Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις «Χαμάς» - «Φατάχ» στη Γάζα

Μέλη της «Φατάχ» από τη Γάζα μεταφέρονται με «διαμεσολάβηση»του Ισραήλ στη Δ. Οχθη

Associated Press

Μέλη της «Φατάχ» από τη Γάζα μεταφέρονται με «διαμεσολάβηση»του Ισραήλ στη Δ. Οχθη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Στην Ιεριχώ μεταφέρθηκαν, τελικά, οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι, μέλη της «Φατάχ», που είχαν καταφύγει στο Ισραήλ, το Σάββατο, μετά από σφοδρότατες συγκρούσεις με δυνάμεις της «Χαμάς» όπου σκοτώθηκαν 11 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 90. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ένοπλοι της «Χαμάς» προσπάθησαν να συλλάβουν μέλη της οικογένειας Χίλας, που πρόσκειται στη «Φατάχ», κατηγορώντας τους ότι εμπλέκονται σε βομβιστική επίθεση που σκότωσε πέντε μέλη του ενόπλου σκέλους της «Χαμάς», στις 25 Ιουλίου.

Περίπου 180 μέλη της «Φατάχ» έφτασαν στο μεθοριακό πέρασμα Ερετζ και μετά από συνεννόηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ επέτρεψε την είσοδό τους στο Ισραήλ γιατί ...«η ισραηλινή κυβέρνηση στηρίζει όσους μάχονται το εξτρεμιστικό Ισλάμ». Την Κυριακή, 32 επέστρεψαν στη Γάζα όπου συνελήφθησαν. Ακολούθησε νέα συνεννόηση Αμπάς - Μπαράκ και οι 90 μεταφέρθηκαν στην Ιεριχώ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι 58 επέστρεψαν, με δική τους ευθύνη, στη Γάζα.

Η «Χαμάς» ανακοίνωσε, χτες, ότι απελευθέρωσε τους συλληφθέντες, εκτός από πέντε. Επρόκειτο για τις χειρότερες ενδο-παλαιστινιακές συγκρούσεις από τότε που η «Χαμάς» ανέλαβε τον έλεγχο στη Λωρίδα και προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στις προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ».

Από την άλλη, το Ισραήλ απελευθέρωσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών της «Χαμάς» που είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2006 μαζί με άλλα 40 στελέχη της οργάνωσης, χωρίς να τους απαγγελθούν σαφείς κατηγορίες. Οι υπόλοιποι παραμένουν υπό κράτηση. Επίσης, χτες, ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 18χρονου Παλαιστινίου που είχε τραυματιστεί την περασμένη βδομάδα, από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια κηδείας.

Καταγγελίες

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας ασκούν αφόρητες πιέσεις σε τραυματίες ή ασθενείς Παλαιστινίους που περιμένουν, στα μεθοριακά περάσματα, να περάσουν για νοσηλεία στο Ισραήλ, προκειμένου ν' αποσπάσουν πληροφορίες, κατά παραβίαση κάθε έννοιας ανθρωπίνου δικαιώματος και με συνέπεια τραγικές καθυστερήσεις ως προς την κατάστασή τους. Η καταγγελία έγινε από την ισραηλινή οργάνωση «Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ