Κυριακή 13 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ανέκδοτα» κατά της «ύφεσης»

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Ερχονται "δύσκολες μέρες", ίσως και ύφεση, αλλά μην ανησυχείτε. Η κυβέρνηση είναι εδώ και θα προστατεύσει τους οικονομικά ασθενέστερους». Θα μπορούσε να ήταν σπαρταριστό ανέκδοτο αν δεν ακουγόταν με κάθε σοβαρότητα από τα χείλη του Γ. Αλογοσκούφη αλλά και του πρωθυπουργού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι η μόνη της έγνοια μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα είναι πώς θα απλώσει ένα προστατευτικό «δίχτυ ασφαλείας» πάνω από τις «πιο ευπαθείς» κοινωνικές ομάδες. Τερατώδη ψέματα που μοναδικό σκοπό έχουν να αποκοιμίσουν τις λαϊκές μάζες και να κρύψουν το μέγεθος της αντιλαϊκής καταιγίδας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πριν καλά καλά ξεσπάσει, η κυβέρνηση σπεύδει να προετοιμάσει το έδαφος ότι η οικονομία και ο προϋπολογισμός «δεν αντέχουν» ούτε καν για ψίχουλα που «θα» μοιράσει το ψευδεπίγραφο Ταμείο κατά της φτώχειας. «Η μαύρη τρύπα (σ.σ. του προϋπολογισμού) τρώει τις παροχές», ήταν ο προχθεσινός εύληπτος τίτλος - μήνυμα σε φιλοκυβερνητική εφημερίδα. Ας τελειώνουμε με τα παραμύθια τους. Οταν η κατάσταση των εργαζομένων χειροτέρεψε σε περιόδους «ανάπτυξης» της οικονομίας, ποιος περιμένει ότι θα βελτιωθεί σε περιόδους «ύφεσης»;

Μαζική φτώχεια και εξαθλίωση

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ιταλικού εθνικού ινστιτούτου στατιστικής ««Istat», οι ιταλικές οικογένειες έχουν μειώσει τα σταθερά έξοδά τους, σε όλους τους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στα τρόφιμα.

Το ένα τρίτο των οικογενειών της Ιταλίας, απαντώντας στη σχετική έρευνα του ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής («Istat»), δήλωσαν ότι αγοράζουν τρόφιμα κατώτερης ποιότητας, σε σχέση με το παρελθόν. Και προσπαθούν να κάνουν οικονομίες κυνηγώντας τις «προσφορές και ευκαιρίες», που αφορούν το ψωμί (32,2%), τα μακαρόνια (38,5%), το κρέας (45,3%) και το ψάρι (43,2%). Ενώ, στην «Κάτω Ιταλία», οι μισές οικογένειες δηλώνουν ότι περιόρισαν τις αγορές τους, ή διάλεξαν, αναγκαστικά, προϊόντα κατώτερης ποιότητας. Μια ακόμα φορά επιβεβαιώνεται πως η ΕΕ των μονοπωλίων οδηγεί εκατομμύρια κατοίκων της σε όλες τις χώρες μέλη στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όπως και στην Ελλάδα. Εκεί οδηγούν οι διαβόητες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε όλους τους τομείς με στόχο την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του Κεφαλαίου, που προβάλλουν οι θιασώτες του μονόδρομου της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, όχι μόνον ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τον εφαρμόζουν αλλά και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει και προβάλει τη... διέξοδο της ΕΕ. Να γιατί χρειάζεται μαζική καταδίκη αυτών των κομμάτων από τους εργαζόμενους.

ΣΥΝειδητός εμπαιγμός των κτηνοτρόφων

Οριο δεν έχει ο εμπαιγμός του Συνασπισμού προς τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Οταν σε κάθε επίσημο κείμενο αυτού του κόμματος, σε σχέση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους ότι είναι αντίθετο στην ιδέα κατάργησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, έρχεται στη συνέχεια να προτείνει μέτρα, τα οποία γνωρίζουν εκ των προτέρων εκεί στην Κουμουνδούρου ότι είναι αδύνατον να επιτευχθούν όσο εφαρμόζεται η ΚΑΠ, που είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα των πολυεθνικών. Συγκεκριμένα, και αναφορικά με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα το σύνολο των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, εξαιτίας της αντιαγροτικής ΚΑΠ, ήρθε ο ΣΥΝ να προτείνει μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, με άμεση οικονομική ενίσχυση, εθνική επιδότηση των ζωοτροφών, αύξηση των τιμών παραγωγού, καταπολέμηση των καρτέλ κρέατος και γάλακτος κ.ά. Μα καλά, οι... ανανεωτές - υπέρμαχοι της ΚΑΠ δε γνωρίζουν ότι στο πλαίσιο της ΕΕ, σε συνθήκες «ελεύθερου» εμπορίου, η όποια κρατική παρέμβαση στις τιμές των προϊόντων ή οι εθνικές επιδοτήσεις συνιστούν «στρέβλωση» των κανόνων του, κατά την κοινοτική ορολογία, και επιπλέον επισείουν ποινές και πρόστιμα από τις Βρυξέλλες; Είναι βέβαιο ότι το γνωρίζουν, όπως επίσης βέβαιο είναι ότι εμπαίζουν συνειδητά τη μικρομεσαία αγροτιά.

ΒΙΒΛΙΟ
Δυτική λεωφόρος

«Οι επόμενες μέρες ήταν βασανιστικές για τον Λέρτα. Στο γραφείο του, στο σπίτι του, στους δρόμους, όπου και να βρισκόταν, ήταν σε υπερδιέγερση, στα πρόθυρα μιας νευρικής ταραχής θα έλεγε κανείς, καθώς σκεφτόταν έντονα και ακατάπαυστα τι θα έπρεπε να κάνει με τον Αναγνώστου. Να σχημάτιζε δικογραφία σε βάρος του και να τον έστελνε στις δικαστικές αρχές ή να παρέβαινε το καθήκον του και να τον άφηνε ήσυχο να συνεχίσει την καινούρια του ζωή;» Πρόκειται για το καινούργιο βιβλίο του δικού μας Τ. Αυγερινού. Ενας νεαρός που μεγάλωσε μέσα σε άσυλα και έγινε διαρρήκτης, εγκαταλείπει κάποια στιγμή τους δρόμους της παρανομίας, με τη βοήθεια ενός μεσόκοπου αλτρουιστή και μιας κοπέλας που έχει αγαπήσει, και προσπαθεί να χαράξει καινούργια πορεία στη ζωή του. Η μεγάλη και δύσκολη προσπάθειά του όμως κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, όταν ένας άτεγκτος υπαστυνόμος ανακαλύπτει το «βεβαρημένο» περελθόν του και κινείται για να τον συλλάβει, ώστε να εφαρμοστεί ο «νόμος - αράχνη» που πιάνει μόνο τα μικρά έντομα. Μια σύγχρονη ιστορία με αστυνομική υφή και πολλές κοινωνικές προεκτάσεις, που εκτυλίσσεται στα δυτικά προάστια κάποιας μεγαλούπολής και καταλήγει σ' ένα απροσδόκητο φινάλε. Εντονοι χαρακτήρες, ζωντανές εικόνες, η γνωστή γλώσσα του Τάσου που δημιουργεί απεριόριστους συνειρμούς και σκέψεις στον αναγνώστη. Το βιβλίο κυκλοφορεί από την «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Γρηγοριάδης Κώστας

Για αστυνομικό πραξικόπημα κατηγορείται ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, μετά το κύμα συλλήψεων απόστρατων αξιωματικών και πλήθους πολιτών με κριτική στάση στην κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με αφορμή την υπόθεση της παραστρατιωτικής εθνικιστικής οργάνωσης «Εργκένεκον».

Οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν την ημέρα της έναρξης της δίκης του ΑΚΡ, με την κατηγορία της υπονόμευσης του «κοσμικού κράτους» και την ισλαμοποίηση της Τουρκίας, ερμηνεύτηκαν ως «δήλωση πυγμής» της κυβέρνησης στους αντιπάλους της, παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να πείσει για τη «δικαιοσύνη και την αναγκαιότητα» που «επέβαλαν» το μπαράζ συλλήψεων.

Στην ήδη επιδεινούμενη πολιτική κρίση στην Τουρκία προστέθηκε και μία «περίεργη επίθεση αυτοκτονίας» στο αμερικανικό προξενείο της Ιστανμπούλ. Οι δηλώσεις περί τρομοκρατικής επίθεσης, σε συνδυασμό με τις αιωρούμενες απειλές περί πραξικοπήματος, που «οδήγησαν στις συλλήψεις» της υπόθεσης «Εργκένεκον», ενίσχυσαν το κλίμα ανασφάλειας του λαού, ενώ το παζλ ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη Ερντογάν στη Βαγδάτη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος πρόβαλε τη συμφωνία με την κυβέρνηση Μάλικι και τους Κούρδους αξιωματούχους για ενίσχυση της από κοινού «μάχης ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ», προκειμένου να μην απειλείται η Τουρκία, ενώ θέμα συζήτησης αποτέλεσαν και οι συμφωνίες ανοικοδόμησης του Ιράκ από τουρκικές εταιρείες...


Α.Φ.

Αυτοαποκαλύπτεται...

Ωραίο αυτό στην «Αλφα Ενα» του ΛΑ.Ο.Σ. ότι ο εμφύλιος ξεκίνησε από βουτυρόπαιδα του Κολωνακίου που είχαν διαφορές για γκομενοδουλειές!!! Αυτά έχει ο πολύς και βαρύς αντικομμουνισμός. Απ' ένα σημείο και μετά, βαράει στο κεφάλι και δε συνέρχεσαι με τίποτα. Επίσης, όσον αφορά στα αλαμπουρνέζικα που γράφει ο γραφικός αυτοαποκαλούμενος «αριστερός πατριώτης», για να περνά τις εξετάσεις του στη διατεταγμένη υπηρεσία που του χρεώσανε, δε θα ασχοληθούμε. Μ' αυτές τις νοηματικές τούμπες που παίρνει τόσο θεαματικά όχι μόνο ζαλίζεται αλλά και αυτοαποκαλύπτεται.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ