Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ας τους χαλάσουμε τη μανέστρα

Η παράδοση θέλει τους κυβερνώντες την Ελλάδα να εντείνουν τους καλοκαιρινούς μήνες τη φορολογική, και όχι μόνο, τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι εξηγείται και το γεγονός ότι στο δίμηνο Ιούλη- Αυγούστου κάθε χρονιάς πληθαίνουν οι διαρροές στοιχείων και πληροφοριών, που επαναφέρουν στην επικαιρότητα γνωστά και χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αδιάψευστος μάρτυρας οι «αναλύσεις» και γενικότερα η σχετική ειδησεογραφία των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά - που εν μέρει επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών - η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, όπως είχε σχεδιαστεί, είναι «προβληματική». Στο ίδιο μήκος κύματος - όπου «φωτογραφίζουν» την ελληνική οικονομία βαριά άρρωστη, κυρίως από τα ελλείμματα, το δημόσιο χρέος και τον πληθωρισμό - κινούνται και οι δηλώσεις που έκανε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης.

Ο χρόνος που οι κυβερνώντες διοχετεύουν στα μέσα ενημέρωσης τα συγκεκριμένα - επιλεκτικά - στοιχεία για τα δημοσιονομικά και άλλα προβλήματα της οικονομίας δεν είναι καθόλου τυχαίος. Το Σεπτέμβρη κάθε χρόνου αρχίζει η οριστικοποίηση των αποφάσεων για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά, το στίγμα της οποίας δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Η παράδοση θέλει τόσο τον σημερινό πρωθυπουργό όσο και τους πρωθυπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων να αξιοποιούν τα εν λόγω δημοσιεύματα για να εξαγγέλλουν από το βήμα της ΔΕΘ - με εξαίρεση τις προεκλογικές περιόδους - νέα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας.

Τηρώντας, λοιπόν, την παράδοση - και αξιοποιώντας τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν την οικονομία βαριά άρρωστη - ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να εξαγγείλει στις αρχές του ερχόμενου μήνα από το βήμα της ΔΕΘ νέα δέσμη φοροεισπρακτικών και άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Την ουσία και το περιεχόμενο αυτών των μέτρων «φωτογραφίζουν» τα διάφορα δημοσιεύματα, που μιλούν για νέα φορολογικά βάρη στους οικονομικά αδύνατους (μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, κλπ.) παράλληλα με περικοπές στις κρατικές δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, κλπ.).

Εννοείται, δε, πως και τα νέα μέτρα οι κυβερνώντες θα μας τα λανσάρουν με πρόσχημα τη σωτηρία της οικονομίας, που «κινδυνεύει» να μπει στην επιτήρηση της ΕΕ, ή ακόμη και με το γνωστό «προτιμώ να είμαι χρήσιμος για τη χώρα μου, παρά ευχάριστος». Το τελευταίο επιχείρημα το έχει διατυπώσει και στο πρόσφατο παρελθόν ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δυσαρεστεί τους εργαζόμενους, το κάνει για το καλό της χώρας και το συμφέρον της οικονομίας. Ωστόσο, η εμπειρία διδάσκει και στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι τα μέτρα που οι κυβερνώντες λανσάρουν ως «χρήσιμα για τη χώρα», είναι χρήσιμα για τη διασφάλιση των συμφερόντων και τη διεύρυνση της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μονοπωλίων.

Από αυτή την άποψη, οι εργαζόμενοι και εν γένει οι άνθρωποι του μόχθου και της δουλειάς δεν αρκεί απλά να αντιδράσουν αλλά να προετοιμαστούν από τώρα για τη ματαίωση των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης και την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν το βιοτικό τους επίπεδο.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ