Κυριακή 13 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Μικρές σελίδες

Το βιβλίο στο οποίο αναφερόμαστε, εκδόθηκε από τη «Σύγχρονη Εποχή» και τον «Ριζοσπάστη» το 2002. Ωστόσο, η επικαιρότητά του παραμένει αναλλοίωτη, γιατί όσο κι αν ηχεί περίεργα, ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση, καθημερινά.

Ο «Ριζοσπάστης» τον Ιούνη του 2002 δημοσίευσε σε συνέχειες ένα αφιέρωμα υπό το γενικό τίτλο «Στα εργαστήρια κατασκευής πολέμων». Αποκαλύφθηκαν ορισμένες πολύ χαρακτηριστικές υποθέσεις και αναδείχτηκε η δραστηριότητα αυτών των «εργαστηρίων» από τη δεκαετία του 1850 μέχρι σήμερα. Το πολύ ενδιαφέρον υλικό αυτού του αφιερώματος, είναι το περιεχόμενο του βιβλίου «Στα εργαστήρια κατασκευής πολέμων» του καταξιωμένου δημοσιογράφου, συναδέλφου στον «Ρ», Δάνη Παπαβασιλείου.

Στα «εργαστήρια» αυτά συναντήθηκαν οι επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου με τους μηχανισμούς του αστικού κράτους, το παρακράτος και τον υπόκοσμο. Τα προϊόντα τους ήταν πλαστογραφίες, παραπληροφόρηση, συκοφαντίες, προβοκάτσιες. Σκοπός αυτής της επιχείρησης ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση των πολεμικών σχεδίων για τις ανάγκες της άρχουσας τάξης. Στο στόχαστρό της βρέθηκαν και συνεχίζουν να βρίσκονται κράτη, κινήματα, κόμματα, οργανώσεις και πρόσωπα ακόμη, που στον ένα ή στον άλλο βαθμό, αμφισβητούν, αντιστέκονται και επιδιώκουν την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Τα χρόνια πέρασαν και οι ανακατατάξεις επέβαλαν, σε κάθε περίοδο, την αναπροσαρμογή των μεθόδων και των επιμέρους στόχων. Τα «εργαστήρια» έγιναν πια ολόκληρες βιομηχανίες, έγιναν οργανικά συστατικά των κρατικών μηχανισμών και πήραν ονόματα όπως CIA, M16, Ιντέλιτζες Σέρβις...

Οσοι δεν έτυχε να το έχουν διαβάσει, ας σπεύσουν.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org