Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη να επιβάλουν το συμφέρον τους

Αποσπάσματα από συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ1

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ1 παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον δημοσιογράφο Δ. Κοτταρίδη. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

Για τις αιτίες της λαϊκής δυσαρέσκειας

«Το βασικό είναι ότι αδειάζει η τσέπη. Σε μια περίοδο, σε μια φάση - και είναι πολύ φυσιολογικό και προοδευτικό αντικειμενικά - που οι ανθρώπινες ανάγκες μεγαλώνουν. Δε μιλάω για τις στρεβλές ανάγκες που δυστυχώς καλλιεργεί το σύστημα. Μιλάω για τις πραγματικές καθημερινές ανάγκες.

Τώρα, είναι γεγονός ότι σε ένα μέρος των εργαζομένων - δε θα έλεγα ότι είναι καθολικό - υπάρχει αναζήτηση, μπορώ να το πω και όραμα, για το τι μπορεί να γίνει, ποια είναι η διέξοδος, υπάρχει ανάμεικτα όμως με ένα αίσθημα απογοήτευσης. Εμείς προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι ότι έχουν τη δύναμη στα χέρια τους να επιβάλουν το δικό τους συμφέρον. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε».

Για τις ΔΕΚΟ

«Δε θα συμφωνήσω με το ότι για τα όποια ελλείμματα υπάρχουν την ευθύνη την έχουν οι εργαζόμενοι. Ελλείμματα υπήρχαν και όταν οι ΔΕΚΟ ήταν στο κράτος και τώρα που στην ουσία έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Οταν υπάρχουν ελλείμματα, κάπου υπάρχουν κέρδη, και μάλιστα πολλά. Δεν μπορεί να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Και τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι καινούρια, με την εξής έννοια - και δεν το λέω για να δικαιολογήσω την κυβέρνηση, σε καμία περίπτωση: Εδώ και πολλά χρόνια, οι καινούριοι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και σε άλλες επιχειρήσεις, έμπαιναν με νέες εργασιακές σχέσεις, όπως και στις τράπεζες ακόμα πιο πριν. Το λέω γιατί τώρα ανακάλυψαν κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες τα "καινούρια" μέτρα. Τόσα χρόνια δεν αντιδρούσαν. Και ποιο είναι το ζήτημα: Εντάξει, το συνειδητοποίησαν τώρα, ποτέ δεν είναι αργά. Το θέμα είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έγραφαν τους εργαζόμενους στα σωματεία, λειτουργούσαν με ένα διαχωρισμό ανάμεσα στους παλιούς που είχαν μια καλύτερη κατάσταση, λειτουργούσαν υπέρ αυτών και δεν καταπιάστηκαν καθόλου με τα προβλήματα των νέων εργαζομένων. Και πολύ φοβάμαι ότι η εξαγγελία κινητοποιήσεων που γίνεται από τις ηγεσίες αφορά κυρίως το παιχνίδι ανάμεσα στα δύο κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και όχι τη δημιουργία προϋποθέσεων για να ματαιωθούν αυτά τα μέτρα, που είναι και το κυριότερο και αυτό είναι και το ζητούμενο και από τη δική μας την πλευρά».

Για τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας

«Δεν υπάρχει άλλη λύση, αυτό αφορά και το κίνημα της νεολαίας, και το κίνημα των εργαζομένων, παρά η οργάνωση, η συσπείρωση και η δημιουργία όχι απλώς κάποιων κινητοποιήσεων επετειακά, αλλά ενός αγωνιστικού δρόμου με κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής. Αυτό τουλάχιστον για μας είναι μια πάγια πολιτική. Αλλοτε μπορεί αυτή να εκδηλώνεται και με την ανάπτυξη μεγάλων κινητοποιήσεων, άλλοτε με μία περίοδο προετοιμασίας του εδάφους για κινητοποιήσεις. Εμείς δε διαφημίζουμε την όποια συμβολή μπορούμε να έχουμε, και έχουμε, στην ανάπτυξη των αγώνων. Βεβαίως πρέπει να έχουμε κινητοποιήσεις και το θέμα είναι να μην είναι επετειακές ή απλά να είναι κινητοποιήσεις που υπηρετούν εκλογικές μάχες. Εδώ οι κινητοποιήσεις πρέπει να ανοίξουν έναν άλλο δρόμο αντίστασης και αντεπίθεσης του λαού με προοπτική βεβαίως και την αντιμετώπιση του γενικότερου πολιτικού προβλήματος. Και την άσκηση πίεσης καθημερινά για να μην περάσουν όλα αυτά τα μέτρα».

Για τα σενάρια των συνεργασιών και το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ

«Παίρνοντας υπόψη το χαρακτήρα των κομμάτων, τα προγράμματά τους και την όλη τους τακτική, πιστεύω ότι μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ μέσα, θα καλλιεργήσει ένα κλίμα αυταπάτης για λίγο διάστημα στο λαό και πολύ γρήγορα θα αποκαλυφθούν τα "δόντια" αυτής της κυβέρνησης. Δε θα πρόκειται για αλλαγή, εννοώ αλλαγή γραμμής πλεύσης. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε.

Τώρα αν γίνει μια κυβέρνηση συνεργασίας, βέβαια αυτό δεν εξαρτάται από μας, εξαρτάται από αυτούς που θα θέλουν να την κάνουν, θα βρουν προσχήματα, ας λένε τώρα όχι. Για λόγους εθνικής ανάγκης, για λόγους εθνικού συμφέροντος, θα ξεχωρίσουν ένα - δυο προβλήματα και θα λένε, να εδώ συμφωνήσαμε. Δεν πρόκειται όμως για το καινούριο που έχει ανάγκη ο τόπος. Γι' αυτό έχει σημασία ο λαός να κοιτάξει μπροστά και να μην παρασυρθεί από αυτά τα σενάρια και θεωρήσει ότι έχουμε αλλαγή πολιτικής. Τα σενάρια δείχνουν απλώς ότι δυσκολεύεται η αυτοδυναμία μιας μονοκομματικής κυβέρνησης».

Για τις ευρωεκλογές

«Για μας είναι μία πάρα πολύ σημαντική μάχη, όχι μόνο με την έννοια της αποτύπωσης του συσχετισμού, που είναι και αυτό, αλλά γιατί η πολιτική, η στρατηγική της ΕΕ αφορά την καθημερινότητα των λαών της Ευρώπης. Δεν είναι απλώς μια μάχη χαλαρή. Τι θα πει χαλαρή; Πρέπει ο λαός να ψηφίσει πολιτικά. Εμείς αυτό λέμε. Κι όπως ξέρετε εδώ κι ένα μήνα έχουμε δώσει στη δημοσιότητα Διακήρυξη της ΚΕ για τις ευρωεκλογές. Είναι ένα πολυσέλιδο κείμενο και κυρίως είναι ένα κείμενο στο οποίο προσπαθούμε να ενημερώσουμε, να φωτίσουμε μια σειρά ζητήματα που κατά τη γνώμη μας ο ελληνικός λαός, ενώ ζει τα προβλήματα, δε γνωρίζει ακριβώς πώς αυτά συσχετίζονται με την πολιτική της ΕΕ, ή τα γνωρίζει κατά περίπτωση. Π.χ., οι αγρότες για τα προϊόντα τους, κάποιοι για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ, αλλά σφαιρικά λείπει η ενημέρωση. Και θέλουμε ακριβώς να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή τη μάχη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ