Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «ΖΗΜΕΝΣ»
Σκανδαλώδες δικομματικό κουκούλωμα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με συνοπτικές διαδικασίες κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ θάβουν επί της ουσίας το σκάνδαλο της «Ζήμενς», δικαιώνοντας απόλυτα εκείνους που από την πρώτη στιγμή προεξοφλούσαν αυτή την κατάληξη και παρέμεναν παγερά αδιάφοροι στις βαρύγδουπες διακηρύξεις περί «αυτοκάθαρσης» και «εξυγίανσης» του πολιτικού συστήματος.

Αντίθετα, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, οι αποκαλύψεις γύρω από τις μίζες της «Ζήμενς» ήταν «από τα πάνω», από συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά κέντρα και ασφυκτικά ελεγχόμενες, ενώ είχαν συγκεκριμένους «στόχους» και επιδιώξεις. Με αυτά τα δεδομένα, η χρησιμότητα των αποκαλύψεων για την υπόθεση «Ζήμενς» εξαντλείται στο ότι επιτρέπει να εξαχθούν και «τεκμηριωθούν» από ευρύτερες λαϊκές μάζες ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα για την πηγή της σαπίλας και του παρασιτισμού: Τη σύμφυση δηλαδή μεταξύ των κομμάτων εξουσίας και των μονοπωλιακών ομίλων. Κυρίως όμως ότι το σύστημα δεν επιδέχεται εξυγίανση και θεραπεία αλλά σάρωμα και ανατροπή από το λαϊκό κίνημα, το οποίο επιβάλλεται άμεσα να ανασυνταχθεί και αντεπιτεθεί.

Διαμάχη μεταξύ πολυεθνικών

Κατ' αρχάς είναι γνωστό ότι οι αποκαλύψεις ήρθαν απέξω, ως απόρροια της άγριας διαμάχης για το μοίρασμα των παγκόσμιων αγορών μεταξύ της γερμανικής «Ζήμενς» και των αμερικανικών πολυεθνικών. Η γερμανική εταιρεία έδινε μίζες - μέχρι το 1999 καθ' όλα νόμιμα - πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που υπήρχε στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να παίρνει περισσότερες προμήθειες και συμβάσεις έργων σε πολλά κράτη του κόσμου. Η αντίδραση των αμερικανικών εταιρειών, μέσω της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οδήγησε σε «εσωτερικούς ελέγχους» στο γερμανικό κολοσσό και αποκαλύψεις που προκάλεσαν αλυσιδωτές αναταράξεις σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες η «Ζήμενς» αποσπά τη μερίδα του λέοντος σε συμβάσεις και προμήθειες του δημοσίου, αλλά φυσικά όλα γίνονται νόμιμα, «σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο», όπως διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, λες και υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν παράνομες συμβάσεις. Οι όποιες ενστάσεις και αντιρρήσεις, κυρίως από ανταγωνιστικά συμφέροντα, που εγείρονταν κατά καιρούς, μπορεί να προκαλούσαν την επέμβαση της Δικαιοσύνης αλλά κατέληγαν στο αρχείο της ιστορίας.

Οι καταθέσεις και οι ομολογίες των στελεχών της «Ζήμενς» τόσο στη Γερμανία όσο και στη χώρα μας ήταν που προκάλεσαν αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα, κυρίως γιατί ενίσχυσαν την ανυποληψία του στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων, επαναφέροντας στην επιφάνεια τη σαπίλα του και δείχνοντας πιο καθαρά την προέλευσή της: Τη διαπλοκή δικομματισμού - μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που δημιουργεί το κατάλληλο «θερμοκήπιο» το οποίο εκτρέφει τις μίζες και όχι μόνο.

Τι παραδέχτηκαν ευθέως τα στελέχη της «Ζήμενς»; Πρώτα απ' όλα ότι για πολλά χρόνια «δεσμευόταν» το 2% του συνολικού τζίρου της θυγατρικής στην Ελλάδα για «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου»(!), δηλαδή για «πληρωμές πολιτικών κομμάτων», προκειμένου να διασφαλιστεί «η εύνοια των πολιτικών» απέναντι στη «Ζήμενς». Διευκρίνισαν, βέβαια, ότι οι μίζες αφορούσαν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τα οποία πήραν τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ στη δεκαετία 1995-2005. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η γερμανική πολυεθνική ήταν σταθερός χορηγός των δύο μεγάλων κομμάτων και χρηματοδότησε γενναιόδωρα τις προεκλογικές εκστρατείες τους, ειδικά στις εκλογές του 2000 και του 2004.

Τις αποκαλύψεις των στελεχών της «Ζήμενς» υποχρεώθηκαν να επιβεβαιώσουν στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως ο άμεσα εμπλεκόμενος Θ. Τσουκάτος, ενώ άλλα στελέχη (Διαμαντοπούλου, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη) δε δίστασαν να παραδεχτούν ότι αποτελεί «συνήθη πρακτική» η χρηματοδότηση από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο πρώην «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ παραδέχτηκε ότι διοχέτευσε «σταδιακά» στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον ένα εκατομμύριο μάρκα που πρόσφερε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Ζήμενς Ελλάς» Μιχ. Χριστοφοράκος.

Επιπλέον, χάρη στις έρευνες της δικηγορικής αμερικανικής εταιρείας «Ντεμπεβουάζ και Πλίμπτον» - που έχει αναλάβει από το Δεκέμβρη του 2006 τον «εσωτερικό έλεγχο» της «Ζήμενς» - έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για τον τρόπο διακίνησης και ξεπλύματος του μαύρου πολιτικού χρήματος, μέσω «οφ σορ» εταιρειών και «φίλων» χρηματιστών, για να καταλήξει και πάλι στο αφεντικό που έκανε τη μοιρασιά. Θεωρείται βέβαιο ότι η αμερικανική εταιρεία εκτός από τους «χάρτες» διακίνησης του μαύρου χρήματος γνωρίζει και ονόματα, ενώ γενικότερα «ελέγχει το φάκελο του σκανδάλου»...

Και ενώ έμειναν στο βαθύ σκοτάδι οι έρευνες για τις μίζες προς τα δύο μεγάλα κόμματα, την ίδια στιγμή βγήκαν «στον αέρα» ορισμένα «δώρα» και «χορηγίες» της «Ζήμενς» προς στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία προφανώς εξυπηρετούσαν συμπληρωματικά την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου»... Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι διευκολύνσεις της «Ζήμενς» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ντόρα Μπακογιάννη, το ταξίδι του Μιχ. Λιάπη στη Γερμανία, η χορηγία στη γιορτή νεολαίας ΠΑΣΟΚ, κ.ά.

Κακοστημένο θέατρο

Από την πρώτη στιγμή βέβαια οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να εμφανιστούν ως «άσπιλες» και «αμόλυντες» εξαιρώντας τους εαυτούς τους από τις μίζες και μάλιστα δε δίστασαν να προβληθούν η κάθε μία ως «δύναμη εξυγίανσης»! «Καθάρισαν» για τα κόμματά τους υποστηρίζοντας ότι «δεν τα αγγίζει» η υπόθεση «Ζήμενς» και άφησαν ανοιχτό το θέμα των «μεμονωμένων προσώπων», ακριβώς για να θωρακίσουν το δικομματικό σύστημα από ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για τις μίζες που διοχετεύτηκαν στο ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την υπόθεση για να υπηρετήσει διάφορες επιδιώξεις, όπως το στραπατσάρισμα του ΠΑΣΟΚ και η μακροημέρευση της κυριαρχίας της, η παράταση της βολικής σκανδαλολογίας, κ.ο.κ. Η γραμμή που από την πρώτη στιγμή εφαρμόστηκε ήταν ότι για το ΠΑΣΟΚ υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ για την κυβέρνηση μόνο φήμες. Οταν όμως βγήκαν στον αέρα στοιχεία για τις «συναναστροφές» και τα ταξίδια του Μιχ. Λιάπη, προσποιήθηκε ότι δεν είδε τίποτα επιλήψιμο στη «διαπλοκή» του υπουργού με το πρώην αφεντικό της «Ζήμενς» και τον εφοπλιστή και μεγαλομέτοχο της «Aegean». Και αυτό παρά το γεγονός ότι η μεν «Ζήμενς» έκλεισε συμβάσεις ύψους 236 εκατ. ευρώ με τον ΟΣΕ επί θητείας του στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο μεγαλομέτοχος της ανταγωνίστριας της «Ολυμπιακής» επηρέασε τις αποφάσεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάντια του άλλοτε εθνικού αερομεταφορέα προς όφελος της εταιρείας του...

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σήκωσε τη σημαία (ευκαιρίας) της κάθαρσης και πλειοδότησε σε θορυβώδεις διακηρύξεις, ακριβώς για να μη δώσει εξηγήσεις για τα χρήματα της «Ζήμενς» που εισέρευσαν στα ταμεία του κόμματος, για την «αρχική» μίζα των 6,5 εκατ. ευρώ που πήρε ο φερόμενος ως φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Τρεπεκλής για τη σύμβαση του C4i, κ.ά.

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ που απ' όλη την υπόθεση αυτό που έβγαλε είναι να φύγει η ΝΔ, προφανώς για να έρθει η κυβέρνηση συνεργασίας με ρυθμιστή τον ΣΥΡΙΖΑ...

Η «πολιτική θύελλα» και η δικομματική κοκορομαχία μπορεί να συνεχίσουν για απροσδιόριστο διάστημα με ελεγχόμενες «αποκαλύψεις», αλλά είναι δεδομένη η βούληση για κουκούλωμα προκειμένου να προστατευτεί, όσο είναι δυνατόν, το σύστημα από τη γενικευμένη ανυποληψία. Για την προστασία του συστήματος επιστρατεύτηκε η Δικαιοσύνη, που έσπευσε να κλείσει την προανακριτική εξέταση και να εκδώσει αθωωτικό πόρισμα για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Ο λαός όμως είναι σε θέση να βγάλει τα συμπεράσματά του: Να εγκαταλείψει τα κόμματα της «μίζας» και τους υπηρέτες των μονοπωλίων και να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις για να ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ