Τρίτη 5 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Σκόπιμη ανακίνηση μειονοτικού ζητήματος

Συνεχίζει τις αλυτρωτικές διακηρύξεις της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ως ενεργούμενο της ιμπεριαλιστικής διαπάλης στα Βαλκάνια.

«Η ουσία της δημοκρατίας έγκειται στον πλήρη σεβασμό των μειονοτικών, εθνικών και των πολιτισμικών ελευθεριών και δικαιωμάτων κάθε πολίτη και κάθε κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων της μακεδονικής μειονότητας στη γειτονιά μας, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και πρακτική, καθώς και σύμφωνα με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητες και κοινές για όλους. Θα συνεχίσουμε και με τη διεθνοποίηση του μακεδονικού ζητήματος προς τους διεθνείς οργανισμούς, προς όλα τα σχετικά κράτη και παράγοντες της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της γείτονος, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για την εθνική επέτειο της ΠΓΔΜ.

Φυσικά πιστός - και αυτός - στις ευρωατλαντικές δομές, πρόσθεσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση ένταξής της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Εάν η Ελλάδα αποφασίσει με εκβιασμούς και με επίδειξη δύναμης να μας κλείσει, για μακρύ χρονικό διάστημα, τις πόρτες προς την επίτευξη του επιθυμητού αυτού στόχου, εμείς, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα και για την οικονομική και δημοκρατική ανάπτυξη της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Φαινομενικά, στον αντίποδα και σε ανοιχτή κόντρα με τον Γκρούεφσκι βρίσκεται ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Δείχνει να οικοδομεί «ρεαλιστικές» θέσεις που πιθανά να τις υπηρετήσει, όταν μετά την προεδρική του θητεία αναλάβει την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο Τσερβένκοφσκι εκφράζει αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της ενέργειας του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι να εγείρει θέμα «μειονοτήτων» στην Ελλάδα. Ωστόσο, κι αυτός εμμέσως αναγνωρίζει ότι υπάρχει ζήτημα «Αιγαιατών Μακεδόνων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ