Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προς νέες ενεργειακές συμφωνίες

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συνάντηση των ηγετών της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Βενεζουέλας, Λουίς Ιγνάσιου Λούλα ντα Σίλβα, Κριστίνα Φερνάντες και Ούγο Τσάβες με αποκλειστικό αντικείμενο την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και την περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων αυτής της συνεργασίας, που ξεκίνησε στην τελευταία Σύνοδο του «Mercosur», που έγινε στις αρχές Ιουλίου στην πόλη Τουκουμάν της Αργεντινής.

Την αναγκαιότητα του «κλεισίματος της ψαλίδας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ των χωρών - μελών», τόνισε η πρόεδρος της Αργεντινής, που είναι και οικοδέσποινα της συνάντησης, προσθέτοντας ότι κατά τις εκτιμήσεις της η ενσωμάτωση της Βενεζουέλας στον «Mercosur» «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο αυτή την εξίσωση μεταξύ των χωρών στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των τροφίμων». Μάλιστα, η Φερνάντες εκτίμησε ότι με το πέρας της συνάντησης θα ανακοινωθεί η επίτευξη πολύ σημαντικών συμφωνιών κυρίως στον τομέα της ενέργειας, ενώ, όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο «Τελεσούρ», τον πρόεδρο της Βραζιλίας συνοδεύει μία τεράστια αντιπροσωπεία 240 επιχειρηματιών.

Πάντως, όσον αφορά μία άλλη διάσταση του «Mercosur», ο αντιπρόεδρος της βενεζουελάνικης αντιπροσωπείας στο κοινοβούλιο της Λατινικής Αμερικής και στέλεχος του ΚΚ Βενεζουέλας, Καρόλους Βίμερ, κατήγγειλε την πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του «Mercosur», Αντριάνα Πένια, ότι ουσιαστικά αποτελεί μέρος της καμπάνιας αποσταθεροποίησης στη Βενεζουέλας, όπως ανέφερε η «Τριμπούνα Ποπουλάρ». «Οσον αφορά το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση του Τζορτζ Ου. Μπους, πραγματοποιείται με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων όπως η κυρία Πένια, που η πραγματική της πολιτική ταυτότητα είναι η άκρα δεξιά, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του σχεδίου», τόνισε ο Βίμερ, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Πένια για υποψηφιότητες για τις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη που απορρίφθηκαν σε προκαταρκτικό στάδιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου, Γκλοντοσβάλντο Ρούσιαν. Πρόκειται κυρίως για οπαδούς της αντιπολίτευσης που ενέχονται σε παρανομίες ενόσω είχαν δημόσια αξιώματα, που τους αφαιρείται το δικαίωμα υποψηφιότητας στις εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ