Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Της ακρίβειας το νερό

Γεμάτη πόνο και δικαιολογημένη αγανάκτηση η ανοιχτή επιστολή που απευθύνει προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά η Διοίκηση του Σωματείου Συνταξιούχων Πειραιά, με αφορμή τις δηλώσεις του ότι από το Σεπτέμβρη θα υπάρξουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού.

«Δεν ξέρουμε κύριε υπουργέ - αναφέρει - το σκεπτικό με το οποίο αποφασίσατε αυτή την αύξηση. Οποιοδήποτε όμως κι αν ήταν, εκείνο που θα έπρεπε πρώτα απ' όλα να επικρατήσει στη σκέψη σας είναι το γεγονός ότι η όποια αύξηση, σε οποιοδήποτε είδος, πλήττει αφάνταστα το πενιχρό βαλάντιο των δραχμοσυντήρητων. Συνταξιούχοι με 400-500 ή και 600 ευρώ σύνταξη, με καθημερινές ανατιμήσεις σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, με τις συνεχείς αυξήσεις στο φάρμακο, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, ενώ ακολουθούν και τα άλλα τιμολόγια στο φως, το τηλέφωνο. Ε, δεν πάει άλλο».

«Κύριε υπουργέ - προσθέτουν οι συνταξιούχοι - το νερό είναι ένα αγαθό που θα έπρεπε να δινόταν - έστω σε συμβολική τιμή - και όχι να ανατιμάται. Η όποια αύξηση ισοδυναμεί με εξόντωση των χαμηλών στρωμάτων. Αυτό επιδιώκετε; Αν όχι, τότε πάρτε πίσω αυτήν την απόφαση και μην το ακριβαίνετε άλλο. Δεν αντέχουμε άλλες ανατιμήσεις, καταλάβετέ το επιτέλους»!

Τι άλλο να προσθέσουμε; Απλά ενώνουμε τη φωνή μας με την κραυγή αγωνίας των συνταξιούχων.

Εξωπραγματικοί ισχυρισμοί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος είτε από άγνοια είτε εσκεμμένα, υπερασπιζόμενος την «κυβερνητική πραγματικότητα» - απέχει μακράν της αληθινής - για τις δημόσιες συγκοινωνίες, ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι «επιδοτούνται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό».

Αν, πράγματι, δε γνωρίζει ο κ. Ρουσόπουλος, τον ενημερώνουμε ότι τόσο στο παρελθόν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και σήμερα επί κυβέρνησης ΝΔ, η «κρατική επιδότηση» προς το σύστημα των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΣΕ, όχι μόνο δεν είναι ...πολύ μεγάλου βαθμού, απεναντίας: Για μεν τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας π.χ., η κρατική επιδότηση είναι κατά πολύ μικρότερη από αυτήν που δίνεται στους ιδιώτες λεωφορειούχους της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), οι οποίοι μάλιστα διαθέτουν κάτω από το μισό του στόλου της ΕΘΕΛ. Κάθε χρόνο δε, η κρατική επιδότηση για το σύνολο του συστήματος των δημόσιων συγκοινωνιών όλο και «ψαλιδίζεται». Οσον αφορά στον ΟΣΕ - όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό - «έχει σημαντικά διαφυγόντα έσοδα λόγω της μη καταβολής της επιδότησης του εισιτηρίου από την εκάστοτε κυβέρνηση, από το 1978 έως σήμερα».

Αυτή είναι - δυστυχώς για τον ελληνικό λαό - η πραγματικότητα. Ολα τα άλλα, που προβάλλουν οι κυβερνώντες, είναι εξωπραγματικά και εξοργιστικά.

Ο ... δήμαρχός σου!

Αυτό θα πει «δίπλα στο δημότη»! Να χτυπάει το τηλέφωνό σου και να ακούς το δήμαρχο σε μαγνητοφωνημένο μήνυμα να σου λέει - στο περίπου: Αγαπητέ δημότη, είμαι ο δήμαρχός σου. Ευχαριστώ για την αγαστή συνεργασία που είχαμε 18 μήνες. Θα 'θελα να σε ενημερώσω ότι το προσωπικό του δήμου από την 1/6 εργάζεται για την αποτροπή πυρκαγιών στην περιοχή. Ελπίζουμε και στη δική σας συνεργασία, ώστε να μην έχουμε κανένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αυτό το επικοινωνιακό τρικ χρησιμοποιεί ο δήμαρχος Αγίου Στεφάνου, Παναγιώτης Βορριάς, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο εμφανίζεται «δίπλα στον πολίτη»...

Θα έπρεπε, βέβαια, να συμπληρώσει στο ηχητικό μήνυμα: Αγαπητέ μου δημότη, «πρότεινα να γίνει τοποθέτηση διοδίων στο ύψος της Μαλακάσας, όπως συνέβη και στον κόμβο Πολυδενδρίου (σ.σ. χαράτσι 2,75 ευρώ) και ταυτόχρονα να ξεκινήσει η υλοποίηση της υπόσχεσης του ΥΠΕΧΩΔΕ για άνοιγμα νέας εξόδου στον Αγιο Στέφανο για την εθνική οδό». Οχι μόνο επικοινωνιακές μπαρούφες αλλά και για την ουσία που «καίει» τη ζωή των εργαζομένων τσιμουδιά...

Ας τους χαλάσουμε τη μανέστρα

Η παράδοση θέλει τους κυβερνώντες την Ελλάδα να εντείνουν τους καλοκαιρινούς μήνες τη φορολογική, και όχι μόνο, τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι στο δίμηνο Ιούλη- Αυγούστου κάθε χρονιάς πληθαίνουν οι διαρροές στοιχείων και πληροφοριών, που επαναφέρουν στην επικαιρότητα γνωστά και χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αδιάψευστος μάρτυρας οι «αναλύσεις» και γενικότερα η σχετική ειδησεογραφία των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά - που εν μέρει επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, όπως είχε σχεδιαστεί, είναι «προβληματική». Στο ίδιο μήκος κύματος - όπου «φωτογραφίζουν» την ελληνική οικονομία βαριά άρρωστη, κυρίως από τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος και τον πληθωρισμό - κινούνται και οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

Ο χρόνος που οι κυβερνώντες διοχετεύουν στα μέσα ενημέρωσης τα συγκεκριμένα - επιλεκτικά - στοιχεία για τα δημοσιονομικά και άλλα προβλήματα της οικονομίας δεν είναι καθόλου τυχαίος. Το Σεπτέμβρη κάθε χρόνου αρχίζει η οριστικοποίηση των αποφάσεων για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά, το στίγμα της οποίας δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Η παράδοση θέλει τόσο τον σημερινό πρωθυπουργό όσο και τους πρωθυπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων να αξιοποιούν τα εν λόγω δημοσιεύματα για να εξαγγέλλουν από το βήμα της ΔΕΘ - με εξαίρεση τις προεκλογικές περιόδους - νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας.

Τηρώντας, λοιπόν, την παράδοση - και αξιοποιώντας τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την οικονομία βαριά άρρωστη - ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να εξαγγείλει στις αρχές του ερχόμενου μήνα από το βήμα της ΔΕΘ νέα δέσμη φοροεισπρακτικών και άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Την ουσία και το περιεχόμενο αυτών των μέτρων «φωτογραφίζουν» τα διάφορα δημοσιεύματα, που μιλούν για νέα φορολογικά βάρη στους οικονομικά αδύνατους (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, κλπ.) παράλληλα με περικοπές στις κρατικές δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κλπ.).

Εννοείται, δε, πως και τα νέα μέτρα οι κυβερνώντες θα μας τα λανσάρουν με πρόσχημα τη σωτηρία της οικονομίας, που «κινδυνεύει» να μπει στην επιτήρηση της ΕΕ, ή ακόμη και με το γνωστό «προτιμώ να είμαι χρήσιμος για τη χώρα μου, παρά ευχάριστος». Το τελευταίο επιχείρημα το έχει διατυπώσει και στο πρόσφατο παρελθόν ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δυσαρεστεί τους εργαζόμενους, το κάνει για το καλό της χώρας και το συμφέρον της οικονομίας. Ωστόσο, η εμπειρία διδάσκει και στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι τα μέτρα που οι κυβερνώντες λανσάρουν ως «χρήσιμα για τη χώρα», είναι χρήσιμα για τη διασφάλιση των συμφερόντων και τη διεύρυνση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μονοπωλίων.

Από αυτή την άποψη, οι εργαζόμενοι και εν γένει οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς δεν αρκεί απλά να αντιδράσουν αλλά να προετοιμαστούν από τώρα για τη ματαίωση των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης και την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν το βιοτικό τους επίπεδο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

H μόδα των ... διαφωνούντων

ΩΡΑΙΑ. Οσο περνάει ο καιρός τόσο πιο ...δημιουργικές γίνονται οι διαφωνίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Μέχρι τώρα είχαμε τον Τατούλη να θεωρητικολογεί περί γενικών αρχών που δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Μετά μας προέκυψε ο Μανώλης, ο οποίος διαφώνησε με την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, η οποία στη συνέχεια του φάνηκε ότι βελτιώθηκε από τον Αλογοσκούφη και τελικά δεν κατάλαβε τι ακριβώς έγινε.

Τώρα μας προέκυψε ο Λαμπρόπουλος, ο οποίος διαφωνεί με το θεσμό των γευμάτων του πρωθυπουργού.

Τελικά, μάλλον θα γίνει μόδα. Ο κάθε βουλευτής της ΝΔ να ρίχνει ένα πυροτέχνημα προκειμένου να πάρει μερικούς πόντους δημοσιότητας και στη συνέχεια - ίσως - να διαπραγματευτεί μια καλύτερη θέση στο κυβερνητικό σχήμα.

Θα μπορούσε να είναι αποκλειστικά ...δικό τους πρόβλημα όλο αυτό. Ομως επικαλούνται τον ελληνικό λαό που ταλαιπωρείται από την κυβερνητική πολιτική που όλοι αυτοί οι διαφωνούντες στηρίζουν.

Κι αυτό είναι μάλλον προσβλητικό.

ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του ΠΑΣΟΚ δεν είναι πως δεν ξέρουν να μιλάνε. Είναι ότι δεν ξέρουν να σιωπούν.

Τους έχει φαίνεται μείνει κουσούρι - από την 20ετή κυβερνητική θητεία ίσως - το να 'χουν άποψη για όλα, έστω κι αν δεν τους συμφέρει, έστω κι αν εκτίθενται.

Παράδειγμα: Αποφασίσανε να βγάλουν ανακοίνωση για την ενοποίηση Ταμείων της Πετραλιά, που έχει προκαλέσει - δικαίως - την αντίδραση κάθε ασφαλισμένου.

Και τι είπαν; Οτι δε διαφωνούν με την ενοποίηση (άρα και τις απώλειες των ασφαλισμένων), αλλά αυτοί θα την έκαναν καλύτερα με περισσότερα οφέλη.

Αφού πουν αυτά, προσθέτουν και μερικές «κορόνες» ενάντια στην κυβέρνηση, περιμένοντας να πείσουν ότι έχουν διαφορετική πολιτική.

Ε, λοιπόν, ακόμη και «ντάλα» καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν κάποιους τόσο ...ζαλισμένους από τον ήλιο ώστε να τους πιστέψουν.


Οταν οι «προσωπικές απόψεις»...

Εμφανίστηκαν την Κυριακή τα πρόθυμα «παπαγαλάκια» στον Τύπο και επιχείρησαν να εμφανίσουν σαν «παραφωνία» και «προσωπική άποψη» τη δήλωση της Λ. Κατσέλη για τις ΔΕΚΟ ότι «αν μια επιχείρηση δε χρειάζεται την κλείνεις»... επιχειρώντας να συγκαλύψουν την πλήρη ταύτιση των εταίρων του δικομματισμού στις στρατηγικές πολιτικές επιλογές.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Ανάλογης ...μεταχείρισης με την υπεύθυνη του Οικονομικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ είχε τύχει και η υπεύθυνη Κατάρτισης του Προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν στις 4/12/2007 - και ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ ξεδίπλωνε την αντιλαϊκή επιχείρησή της για το κλείσιμο της «Ολυμπιακής» - δήλωνε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ: «Για να παίξει η Ολυμπιακή εταιρεία τον επόμενο ρόλο της, το ΠΑΣΟΚ λέει ότι πρέπει σε αυτή την εταιρεία βεβαίως να υπάρξει στρατηγική εταιρική σχέση και βεβαίως με διεθνή αερομεταφορέα και για να γίνει αυτό, πιθανόν να πρέπει να κλείσει, πιθανόν να μετεξελιχθεί»...

Οταν, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ ψηφίζει το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, που βάζει «ταφόπλακα» στα δικαιώματα των εργαζομένων, εντελώς ...τυχαία ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ προτείνει κάποιες από αυτές να «κλείσουν». Οταν δε η ΝΔ δρομολογεί το κλείσιμο της «Ολυμπιακής», βρίσκει συμπαραστάτη της την υπεύθυνη του Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

... συμπίπτουν με τις πολιτικές θέσεις

Για τα συγκροτήματα του Τύπου, βέβαια, που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά αποτελούν «προσωπικές απόψεις»! Πώς αλλιώς θα μπορούσαν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού ότι δήθεν το ΠΑΣΟΚ... «παλεύει» για το δημόσιο έλεγχο των ΔΕΚΟ. Με ποιο τρόπο θα κρύψουν ότι οι «παραφωνίες» δεν είναι και τόσο... «προσωπικές απόψεις», αλλά η σταθερή και αταλάντευτη πολιτική θέση του ΠΑΣΟΚ υπέρ του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Μια θέση την οποία γνωρίζουν πολύ καλά και η Λ. Κατσέλη και η Α. Διαμαντοπούλου και το «όλον ΠΑΣΟΚ», αφού είναι στελέχη του κόμματος που το 2004 στο πρόγραμμά του ζητούσε την ψήφο του ελληνικού λαού, πανηγυρίζοντας γιατί: «Τα τελευταία χρόνια είχαμε ακολουθήσει "επιθετική" πολιτική στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, τόσο στις μετοχοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ κλπ. όσο στις ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα με την Ιονική Τράπεζα, την ΕΤΒΑ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη Διώρυγα της Κορίνθου κλπ.»...

Επανάληψη των υποσχέσεων

Η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, που είχε ανακοινωθεί και προεκλογικά το 2007, αποφασίστηκε πρόσφατα σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης -εκλέγεται άλλωστε στο Νομό Ροδόπης - και πλήθος παραγόντων της κυβέρνησης και της περιοχής.

«Η κατασκευή νέου νοσοκομείου αποτελεί αίτημα δεκαετιών των κατοίκων της περιοχής και δέσμευση της κυβέρνησης, και ήδη ελήφθησαν οι αποφάσεις, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερσή του», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Πόσα τέρμινα - κατά τα ελληνικά ειωθότα - θα χρειαστούν για να κατασκευαστεί και για να μπει σε πλήρη λειτουργία το νοσοκομείο, δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση. Αλλωστε δεν ασχολήθηκαν με... λεπτομέρειες. Αυτές αφορούν τις εκρηκτικές ανάγκες των κατοίκων της Ροδόπης που ταλαιπωρούνται και στην ώρα της ανάγκης από τις ανεπάρκειες του παλιού νοσοκομείου.

Ποιους καταγγέλλουν;

Σε δεινή θέση, αν όχι σε απόγνωση, θα πρέπει να έχουν οδηγηθεί εσχάτως οι κυβερνώντες, στην προσπάθειά τους να πείσουν ότι στο επίκεντρο της πολιτικής τους για τις πρώην ΔΕΚΟ, είναι δήθεν το «κοινωνικό σύνολο» και οι «Ελληνες φορολογούμενοι». Αφού εξάντλησαν τα πολύ μπαγιάτικα ...επιχειρήματα των προκατόχων τους του ΠΑΣΟΚ για τις «ζημιογόνες ΔΕΚΟ» και τα «μισθολογικά ρετιρέ», τώρα άρχισαν οι ίδιοι να ...αποκαλύπτουν και σκάνδαλα σε διάφορους δημόσιους Οργανισμούς και Επιχειρήσεις (ΟΣΕ, ΗΛΠΑΠ κλπ.). Μα καλά, οι κυβερνώντες τρελάθηκαν και ξαφνικά άρχισαν να καταγγέλλουν τους εαυτούς τους για την πολιτική που εφαρμόζουν, η οποία «παράγει» ζημιογόνες ΔΕΚΟ, μισθολογικά ρετιρέ και σκάνδαλα; Προφανώς και δεν τρελάθηκαν. Απλά βαυκαλίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξασφαλίζουν τη συναίνεση της λεγόμενης κοινής γνώμης στην εφαρμογή της σκληρής αντεργατικής πολιτικής στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ενοποιήσεις» συρρίκνωσης δικαιωμάτων

Συνεχίζοντας την προπαγάνδα που προηγήθηκε της ψήφισης του 3655/2008 (νόμος Πετραλιά), η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει σαν «σωτήριες» για το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης τις ενοποιήσεις των 133 Ταμείων και κλάδων, η πρώτη φάση των οποίων ολοκληρώθηκε την 1η του Αυγούστου. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος, 23 Ταμεία και κλάδοι εντάχθηκαν σε 5 Ταμεία, για να ακολουθήσει την 1η του Οκτώβρη η ενοποίηση όλων των Ταμείων και κλάδων σε 13 συνολικά Ταμεία, με στόχο να εξισωθούν προς τα κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων.

Πείρα από ανάλογες ενοποιήσεις Ταμείων υπάρχει, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ένταξη του Ταμείου αλληλοβοήθειας των εργαζομένων της πρώην Τράπεζας Πίστεως στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), κατ' εφαρμογή του νόμου 3371/05 της ΝΔ, που εξειδικεύει στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά επτά χρόνια για τους άντρες και από 12 έως και 22 χρόνια για τις γυναίκες, με μεγάλη μείωση των συντάξιμων αποδόχων για τους μετά το 1993 ασφαλισμένους.

Ανάλογες συνέπειες προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι που τώρα βρίσκονται στη δίνη της ενοποίησης. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκαν οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, σαν συνέπεια των ενοποιήσεων, τα οργανικά ελλείμματα των μεγάλων Ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κλάδος Υγείας ΟΓΑ, ΤΑΠ-ΟΤΕ κ.ά.) θα διαμορφωθούν στο τέλος του 2008 στα 4,6 δισ. ευρώ, με μέση ετήσια αύξηση 1,4 δισ. ευρώ, η αύξηση στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 2003 (1,562 δισ. ευρώ) μέχρι το τέλος του 2008 (3,9 δισ. ευρώ) θα φτάσει το 150% και η εισφοροδιαφυγή το 2008 θα ζημιώσει το σύνολο των Ταμείων κατά 6,8 δισ. ευρώ.

Στο φόντο των αντιδραστικών ενοποιήσεων προχωρούν και τα άλλα μέτρα που προβλέπει ο νόμος 3655/2008, όπως η κατάργηση των λεγόμενων «πρόωρων» συντάξεων, η «εθελούσια» αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 68 από τα 67 που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ, το χτύπημα στη μητρότητα, η αύξηση από τα 50 στα 100 των ελάχιστων αναγκαίων ενσήμων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η νέα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο όνομα της δημιουργίας ενός Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, που θα αξιοποιηθεί μετά το 2019.

Στη βάση όλων των παραπάνω οι εργαζόμενοι έχουν μια και μόνη επιλογή: Με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και με επιθετικά αιτήματα, να παλέψουν για την ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Να καταδικάσουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και των δυο αυτών κομμάτων. Αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που με αφορμή την ανακοίνωση της πρώτης φάσης των ενοποιήσεων εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι προχωράει χωρίς αναλογιστικές μελέτες (!), συμβάλλοντας στη συγκάλυψη του πραγματικού περιεχομένου των συγχωνεύσεων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ