Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΟΗΕ
Αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σήμερα θα δώσει γραπτώς την απάντησή της στην τελευταία πρόταση των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας η ιρανική ηγεσία. Η πρόταση, της οποίας το ακριβές περιεχόμενο δε γνωστοποιήθηκε, προσφέρει ανταλλάγματα, κυρίως οικονομικά, διπλωματικά και τεχνολογικά, έτσι ώστε η Τεχεράνη να εγκαταλείψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο διαπραγματευτής για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Σαγιάντ Τζαλίλι επικοινώνησε, χτες, τηλεφωνικά με τον Χαβιέ Σολάνα, ύπατο αρμοστή της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, που έχει αναλάβει τις επαφές με το Ιράν. Δεν έγινε γνωστό τι προτίθεται ν' απαντήσει η Τεχεράνη.

Ως «στίγμα» της ιρανικής απάντησης ερμηνεύτηκε από αναλυτές η δήλωση, την Κυριακή, του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ, όπου επαναλαμβανόταν ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία υποχώρηση ως προς τα πυρηνικά δικαιώματα του Ιράν». Χτες, ο επικεφαλής των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγός Μουχάμαντ Αλί Τζαφάρι, «ανέβασε τους τόνους» επαναφέροντας το ενδεχόμενο το Ιράν «να κλείσει επ' αόριστον τα στενά του Ορμούζ, σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση». Ο Τζαφάρι επιβεβαίωσε, επίσης, ότι έγινε επιτυχής δοκιμή ενός νέου πυραύλου που μπορεί να πλήξει πλοία σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.

Από την άλλη, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριζε ότι τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία συμφώνησαν ότι εφόσον η απάντηση του Ιράν, σήμερα, δεν είναι θετική, θα προχωρήσουν στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το Λονδίνο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ