Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 2008 - αριθ. φύλλου: 10141

ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Οι δυο γραμμές στο κίνημα και τα συμφέροντα των εργαζομένων

Το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων, που έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, με τη γραμμή του «κοινωνικοεταιρισμού», δείχνει ξεκάθαρα ότι βάζουν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην προκρούστεια κλίνη της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Σε αντίθεση με τα ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που με τη γραμμή της σύγκρουσης έφεραν απτά θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους.


ΣΕΛ.  8  -  10

Ματωμένα ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ καταστροφή της ζωής των εργατών
  • Η εξέλιξη της ναυπηγοεπισκευής και του κεφαλαίου στο συγκεκριμένο τομέα, διεθνώς και στην Ελλάδα
  • Αποφασισμένοι να επιβάλουν μέτρα για την ασφάλεια της ζωής τους οι εργάτες της Ζώνης

Η αντεργατική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, προνομιακές επιδοτήσεις προς τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους στα ναυπηγεία), ο συμβιβασμός των καπιταλιστών στο πλαίσιο του ΠΟΕ μεταξύ ΕΕ, ΗΠΑ και των ασιατικών χωρών για την εκμετάλλευση φτηνότερου εργατικού δυναμικού, καθώς και η αντεπανάσταση στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επέδρασαν καθοριστικά και στο ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Η ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, η πολιτική του ευρωμονόδρομου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - κεφαλαίου αποδεικνύεται επικίνδυνη για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στο Πέραμα, όπου έχασαν τη ζωή τους οκτώ εργάτες, αλλά και γενικότερα τα εργατικά ατυχήματα στη Ζώνη, είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνει η εργατική τάξη στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, για την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου.


ΣΕΛ.  2   -   5

ΓΥΑΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ
Στο στόχαστρο επιχειρηματικών συμφερόντων

Στο στόχαστρο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που επενδύουν στην ενέργεια, έχει μπει η Γυάρος. Το ισχυρό αιολικό της δυναμικό, που υπόσχεται και μεγάλα κέρδη, δε θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους επιχειρηματίες στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το θέμα με τη Γυάρο φυσικά δεν είναι καινούριο, είναι όμως πάντοτε επίκαιρο, και με τις αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση στο χωροταξικό, επιταχύνονται εξελίξεις, αν και η Γυάρος έχει χαρακτηριστεί ως τόπος με τεράστια ιστορική σημασία, αφού ήταν τόπος μαρτυρίου δεκάδων χιλιάδων αγωνιστών. Συνυπεύθυνες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. (Στη φωτ. η μελέτη τοποθέτησης των ανεμογεννητριών σύμφωνα με τον σχεδιασμό των εταιρειών).


ΣΕΛ.  14   -   15


ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΓΔΜ
Η σκόπιμη ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων

ΣΕΛ.  7
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΚ ΙΝΔΙΑΣ (Μ)
Για το θάνατο του κομμουνιστή Χαρκισάν Σινχ Σαρζίτ

ΣΕΛ.  5
ΣΟΚΟΡΟ ΓΚΟΜΕΖ
Δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Συνέντευξη με την Σοκόρο Γκόμεζ, πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.


ΣΕΛ.  27
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Ζωή δίχως ήλιο

Ωμή καταπάτηση ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων στην Κολομβία από την κυβέρνηση Ουρίμπε, αποκαλύπτει το σημερινό ζωντανό ρεπορτάζ του «Ρ». Πυκνώνουν οι αντιδράσεις ενάντια στην τρομοκρατική σύλληψη της Ρεμέδιος Γκαρσία Αλμπερτ στην Ισπανία, με το πρόσχημα της συνεργασίας της με τις FARC - EP.


ΣΕΛ.  24  -  25
ΝΑΤΟΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Αρχισε η δίκη - παρωδία του Κάρατζιτς

ΣΕΛ.  23
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Πυξίδα οι επενδύσεις των επιχειρηματιών

ΣΕΛ.  21
ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΙΔΙΩΤΩΝ
Ζωτικός χώρος για το μεγάλο κεφάλαιο

ΣΕΛ.  19

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ