Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τον Καρλ Μαρξ, το 1867 στο Λονδίνο
Με τον Καρλ Μαρξ, το 1867 στο Λονδίνο
113 χρόνια απ' το θάνατο του Φρίντριχ Ενγκελς

Σαν σήμερα, στις 5 Αυγούστου του 1895, στις 10.30 το βράδυ σταμάτησε να χτυπά η καρδιά του συντρόφου του Μαρξ και συνδημιουργού της μαρξιστικής επιστήμης Φρίντριχ Ενγκελς. Ο μεγάλος διανοητής άφησε τη ζωή, στο Λονδίνο, σε ηλικία 75 ετών.

Ο Φρ. Ενγκελς ήταν κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος, καθοδηγητής του παγκόσμιου προλεταριάτου. Θεμελίωσε από κοινού με τον Κ. Μαρξ τον επιστημονικό κομμουνισμό, τη θεωρία που φώτισε το δρόμο της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της και μαζί την απελευθέρωση ολόκληρης της ανθρωπότητας από τα δεσμά του καπιταλισμού.

Στην κοινή προσπάθεια με τον Μαρξ, ο Ενγκελς ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεμελίωση και την τεκμηρίωση της υλιστικής διαλεκτικής, αντιμετωπίζοντας πλήθος θεωρητικών προβλημάτων και αναλαμβάνοντας να αντικρούσει τις αντιεπιστημονικές απόψεις της ιδεαλιστικής φιλοσοφίας. Συγγραφέας των «Αντι-Ντίρινγκ», «Η καταγωγή της Οικογένειας, της Κοινωνίας και του Κράτους», «Η διαλεκτική της Φύσης» και πλήθους άλλων σπουδαίων έργων.

Ο επαναστάτης Ενγκελς συνδύασε τη συγγραφική του δραστηριότητα με την επαναστατική πάλη και πήρε μέρος σε πολλές επαναστατικές εξεγέρσεις, όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία. Το μέγεθος της συμβολής του Ενγκελς στη θεμελίωση του επιστημονικού κομμουνισμού, ο Λένιν το προσδιόριζε ως εξής: «Δεν μπορεί κανείς - έλεγε ο ηγέτης των Μπολσεβίκων - να κατανοήσει το μαρξισμό και να τον εκθέσει στην πληρότητά του, αν δεν πάρει υπόψη του όλα τα έργα του Ενγκελς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ