Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2008
Αντιστροφή της πραγματικότητας

Η απάντηση του Κ. Καραμανλή στην ερώτηση του «Ρ»

Στα εξόφθαλμα ψέματα και στην πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας κατέφυγε ο πρωθυπουργός όταν ο «Ρ» έθεσε το ζήτημα της σφοδρής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων που «μετουσιώνονται» σε ιστορικά κέρδη για τις επιχειρήσεις. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε την ερώτηση του «Ρ» και την απάντηση του Κ. Καραμανλή.

Ερώτηση: «Στον χρόνο που πέρασε από τις περσινές εκλογές, η κυβέρνηση πρόλαβε ήδη και ψήφισε μία σειρά νόμους που πλήττουν καίρια ή καταργούν δικαιώματα των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρω: Νόμος για το Ασφαλιστικό που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, διπλασιάζει τον αριθμό των ενσήμων που απαιτείται για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 50 σε 100. Επίσης, ψήφισε τροπολογία που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, πρώην ΔΕΚΟ, και τώρα προωθεί τον μαζικό χαρακτηρισμό, ουσιαστικά την κατάργηση, των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Επίσης, χάρη στους νόμους που ψηφίσατε τα προηγούμενα χρόνια για τις εργασιακές σχέσεις, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ευέλικτες θέσεις, δηλαδή κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης και ασφάλισης. Την ίδια στιγμή η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, χάρη και στους νόμους που εσείς ψηφίσατε - φορολογικός νόμος, αναπτυξιακός - καταγράφει ιστορικά ρεκόρ. Μόνο το 2007, οι 300 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 11,3 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τα κέρδη τους κατά 40% σε σχέση με το 2006. Μήπως τελικά αυτό που καταφέρνει η πολιτική σας στην πράξη είναι να συνθλίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να τα μετατρέπει σε κέρδη για λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους;»

Κ. Καραμανλής: «Οπως ξέρετε, από προηγούμενους διαλόγους μας, σέβομαι απόλυτα την άποψη, με τη διαφορά ότι έχω πλήρη διαφωνία και το λέω πολύ απλά. Δε θίγουμε συμφέροντα εργαζομένων, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκείνο που κάνουμε, είναι να προσπαθούμε με όλους τους τρόπους να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μία εύρωστη, αναπτυσσόμενη οικονομία, που γεννά ευκαιρίες, γεννά εισόδημα, γεννά νέες θέσεις εργασίας.

Δε λέω ότι έχουμε πετύχει το ζητούμενο. Λέω όμως ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και λέω ότι δεν έχουμε πετύχει το ζητούμενο, γιατί όσο υπάρχει ένας άνεργος, να το πω παραστατικά, σημαίνει ότι δεν έχουμε φτάσει στην πλήρη επιτυχία. Οπως ακούω καμιά φορά να λέγεται - και νομίζω είναι πολύ πετυχημένο - καλό βέβαια ότι το 11% της ανεργίας πήγε κάτω από το 7%, αλλά κάποιος που είναι άνεργος, είναι 100% άνεργος.

Ομως, από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι χειροπιαστά, είναι απτά, είναι θετικά και δείχνουν ότι σε ένα δύσκολο, ανταγωνιστικό κόσμο, πάμε στη σωστή κατεύθυνση. Εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική, γιατί αυτή την υπόθεση εργασίας πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή όλοι μας, αν είχαμε αφήσει την ελληνική οικονομία ανοχύρωτη, στο έλεος των ελλειμμάτων, ύψους 7 ή 8%, χωρίς αναπτυξιακό επενδυτικό νόμο, χωρίς την αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών, ποιος θα απαντούσε σήμερα στους Ελληνες πολίτες αν η ανεργία πλησίαζε το 20%, αν τα εισοδήματα δεν αυξάνονταν, έστω όχι ίσως με το ρυθμό που θα θέλαμε, αλλά πάντως με αυξητική τάση, αν αντί να γεννώνται θέσεις εργασίας έκλειναν υφιστάμενες;

Θέλω λοιπόν να πω ότι μία πολιτική στην εφαρμογή της έχει πρακτικές δυσκολίες, έχει τις δυσκολίες ότι εφαρμόζεται σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο αλλά σε τελική ανάλυση όποιος δεν είναι προκατειλημμένος μπορεί να κρίνει εκ του αποτελέσματος. Και εκ του αποτελέσματος αυτή η πολιτική δικαιώνεται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ