Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Δυσβάσταχτο το κόστος για τη λαϊκή οικογένεια

1.700 ευρώ δεν αρκούν για μια βδομάδα. Μεγαλύτερο το αδιέξοδο για τους νέους εργαζόμενους

Το πανό της ΚΝΕ για το δικαίωμα στις διακοπές, στην πρόσοψη κτιρίου του λιμανιού του Πειραιά πέρυσι το καλοκαίρι
Το πανό της ΚΝΕ για το δικαίωμα στις διακοπές, στην πρόσοψη κτιρίου του λιμανιού του Πειραιά πέρυσι το καλοκαίρι
Ολο και λιγότεροι εργαζόμενοι κάθε χρόνο μπορούν να κάνουν διακοπές το καλοκαίρι σε κάποιοn τουριστικό προορισμό. Ολο και μικρότερες σε διάρκεια είναι χρόνο με το χρόνο οι καλοκαιρινές διακοπές για τα λαϊκά στρώματα. Η ακρίβεια, η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί, το γεγονός ότι η ξεκούραση και η αναψυχή αντί για δικαίωμα είναι αντικείμενο κερδοφορίας των μονοπωλίων, καθιστούν τις διακοπές πολυτέλεια.

Το κόστος της διαμονής και των μετακινήσεων εξαφανίζει το λαϊκό εισόδημα. Συχνά ένα μηνιάτικο δεν αρκεί ούτε για 7 μέρες διακοπών. Τα έξοδα για φαγητό και διασκέδαση, για βενζίνη, η ενοικίαση ενός μεταφορικού μέσου, εκτοξεύουν το κόστος των διακοπών σε αστρονομικά για το λαϊκό εισόδημα νούμερα. Ακόμα και μια βδομάδα μακριά από τα αστικά κέντρα είναι για τους εργαζόμενους πολλές φορές αδύνατη, αφού το κόστος ξεπερνά τα 1.700 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια και τα 650 για ένα νέο εργαζόμενο.

Για παράδειγμα, ένας νέος που αμείβεται με το βασικό μισθό (681 ευρώ μεικτά) και θέλει να πάει στα Χανιά, θα ξοδέψει: 280 ευρώ στα εισιτήρια -οικονομική θέση με ΙΧ - και το λιγότερο 25 ευρώ τη βραδιά για διαμονή. Για μια βδομάδα χρειάζεται πάνω από 450 ευρώ μόνο για να πάει, να μείνει κάπου και να επιστρέψει! Χωρίς καν να υπολογίζονται τα υπόλοιπα έξοδα.

Τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας επιβαρύνουν το κόστος των διακοπών, γεμίζοντας από την άλλη τις τσέπες των εφοπλιστών

Eurokinissi

Τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας επιβαρύνουν το κόστος των διακοπών, γεμίζοντας από την άλλη τις τσέπες των εφοπλιστών
Μια τετραμελής οικογένεια θέλει 268 ευρώ να πάει και να 'ρθει στην Αστυπάλαια, αν ταξιδέψει στην οικονομική θέση και χωρίς αυτοκίνητο. Η μετακίνηση και η διαμονή σε κάποιον τουριστικό προορισμό, ό,τι πιο βασικό κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι τόσο «τσιμπημένες», που κάνουν σχεδόν απαγορευτικές τις διακοπές. Πώς να καταφέρει να ταξιδέψει μια οικογένεια, όταν χρειάζεται 80 ευρώ το άτομο με το ΚΤΕΛ μέχρι την Καβάλα (διπλή διαδρομή) και 4,5 ευρώ το άτομο για να περάσει στη Θάσο; Πόσες μέρες μπορεί να μείνει μια τετραμελής οικογένεια σε ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο, όταν πρέπει να καταβάλει 80 - 100 ευρώ τη βραδιά;

1.700 ευρώ για μια βδομάδα δε φτάνουν

Μια τετραμελής οικογένεια, για να ταξιδέψει στην Πάρο, οικονομική θέση και με ΙΧ, θέλει 390 ευρώ. Ενα τετράκλινο δωμάτιο (γ' κατηγορίας) κοστίζει κατά μέσον όρο 80 ευρώ. Τα καθημερινά έξοδα για φαγητό, μετακινήσεις κλπ., με συντηρητικούς υπολογισμούς είναι τουλάχιστον 120 ευρώ. Για μια βδομάδα διακοπές η οικογένεια χρειάζεται συνολικά 1.790 ευρώ! Μια εβδομάδα είναι ελάχιστος χρόνος για διακοπές και ξεκούραση. Παρ' όλ' αυτά, δε θα περισσέψει σχεδόν τίποτα για τα τρέχοντα, τα πάγια έξοδα της οικογένειας!

Πολλοί είναι οι εργαζόμενοι που, προκειμένου να εξοικονομήσουν κάποια χρήματα και να καταφέρουν να φύγουν για λίγες μέρες από την Αθήνα, αναγκάζονται να διαγράψουν από τις επιλογές τους τα ελληνικά νησιά. Τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ με προορισμό το Γύθειο είναι 40,10 ευρώ το άτομο (διπλή διαδρομή). Για μια τετραμελή οικογένεια τα έξοδα μετακίνησης θα είναι 160,40 ευρώ. Αν ο προορισμός είναι η Θεσσαλονίκη, θα χρειαστεί 55 ευρώ το άτομο (220 ευρώ η οικογένεια), ενώ με ΙΧ θα πληρώσει πάνω από 30 ευρώ διόδια, συν τα έξοδα για τη βενζίνη.

Αδιέξοδα για τους νέους εργαζόμενους

Ακόμα κι ένας νέος εργαζόμενος, που παίρνει μεγαλύτερο μισθό από το βασικό, είναι ζήτημα αν θα καταφέρει να κάνει διακοπές έστω και για μια βδομάδα. Ενας εργαζόμενος που αμείβεται - ας υποθέσουμε - με 750 ή 800 ευρώ και μένει μόνος του, τι δυνατότητα έχει για τις καλοκαιρινές διακοπές; Τα έξοδα για ενοίκιο και λογαριασμούς δε σταματούν, φυσικά, κατά την καλοκαιρινή περίοδο...

Για να ταξιδέψει προς ένα νησί των Σποράδων - για παράδειγμα στην Αλόννησο - χρειάζεται περίπου 100 - 120 ευρώ. Η διαμονή του για μια βδομάδα θα του στοιχίσει περίπου 200 ευρώ. Αν χρειάζεται και 50 ευρώ την ημέρα για δύο γεύματα, καφέ, ένα ποτό το βράδυ και μετακινήσεις τότε συνολικά η μια βδομάδα διακοπών θα του κοστίσει 650 ευρώ! Αν υπολογίσουμε και τα πάγια έξοδα του μήνα που κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 500 ευρώ, ο μισθός και το επίδομα αδείας δεν αρκούν.

Οι άνεργοι, οι ημιαπασχολούμενοι, αλλά και όσοι αμείβονται με το βασικό μισθό - ένα σημαντικό, δηλαδή, μέρος της εργαζόμενης νεολαίας - βλέπει κάθε χρόνο όλο και πιο μακρινό και ξένο το ενδεχόμενο των διακοπών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ