Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ενοποιήσεις» συρρίκνωσης δικαιωμάτων

Συνεχίζοντας την προπαγάνδα που προηγήθηκε της ψήφισης του 3655/2008 (νόμος Πετραλιά), η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει σαν «σωτήριες» για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης τις ενοποιήσεις των 133 Ταμείων και κλάδων, η πρώτη φάση των οποίων ολοκληρώθηκε την 1η του Αυγούστου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος, 23 Ταμεία και κλάδοι εντάχθηκαν σε 5 Ταμεία, για να ακολουθήσει την 1η του Οκτώβρη η ενοποίηση όλων των Ταμείων και κλάδων σε 13 συνολικά Ταμεία, με στόχο να εξισωθούν προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.

Πείρα από ανάλογες ενοποιήσεις Ταμείων υπάρχει, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ένταξη του Ταμείου αλληλοβοήθειας των εργαζομένων της πρώην Τράπεζας Πίστεως στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), κατ' εφαρμογή του νόμου 3371/05 της ΝΔ, που εξειδικεύει στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά επτά χρόνια για τους άντρες και από 12 έως και 22 χρόνια για τις γυναίκες, με μεγάλη μείωση των συντάξιμων αποδόχων για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους.

Ανάλογες συνέπειες προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι που τώρα βρίσκονται στη δίνη της ενοποίησης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, σαν συνέπεια των ενοποιήσεων, τα οργανικά ελλείμματα των μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλάδος Υγείας ΟΓΑ, ΤΑΠ-ΟΤΕ κ.ά.) θα διαμορφωθούν στο τέλος του 2008 στα 4,6 δισ. ευρώ, με μέση ετήσια αύξηση 1,4 δισ. ευρώ, η αύξηση στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 2003 (1,562 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του 2008 (3,9 δισ. ευρώ) θα φτάσει το 150% και η εισφοροδιαφυγή το 2008 θα ζημιώσει το σύνολο των Ταμείων κατά 6,8 δισ. ευρώ.

Στο φόντο των αντιδραστικών ενοποιήσεων προχωρούν και τα άλλα μέτρα που προβλέπει ο νόμος 3655/2008, όπως η κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων, η «εθελούσια» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 από τα 67 που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, το χτύπημα στη μητρότητα, η αύξηση από τα 50 στα 100 των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η νέα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο όνομα της δημιουργίας ενός Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, που θα αξιοποιηθεί μετά το 2019.

Στη βάση όλων των παραπάνω οι εργαζόμενοι έχουν μια και μόνη επιλογή: Με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και με επιθετικά αιτήματα, να παλέψουν για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να καταδικάσουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και των δυο αυτών κομμάτων. Αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή την ανακοίνωση της πρώτης φάσης των ενοποιήσεων εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι προχωράει χωρίς αναλογιστικές μελέτες (!), συμβάλλοντας στη συγκάλυψη του πραγματικού περιεχομένου των συγχωνεύσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ