Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
«Είναι σήμερα εδώ με το έργο του, παρουσία πάντα φωτεινή»

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε τα παρακάτω:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Κύριοι εκπρόσωποι της Βουλής,

Κύριε υπουργέ,

Κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, που είναι αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι και γίνεται στο πλαίσιο του γιορτασμού των 90 χρόνων του Κόμματός μας.

Νιώθουμε υπερήφανοι για την πορεία μας όλα αυτά τα χρόνια. Νιώθουμε υπερήφανοι για τα 90 χρόνια μιας τιτάνιας προσπάθειας, ώστε οι ανάγκες, οι αξίες της εργατικής τάξης να βγουν δυναμικά στο στίβο της κοινωνικής αντιπαράθεσης, να γίνουν πολιτική δύναμη αυτοτελής, ικανή ν' ανοίξει πρωτόγνωρους δρόμους, να διεκδικήσει τη νίκη της ανθρώπινης απελευθέρωσης. Μέσα σ' αυτήν την πορεία καταγράφονται αδιάκοπα οι αγώνες και οι θυσίες μας, οι αξίες και η κοσμοθεωρία μας, οι προσπάθειες να γίνουμε ωριμότεροι στην πάλη για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μέσα από το Κόμμα μας χιλιάδες απλοί άνθρωποι έδωσαν νόημα στη ζωή τους, εμπνευσμένοι από ιδανικά, που ανεβάζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα σε νέο υψηλό επίπεδο.

Αριστερά από την Αλέκα Παπαρήγα, όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, διακρίνονται κατά σειρά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρέσβης της Κύπρου Γ. Γεωργής. Δεξιά ο υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης
Αριστερά από την Αλέκα Παπαρήγα, όπως βλέπουμε τη φωτογραφία, διακρίνονται κατά σειρά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρέσβης της Κύπρου Γ. Γεωργής. Δεξιά ο υπουργός Πολιτισμού Μ.Λιάπης
Ολα αυτά τα χρόνια μαζί μας, με το ΚΚΕ, συμπορεύτηκε μια μεγάλη στρατιά δημιουργών - καλλιτεχνών που ενστερνίστηκαν την κοσμοθεωρία μας, εμπνεύστηκαν και αποτύπωσαν σε έργα υψηλής αισθητικής την κοινωνική ζωή και τους αγώνες του λαού μας.

Αγαπητοί φίλοι,

Αν η προσφορά του ΚΚΕ είναι ξεχωριστή, ταυτόχρονα πρέπει να τονίσουμε πως ό,τι το προοδευτικό και καλό επιτεύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι έργο της δύναμης του αγώνα του ίδιου του λαού, της εργατικής τάξης. Το ΚΚΕ πάντοτε αντλούσε τη δύναμή του απ' τις ρίζες του, την εργατική τάξη και τον πολιτισμό της, πάντοτε στήριζε κάθε προοδευτική λαϊκή παράδοση, ό,τι πολύτιμο δημιούργησε ο λαός μας στη διαδρομή του. Μέσα σ' αυτήν την προσπάθεια στηριζόταν και στήριζε καλλιτέχνες που αντανακλούσαν στο έργο τους, χωρίς ωραιοποιήσεις, τα προβλήματα και τα όνειρα του λαού, την κοινωνία και τις αντιθέσεις της.

Ενας τέτοιος μεγάλος κι αληθινός καλλιτέχνης ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ο Μάνος Χατζιδάκις με την προσωπική ευαισθησία, την οξεία κριτική ματιά, την υψηλή αισθητική του και την αγάπη για το λαό μπόρεσε να εκφράσει με κριτικό ρεαλιστικό τρόπο την ελληνική κοινωνία.

Η πολιτιστική του προίκα, παιδί της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, της ΕΠΟΝ στην οποία συμμετείχε, καθώς και η απόφασή του να μη συμβιβαστεί με την εξουσία και τις απαιτήσεις της τον κατέστησαν άτεγκτο απέναντι "στην μπόχα του καιρού του".

Ο Θόδωρος Τζιαντζής
Ο Θόδωρος Τζιαντζής
Ο Μάνος Χατζιδάκις "με το μπαγλαμά και το ασιχτίρ του μπουζουκιού" άφησε περιφρονητικά πίσω του τα μεταπολεμικά κοσμοπολίτικα "βλαχοταγκό" και βούτηξε "σ' ό,τι μικρό, αληθινό και ταπεινό απ' το λαό" για να βρει τα υλικά του "σαν υγιή αντίδραση απέναντι στον φαμφαρονισμό και τον επίσημο προγονόπληκτο σκοταδισμό".

Στις μουσικές και στα τραγούδια του, εμπνευσμένα από λαϊκές φόρμες και μπολιασμένα με έντονο λυρισμό, ζουν και αναπνέουν ο κόσμος της αθηναϊκής γειτονιάς, οι μοναχικοί και συλλογικοί ήρωες της αξιοπρέπειας και του αγώνα, οι γυναικείες μορφές, ακόμα κι οι φιγούρες ενός κοινωνικού περιθωρίου, που έρχονται σε ευθεία, έστω αυθόρμητη, αντιπαράθεση με τις εκφράσεις του μικροαστισμού.

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους στυλοβάτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Το έργο του, ανεξάρτητα από τις δηλωμένες πολιτικές απόψεις και προθέσεις του, είναι πολύτιμο υλικό για την αισθητική αντίληψη του λαού και για την πολιτιστική καλλιέργειά του.

Δε συμφωνούσαμε σ' όλα όσο ζούσε. Οι διαφωνίες μας όμως δεν ξέφυγαν ποτέ από τα όρια μιας κοινής αναζήτησης και μιας ειλικρινούς συζήτησης για την ανάγκη αντίστασης στο εφήμερο, στην εμπορευματοποίηση και τον εκχυδαϊσμό της Τέχνης, που μας βασανίζουν και σήμερα. Αυτή τη συναυλία τη χρωστούσαμε στον Μάνο Χατζιδάκι, καιρό τώρα. Η απόφαση για την πραγματοποίησή της είναι παλιά σε συνεννόηση μαζί του. Εκκρεμούσε η υλοποίησή της και νομίζουμε ότι έχει τη θέση της στο γιορτασμό των 90 χρόνων της Ιστορίας μας.

Το ΚΚΕ, με τη σημερινή εκδήλωση, αναγνωρίζει και τιμά την πολιτιστική προσφορά του Μάνου Χατζιδάκι "από καρδιάς", με την ίδια φράση που κι εκείνος χαιρέτισε την έναρξη της λειτουργίας του "902 Αριστερά στα fm".

Τελειώνοντας, ευχαριστούμε θερμά τους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς, όλους όσοι μας βοήθησαν - κι είναι πολλοί - για να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση:

-- Τη συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τον μαέστρο κ. Ελευθέριο Καλκάνη.

-- Τη μεικτή χορωδία του Δήμου και τον μαέστρο κ. Σταύρο Μπερή.

-- Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων κ. Γιώργο Κατσαρό.

-- Τον κ. Μανώλη Ανδρουλιδάκη για την ενορχήστρωση.

-- Τους σολίστ Γιάννη Σπάθα και Εύα Φάμπα.

-- Τον Βασίλη Λέκκα.

-- Θέλουμε να ευχαριστήσουμε επίσης και πολλούς άλλους καλλιτέχνες που εξέφρασαν τη διάθεση να συμβάλουν στη σημερινή εκδήλωση, αλλά δεν έγινε δυνατό για μια σειρά λόγους και από δικές μας αδυναμίες.

Ηρθε η ώρα όμως να ακούσουμε τώρα τον ίδιο τον Μάνο Χατζιδάκι! Είναι σήμερα εδώ με το έργο του, παρουσία πάντα φωτεινή»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είδωλο στον καθρέφτη(2012-06-12 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ τιμά τον Μάνο Χατζιδάκι(2008-09-06 00:00:00.0)
Ο Μάνος, η Ορχήστρα και το ...τέρας(2008-06-15 00:00:00.0)
Το «Τρίτο» ...θυμάται και θυμίζει(2007-06-07 00:00:00.0)
Εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός(2005-10-18 00:00:00.0)
Υπηρέτησε τη μεγάλη τέχνη(2003-06-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ