέρι. Το τέλος θα είναι τραγικό. Μια όμορφη, τρυφερή ταινία.
«Εμπιστεύσου την Αγάπη», του Κινέζου Ξιαοσουάι Γουάνγκ. Το θέμα της ταινίας είναι πέρα για πέρα «φτιαχτό». Και ακραίο! Είναι από αυτά που συμβαίνουν μια στο ... δισεκατομμύριο! Οι Κινέζοι δεν ήταν - και δεν είναι - καθόλου ευχαριστημένοι με τον σκηνοθέτη. Θεωρούν ότι η Κίνα έχει υπαρκτά προβλήματα, τα οποία πρέπει να αποτυπώσει ο κινηματογραφικός φακός. Αντίθετα, οι Δυτικοί ενθουσιάστηκαν. Τον κάλεσαν στις Κάννες, στη Βενετία (δε συμφώνησαν οι Κινέζοι). Τελικά πήγε στο φεστιβάλ του Βερολίνου, όπου κέρδισε την Αργυρή Αρκτο. (Τα παραπάνω είναι μια μικρή υπόμνηση για τον πολιτικό πόλεμο που γίνεται πίσω από τις κάμερες!)
Χωρισμένη γυναίκα ζει αρμονικότατα με τον νέο της σύντροφο. Μαζί μεγαλώνουν τη μικρή κόρη της γυναίκας (από τον προηγούμενο γάμο). Το μικρό κορίτσι αρρωσταίνει από μια σπάνια μορφή λευχαιμίας. Πρέπει επειγόντως να βρεθεί μόσχευμα. Το σπάνιο μόσχευμα δε βρίσκεται. Η μόνη ελπίδα είναι να γεννηθεί ένα νέο παιδί από τους ίδιους, όμως, γονείς της μικρής. Η μάνα στην απελπισία της καταφεύγει στον πρώην άντρα της. Μετά από διαφωνίες το πρώην ζευγάρι αποφασίζει να κάνει το δεύτερο παιδί το οποίο θα σώσει το πρώτο!
«Hamlet 2: Η Ανάσταση» του Αντριου Φλέμινγκ
Σας είπα, το θέμα της ταινίας είναι φτιαχτό. Το «δίλημμα», ωστόσο, που βάζει έχει κάποια αξία! Η «θυσία» και η «ανοχή» των νέων συντρόφων έχει κάποιο φιλοσοφικό, ας πούμε ενδιαφέρον. Αυτά. Τίποτα άλλο. Να μην ξεχάσουμε πως σκηνοθετικά, ερμηνευτικά και φωτογραφικά η ταινία παίρνει καλό βαθμό.
«Hamlet 2: Η Ανάσταση», του Αντριου Φλέμινγκ. Ολα τα λεφτά της ταινίας είναι ο πολύ καλός πρωταγωνιστής της (Στιβ Κούγκαν). Και το πάθος της για την Τέχνη. Νεαρός αποτυχημένος ηθοποιός διδάσκει υποκριτική σε κάποιο σχολείο. Οσα δεν μπόρεσε να κάνει σαν ηθοποιός (δε διαθέτει το απαραίτητο ταλέντο και είναι γεμάτος κόμπλεξ από την άρνηση του πατέρα του να γίνει ηθοποιός), προσπαθεί με δύναμη και πάθος να τα μεταδώσει στους μαθητές του.
Το αισιόδοξο της ταινίας πηγάζει από τους έξυπνους και με πλήρες νόημα διαλόγους της. Ακούγονται σημαντικά πράγματα για την τέχνη, για τους καλλιτέχνες, για το καλλιτεχνικό έργο. Μπαίνουν σημαντικοί προβληματισμοί. Τα υπόλοιπα, η «ιστορία» της ταινίας δεν ενδιαφέρει. Ο νεαρός ηθοποιός θα γίνει συγγραφέας και θα σημειώσει, επιτέλους, επιτυχία. Αυτά τα έχουμε ξαναδεί...
«Ο Ανυπότακτος», του Τούρκου Ουζγκούρ Γιλντιρίμ. Βαλκάνιοι και Αραβες μετανάστες δεύτερης γενιάς στη Γερμανία. Ούτε ένας καλός, θετικός ήρωας.
«Ευφορία» του Ιβάν Βιριπάγιεφ
Ολοι τους καθάρματα, πουτάνες, κακοποιοί και δολοφόνοι. Βέβαια, δολοφόνοι με καλή καρδιά και μπέσα στη φιλία. (Ο Ουζγκούρ Γιλντιρίμ είναι γιος Τούρκων μεταναστών και γεννήθηκε και εργάζεται στη Γερμανία. Τέτοια ιδέα έχει για τον εαυτό του; Α, όχι. Αυτός είναι σκηνοθέτης. Σκηνοθέτης που βοηθάει τους Γερμανούς να γνωρίσουν τους Τούρκους μετανάστες! Τέτοιος πατριωτισμός)!
Δυο Τούρκοι φίλοι, λοιπόν, βαποράκια και μικροαπατεώνες, φροντίζουν την άρρωστη μάνα του ενός (πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια και πρέπει να κάνει μεταμόσχευση). Αμάρτησα για τη μάνα μου! Ο χωρίς ...υποχρεώσεις κακοποιός, αφήνει πίσω του το φίλο του στο προσκεφάλι της άρρωστης μάνας του, και αποφασίζει να ανοίξει τα φτερά του. Ερχεται σε επαφή με το χοντρό έγκλημα. Το οποίο και αυτό βρίσκεται στα χέρια μεταναστών (πουθενά οι Γερμανοί). Γίνεται ένας απ' αυτούς. Μετά από κάποια παρεξήγηση οι «κακοί» θα σκοτώσουν τη μάνα του φίλου του. Ο Τούρκος κακοποιός γίνεται ...Τούρκος! Οπλίζει και γίνεται της ...πουτάνας! Στην κυριολεξία.
Το τέλος της ταινίας ο Τούρκος δημιουργός, όπως κάνουν οι παρόμοιες αμερικάνικες ταινίες, θα αποδώσει δικαιοσύνη. Οσοι παρανόμησαν θα τιμωρηθούν. Το έγκλημα, βέβαια, δεν πρόκειται να σταματήσει. Υπάρχουν τόσοι μετανάστες για να συνεχίσουν...
«Ταξίδι στο Κέντρο της Γης», του Ερικ Μπέρβινγκ. Μια αδιάφορη και λιγότερο επιστημονική περιπέτεια από αυτές που γυρίζει το «Νάσιοναλ Τζεογκράφικ» και το BBC για «όλη την οικογένεια». Νεαρός επιστήμονας βουτάει τον μικρό ανιψιό του (του τον άφησε η χήρα αδερφή του, για να τον προσέχει μερικές μέρες) και πάει στο «Κέντρο της Γης» (κάπου στην ...Ισλανδία). Εκεί, στα βάθη της γης, θα συναντήσουν σεισμούς, κατολισθήσεις, πύρινα ποτάμια, τέρατα και σημεία! Θείος και ανιψιός, τελικά θα ανακαλύψουν το «μυστικό» που είχε βρει ο επιστήμονας αδερφός και πατέρας του ανιψιού, και ο οποίος αδερφός και πατέρας δεν κατάφερε να βγει στην επιφάνεια από τα αφιλόξενα βάθη της γης.
Ο θείος και ο ανιψιός τα κατάφεραν, γιατί μαζί τους είχαν μια όμορφη ντόπια (από την Ισλανδία και όχι από τα βάθη της γης) δεσποινίδα, η οποία ήξερε τα κατατόπια. Ο πατέρας της ήταν γνωστός επιστήμονας και συνεργάτης του αδερφού και πατέρα που χάθηκε! Αυτά!