Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων

Σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Αφορμή για την έκφραση στήριξης της Αθήνας στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Κύπρου, Δ. Χριστόφιας, έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση η επίσκεψη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ συναντήθηκε χτες διαδοχικά με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, και την υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών και ακολούθως έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία της Ντόρας Μπακογιάννη.

«Είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε το γνωστό σε όλους μήνυμα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, υποστήριξης αυτής της νέας και πολύ σημαντικής προσπάθειας, η οποία θα γίνει για την επίλυση του Κυπριακού», είπε η υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι ο ειδικός μεσολαβητής επισκέφθηκε την Κύπρο και ήταν παρών στην πρώτη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ.

«Δεν ήρθα εδώ για να πω πολλά, αλλά για να ακούσω και να καταγράψω τις απόψεις και την εμπειρία της ελληνικής πλευράς», δήλωσε από πλευράς του ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Μετά τις επαφές του στην Αθήνα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ αναχώρησε χτες για την Αγκυρα για να «καταγράψει τις απόψεις και τα θέματα που εγείρει η Τουρκία», όπως είπε κατά την έξοδό του από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ντ. Μπακογιάννη παρουσίασε στον Αλ. Ντάουνερ το σύνολο των ελληνικών θέσεων, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά που συνιστούν (κατά την κυβέρνηση) μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση και τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της αυτή η λύση, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, μετά τη συνάντηση.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ ήταν εξαιρετικά προσεκτικός όταν κλήθηκε από τους δημοσιογράφους να απαντήσει αν ανησυχεί για τη διαφορετική ερμηνεία που δίνουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο στη διατύπωση «διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία».

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι διαπραγματεύσεις μόλις ξεκίνησαν. Είμαστε στην αρχή και όχι στο τέλος. Οι διαφορές στην αρχή είναι αναμενόμενες. Γι' αυτό γίνονται οι διαπραγματεύσεις», είπε, και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να φτάσουμε σε σημείο συμφωνίας».

Εξίσου προσεκτικός ήταν και όταν ρωτήθηκε για τη θέση Χριστόφια να αποσυρθούν η Ελλάδα και η Τουρκία από εγγυήτριες δυνάμεις. «Είναι η θέση του κ. Χριστόφια. Η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει άλλη θέση και αυτό είναι μεταξύ των θεμάτων της διαπραγμάτευσης», ήταν η απάντησή του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ