Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικαίωμα όλων ο αθλητισμός

Και φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, η παράσταση δόθηκε με επιτυχία... Τα όσα διαδραματίστηκαν τις 16 μέρες, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τα όσα καθορίζουν οι πρακτικές της εμπορευματοποίησης του σημερινού παγκόσμιου αθλητισμού και φυσικά όλων των διοργανώσεών του όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στον αθλητισμό - επιχείρηση όπου η δομή του αποτελεί ένα μηχανισμό οικονομικών συμφερόντων, οι διοργανώσεις του είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν αποτελούν παρά μια υπόθεση των πολυεθνικών μονοπωλίων. Που ελέγχοντας το χώρο, προσπαθούν να πουλήσουν καλύτερα και όσο το δυνατόν ακριβότερα το προϊόν τους στηριζόμενα στη δημιουργία από τα ίδια, με το ντόπινγκ, υπεραθλητών ή υπερομάδων προκειμένου έτσι να κάνουν πιο αποδεκτή την κυριαρχία τους και να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.

Τα όσα γίνονται εντός των σταδίων με τους αθλητές σε ρόλο μαριονέτας... δεμένους στα σχοινιά των συμφερόντων, ουδεμία σχέση έχουν με τον πραγματικό αθλητισμό ως λαϊκή ανάγκη. Την ώρα που γίνεται λόγος για την αξία της συμμετοχής, είναι γνωστό ότι σε όλες αυτές τις διοργανώσεις το μόνο που επιβραβεύεται είναι ο πρωταθλητισμός. Ρίχνονται στην... πυρά ως μοναδικοί ένοχοι οι αθλητές που συλλαμβάνονται για χρήση αναβολικών όταν είναι πασιφανές ότι το ίδιο το σύστημα που επιβάλλει το κυνήγι της επιτυχίας «οδηγεί» στα σκοτεινά μονοπάτια των ουσιών. Με χειροπιαστά παραδείγματα αποδεικνύεται πλέον ότι ο πόλεμος οικονομικών συμφερόντων είναι αυτός που συντηρεί το γραφικό παιχνιδάκι της «γάτας με το ποντίκι» όσον αφορά το ντόπινγκ και το αντιντόπινγκ. Ολα αυτά συνθέτουν το παζλ της εμπορικότητας του σημερινού αθλητισμού που αποτελεί μέσο έκφρασης για τις ανάγκες των μονοπωλίων. Αλλά και οι πρωταθλητές μπαίνουν στο ίδιο «λούκι», ελπίζοντας στην ατομική ανέλιξη στον κόσμο των ψευδαισθήσεων του πλουτισμού. Μοναδική τους αξία γίνεται το χρήμα.

Την ιδία ώρα τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αθλητισμό όντας και αυτός ενταγμένος στα γενικότερα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς... Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίες εφάρμοσαν τις καθορισμένες πολιτικές του κέρδους που επιβάλλει και σε αυτόν τον τομέα η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αθλητισμός παραδόθηκε στις ορέξεις των επιχειρηματιών. Εγινε πολυτέλεια ή και απαγορευτικός για τα λαϊκά στρώματα, διαχωρισμένος πλήρως από την έννοια της «φυσικής αγωγής», κάνοντας τη δεύτερη να είναι πλέον εξαφανισμένη λέξη. Ενισχύεται μόνο ο υψηλός πρωταθλητισμός και ο επαγγελματικός αθλητισμός. Με συνοπτικές διαδικασίες και σημαντική κρατική βοήθεια πραγματοποιούνται άμεσα τα κάθε «θέλω» των επιχειρηματιών που λυμαίνονται τον χώρο του αθλητισμού ενώ την ιδία στιγμή κλείνουν ερμητικά οι πόρτες στα αντίστοιχα «θέλω» του λαού. Η κάθε αθλητική επιτυχία γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης για πολιτικούς λόγους προκειμένου να κρυφτούν η στυγνή πραγματικότητα αλλά και οι ευθύνες των αρμοδίων.

Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο πόλεμος συμφερόντων που διεξάγεται σήμερα στον χώρο του αθλητισμού θα πρέπει να τους αφήνει αδιάφορους. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Να καταργήσουν τον αθλητισμό - επιχείρηση και να παλέψουν για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα όλων στη φυσική αγωγή και στον αθλητισμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ