Κυριακή 13 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Τα μυστικά της καρδιάς

Στην ιπποκράτειο ρήση ότι το καλύτερο φάρμακο είναι ο σωστός και ηθικός γιατρός παραπέμπει ο καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Κρεμαστινός με το βιβλίο του «Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς» (εκδόσεις «Λιβάνη»).

«Αυτόν το γιατρό αναζητεί αγωνιωδώς ο κάθε άνθρωπος, όταν αρρωστήσει, για να του εμπιστευτεί τη ζωή του», γράφει στον πρόλογό του ο καθηγητής, ενώ αναφερόμενος στις «κατακτήσεις της καρδιολογίας» σημειώνει: «Το ιπποκράτειο δόγμα "Ωφελέειν ή μη βλάπτειν" σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Οι σύγχρονες θεραπείες έχουν ταυτόχρονα και ισχυρές παρενέργειες. Ετσι, εάν η ιατρική γνώση και η ιατρική παιδεία δεν είναι πλήρεις, η ωφέλεια από τις σύγχρονες τεχνικές δεν είναι η αναμενόμενη. Το ιπποκράτειο "βλάπτειν" υπερισχύει του "ωφελέειν";. Αυτό αποτελεί ένα αναπάντητο ερώτημα».

Πάντως, τα κείμενα του βιβλίου με εκλαϊκευμένο τρόπο δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει δύσκολες έννοιες της καρδιολογίας, να αποκτήσει υπεύθυνη ενημέρωση για την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών από πλευράς πρόληψης και θεραπείας και - έτσι - να αποφύγει την εκμετάλλευση της άγνοιας απ' την «κερδοσκοπική διάθεση σειράς ιατρικών και παραϊατρικών κυκλωμάτων», όπως σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας.

Τα έσοδα απ' την κυκλοφορία του βιβλίου θα κατατεθούν στο λογαριασμό του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα.


Γιώργος Μουσγάς


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org