Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Ιούλη 2008 - αριθ. φύλλου: 10117

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ 2009"
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ 2009

* ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

* ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ - ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΟΥ - ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

* ΑΝΥΠΑΚΟΗ - ΡΗΞΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ

Εργάτες, υπάλληλοι,

Αγρότες, αγρότισσες,

Επαγγελματίες, μικρέμποροι,

Διανοούμενοι και καλλιτέχνες,

Συνταξιούχοι,

Νέοι και νέες,

Γυναίκες

Στο δρόμο του ΟΧΙ που είπαν οι λαοί της Γαλλίας, της Ολλανδίας και της Ιρλανδίας!

ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ!

TA KOMMATA TOY ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΑΛΥΠΗΤΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ!

ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Με το ΚΚΕ ενισχύουμε τη λαϊκή συμμαχία και πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην ΕΕ και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού, για τη Λαϊκή Εξουσία, την οικοδόμηση της Ευρώπης της λαϊκής ευημερίας και λαϊκής οικονομίας.

Με την ψήφο σας δώστε γερό μάθημα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!
Ξεγυμνώστε την υποκρισία του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και τη δημαγωγία του ΛΑ.Ο.Σ.

Στις ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να καταδικαστούν σε εθνικό επίπεδο τόσο η αντιλαϊκή πολιτική και οι φορείς της, η κυβέρνηση της ΝΔ γενικότερα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η ΕΕ, όλα μαζί πακέτο! Είναι μάχη που θα έχει έτσι κι αλλιώς ισχυρή επίδραση στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας με επιδράσεις και στην Ευρώπη. Ψηφίστε με κριτήριο τα οξυμένα προβλήματά σας, καταδικάζοντας όλους τους υπεύθυνους και μέσα στη χώρα μας και στην ΕΕ.

ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ «ΟΧΙ» ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ «ΝΑΙ»:

 • Λέμε ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, του μιλιταρισμού, των επεμβάσεων!
 • Λέμε ΝΑΙ στη συσπείρωση και συνεργασία των λαών για την Ευρώπη της ειρήνης, των δικαιωμάτων και ελευθεριών, του σοσιαλισμού.
 • Λέμε ΟΧΙ σε όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού!
 • Λέμε ΝΑΙ στο ΚΚΕ της αντίστασης και του αγώνα κατά των αντιλαϊκών πολιτικών, για τη λαϊκή συμμαχία και εξουσία!

Στις ευρωεκλογές του Ιούνη 2009 έχετε τη δυνατότητα, με την ψήφο σας, να ενισχύσετε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, να δώσετε αποφασιστική απάντηση στην ΕΕ, και στα κόμματα που εδώ και χρόνια:

 • Στήριξαν και στηρίζουν - με τον ένα ή τον άλλον τρόπο - τη στρατηγική της διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης, της ΕΕ, τις αντιδραστικές επιλογές στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα.
 • Συναποφάσισαν και υλοποίησαν όλες τις βασικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις της υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Εξειδίκευσαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, μέσα από τη Στρατηγική της Λισαβόνας και τα Εθνικά Μεταρρυθμιστικά Προγράμματα, με οδυνηρές συνέπειες στο εισόδημα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
 • Χειροκρότησαν και εφάρμοσαν τα μέτρα που καταπατούν βασικά δικαιώματα με αποτέλεσμα: Ανεργία, ακρίβεια, αυξήσεις κοροϊδίας σε μισθούς και συντάξεις, σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αντιδραστικές επιλογές σε βάρος της νεολαίας και των γυναικών. Αύξηση του χρόνου εργασίας, χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας. Ξεπούλημα στρατηγικών τομέων της οικονομίας, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες. Ξεκλήρισαν χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες μέσα από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Χτύπησαν τον αυτοαπασχολούμενο, τον μικρό επαγγελματία και βιοτέχνη. Εμπορευματοποίησαν το περιβάλλον, το οξυγόνο του λαού. Εκχώρησαν τις ακτές, τους ορεινούς όγκους, την ύδρευση, την «προστασία» του περιβάλλοντος στους ιδιώτες, χαρίζοντας τεράστια κέρδη σε λίγους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους.
 • Ψήφισαν όλες τις επαίσχυντες Συνθήκες, ξεκινώντας από τη θεμελιακή Συνθήκη του Μάαστριχτ, με τις γνωστές 4 ελευθερίες - κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, εργαζομένων - η οποία σήμανε και την ολομέτωπη επίθεση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
 • Υιοθέτησαν στο πλαίσιο της ΕΕ το δόγμα του προληπτικού πολέμου των ΗΠΑ, προκειμένου η ΕΕ να επεμβαίνει πολιτικά και στρατιωτικά σε ολόκληρο τον κόσμο με δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, πότε με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», πότε στο όνομα «διαχείρισης κρίσεων» ή και «ανθρωπιστικών αποστολών»! Ενίσχυσαν τους μηχανισμούς καταστολής κατά του λαϊκού κινήματος.
 • Προώθησαν τη στενότερη συνεργασία ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στις επεμβάσεις για τον έλεγχο των αγορών, τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την εκμετάλλευση λαών. Με τη σύμφωνη γνώμη τους αυξήθηκε η εμπλοκή και συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στις αμιγείς στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ. Από το 2003, η δραστηριότητα αυτή διευρύνεται συνεχώς. Μέχρι τον Ιούνη του 2008, η ΕΕ ανέπτυξε 19 αποστολές σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Ασία.
 • Συνυπέγραψαν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών κατά 30% μέχρι το 2013 για την ενίσχυση του στρατιωτικού βραχίονα και των μηχανισμών καταστολής της ΕΕ.
 • Παραπλάνησαν και παραπλανούν συνειδητά τον ελληνικό λαό, κρύβοντας την αλήθεια ότι η ΕΕ είναι Ενωση για τα συμφέροντα των λίγων, των ισχυρών και όχι για τα συμφέροντα των λαών.

ΤΟ ΚΚΕ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Το μόνο ελληνικό κόμμα που δικαιώθηκε πλήρως για την ξεκάθαρη θέση του απέναντι στην ΕΕ είναι το ΚΚΕ.

Από την πρώτη στιγμή, που διακήρυξε το «ΟΧΙ στην ΕΟΚ των μονοπωλίων», αργότερα το «ΟΧΙ στο Μάαστριχτ», που μετέτρεψε την ΕΟΚ σε «Ευρωπαϊκή Ενωση», μέχρι σήμερα, το ΚΚΕ δε σταμάτησε ούτε στιγμή να την αντιπαλεύει στους δρόμους του αγώνα, στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά και σε διεθνείς κινητοποιήσεις και συναντήσεις.

Δικαιώθηκαν οι προβλέψεις του ΚΚΕ ότι από αυτήν τη «λυκοσυμμαχία» της ΕΕ κερδισμένοι βγαίνουν μόνο οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι κατασκευαστικές εταιρείες, τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ χάνουν συνεχώς όλο και περισσότερα οι λαοί. Η ΕΕ δεν έχει καμιά σχέση με την Ευρώπη των λαών!

Οι αλήθειες αυτές σήμερα αποτελούν εμπειρία και αρνητικό βίωμα ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ 2009

Φύγετε μακριά από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ!
 • Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να δεχτεί ισχυρό πλήγμα! Ο λαός μας έχει νιώσει στο πετσί του πλέον τι αντιπροσωπεύουν οι περιβόητες «μεταρρυθμίσεις» της που τόσο διαφήμιζε προεκλογικά. Μέσα στα 5 χρόνια της διακυβέρνησής της, παρουσίασε το πραγματικό, σκληρό, αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής της, ως εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου.
 • Το ΠΑΣΟΚ ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί, να προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση. Εχει την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ, την ίδια πολιτική και σε θέματα ΕΕ και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Δοκιμάστηκε επανειλημμένα και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Κριτήριο της πολιτικής και του ΠΑΣΟΚ είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, δηλαδή της αύξησης των κερδών του κεφαλαίου.
 • Και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης, δουλεύουν για τα μονοπώλια. Με την πολιτική τους προσφέρουν δυνατότητες για μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και συμμετοχή στη διανομή των αγορών. Ο καυγάς μεταξύ τους, για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, «βγάζει λάδι» την Ευρωπαϊκή Ενωση.
 • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσες φορές βρέθηκαν στη θέση της κυβερνητικής πλειοψηφίας συμμετείχαν ενεργά στη λήψη των αντεργατικών, αντιλαϊκών επιλογών της ΕΕ, τις προώθησαν στην Ελλάδα, τις έκαναν νόμους και αποφάσεις του ελληνικού κράτους. Εκπόνησαν και έθεσαν σε εφαρμογή μέτρα που αφαίρεσαν τις όποιες κατακτήσεις που, με σκληρούς αγώνες, είχαν αποσπάσει οι εργαζόμενοι. Συμφώνησαν και συμμετείχαν στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, προώθησαν αντιδημοκρατικούς νόμους και θεσμούς, συνέβαλαν στη στρατιωτική θωράκιση της ΕΕ.
 • ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όταν βρίσκονται στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάλι καλύπτουν πλήρως την ΕΕ, στρεφόμενοι δημαγωγικά ο ένας κατά του άλλου για δήθεν «ελλιπή» και «κακή» διαπραγμάτευση στην ΕΕ. Στην πράξη, και στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στο ελληνικό κοινοβούλιο σε βασικά και κρίσιμα για το σύστημα ζητήματα, δίνουν ο ένας χέρι βοήθειας στον άλλον, δημαγωγώντας ασύστολα, προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.
Μην εμπιστεύεστε τον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ

Ούτε ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί διέξοδο για τη λαϊκή ψήφο, αλλά αντίθετα έμμεσο στήριγμα της αντιλαϊκής ΕΕ, αφού συστηματικά κρύβει την πραγματική αλήθεια, καλλιεργεί αυταπάτες για το χαρακτήρα της ΕΕ.

Παραπλανά το λαό, το δυσκολεύει να αντισταθεί με αποτελεσματικότητα, αφού αποσιωπούν το ρόλο και τις ευθύνες της ΕΕ.

 • Ο ΣΥΝ από το 1991 έως και σήμερα, από τη θέση της αντιπολίτευσης, όχι μόνο αποκρύβει την πραγματική πολιτική της ΕΕ, αλλά και δικαιώνει τις βασικές και κρίσιμες για τους λαούς αποφάσεις της. Είναι το κόμμα που έβαλε πλάτη για την ισχυροποίηση και οικοδόμηση αυτής της ΕΕ, αρχής γενομένης από την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Καλλιεργεί στο λαό μοιρολατρία, αίσθημα φόβου απέναντι στην ΕΕ. Διαδίδει ψέματα ότι αντίθεση με την ΕΕ σημαίνει εθνική απομόνωση.
 • Πρέπει να καταδικαστεί η διπλοπροσωπία του ΣΥΝ, που, από τη μια μεριά, στηρίζει ολόψυχα την ΕΕ και, από την άλλη, διαμαρτύρεται για τις συνέπειες από την εφαρμογή της στρατηγικής της, ενοχοποιώντας μόνο τους ελληνικούς «χειρισμούς» και τις «πρακτικές» υλοποίησης αυτών των πολιτικών. Πιο συγκεκριμένα:

* Ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ παροτρύνει τους προσωρινά απασχολούμενους, τους συμβασιούχους, τις γυναίκες, τη νεολαία, να αξιοποιήσουν ως δήθεν ασπίδα προστασίας, το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, τις οδηγίες της ΕΕ. Η πολιτική και οι οδηγίες της ΕΕ καθιερώνουν υποχρεωτικά ελαστικές μορφές απασχόλησης, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, δουλειά χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα. Για τις σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στο Εργατικό Δίκαιο ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε λευκό ή απείχε από την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο!

Συγκαλύπτει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι με μια άλλη «διαχείριση» η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα έχει καλά αποτελέσματα για την αγροτιά.

* Ζητά να βαθύνει και να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η καπιταλιστική ολοκλήρωση της ΕΕ, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι έτσι θα αναπτυχθεί η κοινωνική προστασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι υπέρ του ευρωστρατού και της πολιτικής της ΕΕ για την «τρομοκρατία», χωρίς να εξηγεί από ποιους κινδυνεύουν οι λαοί. Την ίδια στιγμή που χαρακτηρίζει ως θετική την καταψήφιση της Ευρωσυνθήκης στην Ιρλανδία και γενικά ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στηρίζει την ανάγκη ευρωσυντάγματος εγκαλώντας την ΕΕ που δεν το έχει κάνει ακόμα πραγματικότητα.

* Είναι κούφια λόγια οι δηλώσεις του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία των λαών, αφού ο ΣΥΝ πανηγύριζε για το ευρώ και την ΟΝΕ, που σε συνδυασμό με το Σύμφωνο Σταθερότητας, αποτελούν εργαλεία στρατηγικής σημασίας για τη στυγνή εκμετάλλευση των λαών. Παραπλανά, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να έχει φιλεργατική πολιτική, αν ελέγχεται από μια ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, αν αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

* Χειροκροτεί την αντιδραστική περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, για να βγάλει λάδι την αντεργατική πολιτική της, που έχει σημαία «ο ρυπαίνων πληρώνει». Απενοχοποιεί έτσι την καταστροφή του περιβάλλοντος. Υποστηρίζει την «πράσινη οικονομία», που, στο όνομά της, προωθούνται ταχύτερα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σε βάρος των λαών. Αυτοπροβάλλεται ως οικολογικό κόμμα, ενώ την ίδια στιγμή συμφωνεί με την αντιπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, που παραδίδει την προστασία του περιβάλλοντος σ' αυτούς που ευθύνονται για την καταστροφή του, το κεφάλαιο.

* Η ευρω-λαγνεία του προκαλεί τους αγωνιστές, τους αριστερούς. Ανανέωση και εκσυγχρονισμός είναι ό,τι συμφέρει το λαό, ό,τι ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες του, ό,τι του δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, με λαϊκή ευημερία, ασφάλεια και δικαιώματα κι όχι η νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής, εκμεταλλευτικής Ενωσης στις συνειδήσεις των λαών, όπως κάνει με «αριστερό λόγο» ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας και με αυτόν τον τρόπο εμπόδια στην αντίσταση και αντεπίθεση που απαιτείται σήμερα.

«ΟΧΙ» στη δημαγωγία του ΛΑ.Ο.Σ.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. τις περισσότερες φορές δημαγωγεί απέναντι στην ΕΕ, προκειμένου να συγκαλύψει τον εθνικισμό του, τη στήριξη που προσφέρει στην πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Προσπαθεί να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό τις αντιδραστικές, οπισθοδρομικές θέσεις του, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, την πολιτική της ουσιαστικής στήριξης του συστήματος, το ρόλο του ως ανάχωμα στην πραγματική λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση. Αν και αυτοπαρουσιάζεται ως κόμμα στο χώρο των ευρωσκεπτικιστών, στηρίζει όλες τις βασικές, αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ.

Γυρίστε την πλάτη σε όλους αυτούς! Ελα μαζί μας! Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνείς σε όλα με το ΚΚΕ για να του εμπιστευτείς την ψήφο σου!

ΤΟ ΚΚΕ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ:

 • Ολων όσοι δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από τις «4 ελευθερίες» που έθεσε σε εφαρμογή η Συνθήκη του Μάαστριχτ,
 • Ολων εκείνων που θέλουν να καταδικάσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ
 • Ολων εκείνων που καταλαβαίνουν την επικίνδυνη για το κίνημα υποκρισία και καιροσκοπισμό του ΣΥΝ, καθώς και την προθυμία του ΛΑ.Ο.Σ. να στηρίξει την ΕΕ με μια κούφια και ψεύτικη, δήθεν αντιαμερικανική ρητορεία.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να γίνει σταθμός για την ανασύνταξη ενός ισχυρού ενωτικού λαϊκού κινήματος, μιας ισχυρής συμμαχίας εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να γίνει το εφαλτήριο κατά της δικομματικής εναλλαγής, δύναμη αφύπνισης και ετοιμότητας να μην ξεγελαστεί ο λαός ξανά, να μην χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο, απέναντι στο ενδεχόμενο κυβερνήσεων αντιλαϊκής συνεργασίας.

ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ, οι ευρωεκλογές μπορούν να σημάνουν αγγελτήριο σάλπισμα ενός κινήματος ικανού να παραμερίσει τους εκβιασμούς, τους μηχανισμούς της μοιρολατρίας και απογοήτευσης, για να ανοίξει τον ελπιδοφόρο δρόμο για ρήξεις και ανατροπές προς το συμφέρον του λαού.

ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΠΛΗΓΜΑ Η ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η ψήφος του εργαζόμενου λαού της Ελλάδας στο ΚΚΕ:

-- Είναι ψήφος αντίστασης, και προοπτικής ταυτόχρονα και ψήφος ευθύνης απέναντι στους λαούς της Ευρώπης που χάνουν κάθε μέρα κατακτήσεις. Μπορεί να δώσει φτερά και δύναμη και στο ευρωπαϊκό κίνημα των εργαζομένων.

-- Είναι ψήφος αλληλεγγύης στους λαούς, ψήφος καταδίκης των απολύσεων σε όλες τις χώρες της ΕΕ, των αντικομμουνιστικών διώξεων στα κράτη - μέλη, είναι καταδίκη της υποκίνησης υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων.

-- Είναι ψήφος κατά του διαίρει και βασίλευε, κατά της πολιτικής δημιουργίας κρατών προτεκτοράτων. Κατά του ρατσισμού και του εθνικισμού, κατά των στρατοπέδων των ξένων εργατών.

-- Είναι ψήφος κατά του προληπτικού πολέμου και των μέτρων καταπολέμησης δήθεν της τρομοκρατίας. Είναι η καλύτερη αλληλεγγύη κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ σε βάρος των λαών της Αφρικής, του σχεδίου για τον δήθεν εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής, των αντιδραστικών επιλογών κατά των λαών της Λατινικής Αμερικής, ιδιαίτερα της «κοινής θέσης της ΕΕ» κατά της Κούβας.

-- Είναι ψήφος κατά της αντικομμουνιστικής εκστρατείας που αφορά όλους τους λαούς, κατά της προσπάθειας να ξαναγραφτεί η ιστορία υπέρ των ιμπεριαλιστών και της αντίδρασης.

Υπάρχει κι άλλη επιλογή για τους Ελληνες εργαζόμενους, για τους λαούς της Ευρώπης τόσο στην κάλπη των ευρωεκλογών όσο και στον καθημερινό αγώνα!

-- Οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να καταφέρουν κοινό χτύπημα στα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού. Είναι σημαντικό την άλλη μέρα από τις ευρωεκλογές η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις - κεντροδεξιές και κεντροαριστερές - να μετράνε απώλειες, να έχουν δεχτεί πλήγμα η πολιτική τους. Αυτό το πλήγμα μπορεί να δοθεί με την υπερψήφιση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των συμμάχων τους που αντιπαλεύουν την ιμπεριαλιστική ΕΕ και τις ταξικές επιλογές της σε βάρος των εργαζομένων της Ευρώπης και εκτός αυτής.

-- Μία είναι η επιλογή: Αντίσταση - ανυπακοή - αντεπίθεση σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Καμιά υπακοή στο κοινοτικό δίκαιο και στις κοινοτικές αποφάσεις γιατί είναι ταξικές, αντιλαϊκές. Καμιά εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στους ιμπεριαλιστές.

ΕΛΛΗΝΙΚΕ ΛΑΕ ΦΩΝΑΞΕ ΔΥΝΑΤΑ: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

ΨΗΦΙΣΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΣΑ ΒΙΩΝΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ!

Πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια από την υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ που αποτέλεσε την αρχή της πιο βάρβαρης επίθεσης κατά του λαού με τη συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.

Σήμερα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας βιώνουν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, τις συνέπειες από όλες τις αντιδραστικές Συνθήκες της ΕΕ, τη μάστιγα της ανεργίας, τους κινδύνους από την ιμπεριαλιστική νέα τάξη, τη διανομή των αγορών, την αμφισβήτηση συνόρων, τη διχοτομική πολιτική σε Κύπρο και Αιγαίο, την πορεία αποσταθεροποίησης της Βαλκανικής.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια, έχουν ζήσει στο πετσί τους τις συνέπειες της ΟΝΕ και του ευρώ, τις επιπτώσεις των αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία, με τις αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το χτύπημα των κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, τους χαμηλούς μισθούς και την ακρίβεια.

Τις οδυνηρές επιπτώσεις σε βάρος της φτωχής αγροτιάς από τις αποφάσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Τις διώξεις, την κρατική καταστολή και τον περιορισμό των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται από τον αδυσώπητο μονοπωλιακό ανταγωνισμό, που, εκτός από την εργατική τάξη, χτυπά και τις μικρομεσαίες εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

Εχει γίνει φανερός ο ταξικός χαρακτήρας της ΕΕ ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής Ενωσης
 • Συνολικά πενήντα χρόνια ΕΟΚ - πολύ περισσότερο τα τελευταία 17 χρόνια της ΕΕ - έχει αποδειχτεί ότι είναι ψεύτικα όλα τα συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι κάθε λογής ευρωλάγνοι για δήθεν «δημοκρατικές αρχές», «καθολικά συμφέροντα» και «συγκλίσεις», για «εθνικούς στόχους», για «μονόδρομους» και «ευρωπαϊκά οράματα».
 • Η ελληνική πλουτοκρατία συγκέντρωσε τεράστια πλούτη μέσα στην ΕΕ αλλά και ευρύτερα. Ελληνικές εταιρείες, που έχουν βάση την Ελλάδα, δραστηριοποιούνται όλο και πιο ενεργητικά στις διεθνείς αγορές.
 • Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν από καλύτερες θέσεις τον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα μονοπώλια παίρνουν μέτρα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, αποβλέποντας στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων και του παραγωγικού πλούτου, στην απόσπαση μεγαλύτερων κερδών, στη συγκέντρωση της γης. Ταυτόχρονα δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελλάδα η διαμάχη για τα μεγάλα έργα παίρνει οξύτατες μορφές ανάμεσα στις ξένες πολυεθνικές.
 • Στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και επί κυβερνήσεων ΝΔ γίνονται οι ονομαζόμενες «εκσυγχρονιστικές» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα όφελος από αυτές τις αναδιαρθρώσεις, δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον. Οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων απαιτούν ριζική αλλαγή και ανατροπή και στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα.

Εργαζόμενοι της χώρας μας,

Νέοι και νέες,

Το ΚΚΕ σάς καλεί να αποδεσμευτείτε εδώ και τώρα από φρούδες ελπίδες που καλλιεργούν άλλες δυνάμεις για τον «ευρωπαϊκό παράδεισο». Εχουμε αποκτήσει μια πλούσια εμπειρία πλέον. Δε μας ξεγελάνε με τα «χρυσά κουτάλια» τους, ούτε με τα «φιλόπτωχα» ταμεία τους!

Οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες,

Η πολιτική της ΕΕ και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, της ΝΔ σήμερα, του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα ήταν και είναι εχθρική για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Στην ουσίας της έχει δημιουργηθεί καθεστώς παρανομίας ή «μισονομιμότητας», εργασιακής ομηρίας, για τη συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και των οικογενειών τους. Για να προσφέρουν έτσι φτηνότερη την εργατική τους δύναμη στους επιχειρηματίες, στο κεφάλαιο, σε σχέση με τους όρους αμοιβής και δουλειάς που έχουν κατακτήσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό οι εργαζόμενοι μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Η «Ευρώπη - φρούριο» και η άγρια καταστολή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Ολα αυτά τα χρόνια ούτε ένα ευρώ δεν μπήκε στην Ελλάδα από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης των μονοπωλίων χωρίς επαχθείς όρους και βαριές δεσμεύσεις

Ενα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού πίστεψε στην προπαγάνδα ότι όσο πιο γρήγορα και υποτακτικά προσαρμοζόταν η Ελλάδα στην ΕΕ τόσο πιο εύκολα θα γίνονταν τα πράγματα για τον ελληνικό λαό.

Πακτωλός κοινοτικών πόρων μπήκε στη χώρα όλα αυτά τα χρόνια, που στην πλειοψηφία τους είναι χρήματα που έχει πληρώσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης.

Η ΕΕ εκλέγει τα χρηματοδοτούμενα έργα στα κράτη - μέλη και, σύμφωνα με τα στοιχεία της, το 42% των κοινοτικών πόρων που διατίθενται στην Ελλάδα επιστρέφεται στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία) μέσω των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν τα έργα.

Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά πάλι πήγε στις τσέπες των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων. Το υπόλοιπο ήταν στάχτη στα μάτια του λαού, για να προετοιμάσουν το έδαφος για το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, για επίθεση στα μικρομάγαζα, την εκτόπιση ενός σημαντικού αριθμού μικρών επιχειρήσεων, για τις νέες ιδιωτικοποιήσεις. Η ΕΕ μοίρασε απλόχερα χρήματα μέσω διαφόρων προγραμμάτων, για να σβήσουν αγωνιστικές εστίες, για εξαγορά συνειδήσεων, ρουσφετολογία και επέκταση της διαφθοράς, για να στηθούν μηχανισμοί χειραγώγησης των γυναικών, της νεολαίας. Για να δώσουν ψίχουλα στους απολυμένους, ανέργους, φτωχούς, για να μην ξεσηκωθούν και διεκδικήσουν τον κόπο και τον ιδρώτα τους, για να μη ζητήσουν όσα τους κλέβουν.

ΜΕ ΤΗΝ ΕΕ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΟΣΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΗΣ ΒΑΛΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΡΕΝΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΕΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΦΤΩΧΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

Με την ψήφο μας και τον αγώνα μας λέμε ένα ισχυρό ΟΧΙ:

 • Στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την ονομαζόμενη «ευελφάλεια».
 • Στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Την προώθηση του 65ωρου, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, στη βάση του ενεργού - ανενεργού χρόνου εργασίας.
 • Στην κατεδάφιση των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Στην υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας και την προώθηση της ιδιωτικοποίησής τους.
 • Στην ιδιωτικοποίηση των Τηλεπικοινωνιών, της Ενέργειας, των Μεταφορών, άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας.
 • Στη νομιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων, την ενοικίαση εργαζομένων.
 • Στη στυγνή εκμετάλλευση των οικονομικών μεταναστών.
 • Στην ολόπλευρη επίθεση στην αγροτιά και στο αγροτικό εισόδημα, αφού η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής, της μεταποίησης και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους, αποτελεί στρατηγική επιλογή υπέρ του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και κατά της μικρομεσαίας αγροτιάς.
 • Στη μαζική χρησιμοποίηση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην αγροτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους, με σοβαρές συνέπειες σε όλη τη διατροφική αλυσίδα στο οικοσύστημα, στη δημόσια υγεία.
 • Στην ένταση της τρομοκρατίας, της κρατικής καταστολής, των αντιτρομοκρατικών νόμων για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος.
 • Στη νέα Ευρωσυνθήκη, που απέρριψαν με την ψήφο τους και με το όνομα «Ευρωσύνταγμα» οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Η ΕΕ γίνεται οργανώνεται ακόμη περισσότερο σε βάρος των λαών, στρατιωτικά, για μια νέα επίθεσή της στα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες, στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών.

Εξάλλου ο λαός της Ιρλανδίας έδειξε με το περήφανο ΟΧΙ στην Ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας, στο δημοψήφισμα του Ιούνη του 2008, ότι όταν ένας λαός θέλει, ΜΠΟΡΕΙ! Το ΚΚΕ χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή της νίκη του ιρλανδικού λαού, που παρότι έπεσαν επάνω του «θεοί και δαίμονες», αντιστάθηκε, απειθάρχησε, πέτυχε μια πρώτη μεγάλη νίκη εν ονόματι όλων των λαών των κρατών - μελών της ΕΕ.

Το ΟΧΙ στην ΕΕ συμβάλλει στην αποδυνάμωσή της, ανοίγει δρόμο για τους λαούς να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, τη λαϊκή εξουσία, τη συνεργασία με βάση τα λαϊκά συμφέροντα σε βάρος των μονοπωλίων, της πολιτικής του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, ευρύτερα.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ - ΑΓΡΟΤΩΝ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ, ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΙ. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

* Ο ένας είναι ο δρόμος που γνωρίζουμε χρόνια τώρα και ο οποίος έχει γίνει ακόμα πιο δύσβατος την τελευταία εικοσαετία. Είναι ο δρόμος που συμφέρει μόνο το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, ο δρόμος της προσαρμογής στις επιλογές της ιμπεριαλιστικής ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

* Ο άλλος είναι ο δρόμος της συγκρότησης μιας μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, μιας συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου. Με ένα ισχυρό ΚΚΕ ο καθημερινός αγώνας αποκτά προοπτική, τη λαϊκή εξουσία, την οικοδόμηση της λαϊκής οικονομίας.

Το ΚΚΕ προτείνει τη συγκρότηση αυτής της κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας πάνω σε ένα σύγχρονο πρόγραμμα που θα βρίσκεται σε αντιιμπεριαλιστική - κατεύθυνση, ένα πρόγραμμα που παίρνει υπόψη ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Στην πορεία αυτού του δρόμου το ΚΚΕ δε θα υποστείλει ούτε στιγμή τη σημαία της πάλης, θα δραστηριοποιεί και θα κινητοποιεί τις δυνάμεις του μέσα στο μαζικό κίνημα, στο Κοινοβούλιο, στο Ευρωκοινοβούλιο, παντού και ασταμάτητα, για να έχουν και άμεσες κατακτήσεις οι εργαζόμενοι, που μειώνουν την οξύτητα των προβλημάτων, που ανακουφίζουν έστω και προσωρινά.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη εφικτή και ρεαλιστική εναλλακτική λύση στο σύγχρονο κόσμο, στα προβλήματα που ζούμε στη χώρα μας, παρά μόνο μια Ελλάδα με λαϊκή οικονομία και εξουσία, σε μια Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας, του σοσιαλισμού.

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Η ΜΙΚΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΕ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ!

ΟΣΟ ΜΙΚΡΟΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ - ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΗΣΟΥΝ - ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΘΑΥΜΑΤΑ!

Η Ελλάδα παρά τα σοβαρά και πολλές φορές καταστροφικά πλήγματα που έχει δεχτεί σε ορισμένους τομείς εξαιτίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου, του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, έχει τις προϋποθέσεις να αναπτύξει μια όσο γίνεται αυτοδύναμη λαϊκή οικονομία.

 • Διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής, των μέσων παραγωγής, του εμπορικού δικτύου και ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης σύγχρονης τεχνολογίας.
 • Διαθέτει έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς και πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.
 • Διαθέτει αξιόλογες πλουτοπαραγωγικές πηγές, σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, που είναι σημαντικό πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων.
 • Εχει το μεγάλο πλεονέκτημα, να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για το εξωτερικό εμπόριο.
 • Διαθέτει δυνατότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών, εργαλείων και συσκευών.

Είναι ρεαλιστική η πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής στους τομείς της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, του ορυκτού πλούτου, των ορυχείων, της βιομηχανίας, των μεταφορών, της ύδρευσης, του τραπεζικού συστήματος, του εξωτερικού εμπορίου, της λαϊκής στέγης, της έρευνας και δημοκρατικής πληροφόρησης κ.ά. Απαιτείται αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό, ενιαίο, δωρεάν σύστημα Εκπαίδευσης, Υγείας, Πρόνοιας, Ασφάλισης.

Χρειάζεται ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς, των μικρών επιχειρηματιών σε κλάδους που η συγκέντρωση είναι μικρή. Τόσο ο κοινωνικοποιημένος, όσο και ο συνεταιριστικός τομέας της λαϊκής οικονομίας πρέπει να ενταχθεί σε έναν κεντρικό πανεθνικό οικονομικό μηχανισμό σχεδιασμού και διεύθυνσης, ταυτόχρονα με τον εργατικό και λαϊκό έλεγχο στη διεύθυνση της κάθε παραγωγικής μονάδας και υπηρεσίας, σε κάθε όργανο διοίκησης.

Η λαϊκή εξουσία προωθεί διακρατικές - εμπορικές συμφωνίες και συναλλαγές, συμφωνίες για αξιοποίηση τεχνογνωσίας, με βάση το αμοιβαίο όφελος και συμφέρον. Η λαϊκή εξουσία θα έχει να αντιμετωπίσει την εσωτερική και διεθνή αντίδραση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τις αντιλαϊκές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

Αντιπαλεύουμε τις επικίνδυνες θέσεις όλων εκείνων που για πολιτικούς και άλλους λόγους, είτε από φόβο, καλλιεργούν την άποψη ότι δήθεν η λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα θα είναι μόνη ή δε θα είναι σε θέση να χειριστεί τις υποθέσεις του ελληνικού λαού, να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του αύριο.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΛΑΟ - ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ, ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ, ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΚΕ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

 • Ο λαϊκός μονόδρομος δε χωρά στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ δε μεταρρυθμίζεται προς όφελος των λαών, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δημιούργημα των καπιταλιστών. Οποιος λαός θέλει να κάνει βήματα μπροστά πρέπει να εναντιωθεί στην ΕΕ και τις πολιτικές της, να απειθαρχήσει και στην πορεία να αποδεσμευτεί. Οταν ένας λαός νικήσει στη χώρα του, όταν έρθει στη θέση να επιβάλει ριζική αλλαγή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη συνολική ρήξη, την αναζήτηση άλλων μορφών ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας.
 • Η αποδέσμευση θα είναι προσφορά στη διεθνιστική πάλη των λαών. Κάθε λαϊκό κίνημα πρέπει να παλεύει στη χώρα του, να συντονίζει τη δράση του με άλλα λαϊκά κινήματα. Οι εξελίξεις δεν μπορεί να συγχρονιστούν για όλες μαζί τις χώρες, ο ένας λαός δεν πρέπει να περιμένει τον άλλο, αλλά κυρίως να επιδρά με τα αποτελέσματα της πάλης του στον άλλο, να προσθέτει τη δική του συνεισφορά στην αποδυνάμωση και ανατροπή του ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος που ονομάζεται ΕΕ.
 • Στο βαθμό που η ΕΕ θα αποδυναμώνεται από την πάλη των λαών θα δημιουργούνται και οι κοινωνικοπολιτικές προϋποθέσεις για την Ευρώπη της ισότιμης συνεργασίας, του σοσιαλισμού. Για να φτάσουμε στην Ευρώπη του σοσιαλισμού θα περάσουμε από μια ενιαία διαδικασία με διαδοχικές ρήξεις και αποδεσμεύσεις, σε μια ή περισσότερες χώρες. Οι εσωτερικές αντιθέσεις, τα αλλεπάλληλα χτυπήματα στο οικοδόμημα της ΕΕ, οι αποδεσμεύσεις, η απειθαρχία και ανυπακοή, θα δημιουργούν δυνατότητες και προϋποθέσεις να διαμορφώνονται άλλες μορφές οικονομικής συνεργασίας στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και σε αντίθεση με τις επιλογές της ΕΕ.
 • Οσο αδυνατίζει η ΕΕ, τόσο θα δυναμώνει η αντίθετη τάση να διαμορφώνονται μορφές συνεργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες (Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης), αλλά και με χώρες της Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής, τις Αραβικές χώρες, άλλες χώρες των άλλων ηπείρων.

Η αποδέσμευση που προβάλει το ΚΚΕ, είναι ενταγμένη στον άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ του λαού, το δρόμο της ενοποίησης της Ευρώπης προς όφελος των λαών. Ο δρόμος του ΚΚΕ είναι ο διεθνιστικός δρόμος των λαών.

Εργάτη, υπάλληλε, αγρότη, αυτοαπασχολούμενε, νέε - νέα

Το ΚΚΕ σου προτείνει το δρόμο μιας πραγματικής διεξόδου για το λαό. Ολοι οι άλλοι δρόμοι έχουν δοκιμαστεί και ήταν σε βάρος σου

Η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία των κλασικών συντηρητικών κομμάτων με τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη εκμετάλλευση και καταπίεση τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Την ίδια περίοδο οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις συνεργασίας με τη συμμετοχή δυνάμεων του ονομαζόμενου «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» σε διάφορες χώρες της ΕΕ, όχι μόνο έχουν αποτύχει παταγωδώς να ανακουφίσουν έστω και στο ελάχιστο τα λαϊκά στρώματα των χωρών τους, αλλά αντίθετα έχουν οξύνει τα προβλήματα,, έχουν οδηγήσει σε προώθηση των καπιταλιστικών ευρωενωσιακών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Οδήγησαν στον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος, σε διάλυση ή μετάλλαξη των κομμουνιστικών κομμάτων, σε συρρίκνωση της επιρροής και της δύναμής τους μέσα στα εργατικά λαϊκά στρώματα μεγάλων χωρών, σε ένταση της αντικομμουνιστικής και αντισοσιαλιστικής εκστρατείας της ΕΕ.

Εχουν ηττηθεί κατά κράτος σε όλες αυτές τις χώρες οι θεωρίες περί «κοινωνικού κράτους», περί μιας κεντροαριστερής προοδευτικής διαχείρισης, περί μιας ΕΕ των λαών και των κινημάτων όπου, όπως ουτοπικά προπαγανδίζουν, «ο άνθρωπος θα είναι πάνω από τα κέρδη», καλλιεργώντας επιπλέον αυταπάτες.

Ο δρόμος της αντίστασης, της ανυπακοής, της απειθαρχίας, της ρήξης, της διεθνιστικής δράσης και αλληλεγγύης είναι ο ρεαλιστικός και ελπιδοφόρος για τους λαούς δρόμος.

Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για την Ευρώπη των εργαζομένων, της ισότιμης συνεργασίας, για να κερδίσει έδαφος και να επιβληθεί το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό σύστημα στον τόπο του, για το δρόμο εξέλιξης που ο ίδιος επιλέγει να ακολουθήσει.

Αυτή θα είναι η συμβολή του ελληνικού λαού, όπως και κάθε λαού σε κάθε χώρα, για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος του ιμπεριαλισμού, της φτώχειας και της καταπίεσης, σε βάρος των δυνάμεων του πολέμου και της εκμετάλλευσης.

ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ. ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Ο ΠΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ, ΤΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ. ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ, ΤΟ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗΜΕΝΩΝ.

Ολα αυτά τα χρόνια δράσαμε από κοινού με άλλα Κομμουνιστικά, Εργατικά Κόμματα, με αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, στην Ευρώπη, διατηρώντας η κάθε πλευρά τις ιδιαίτερες απόψεις της. Διοργανώθηκαν πολλές συναντήσεις για την Ευρωσυνθήκη, τα δημοκρατικά δικαιώματα, την εκπαίδευση, το εργατικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του, τη νεολαία, την ειρήνη.

Διαδηλώσαμε πολλές φορές μαζί στην Αθήνα, στη Λισαβόνα, στην Πράγα, στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη, στη Ρώμη, στο Δουβλίνο, στη Σόφια, στο Τάλιν, στη Λευκωσία, στην Κωνσταντινούπολη, στη Βουδαπέστη, στη Γένοβα, σε άλλα μέρη του κόσμου.

Αναδείξαμε στο Ευρωκοινοβούλιο όλα τα προβλήματα που απασχολούν το λαό της χώρας μας, τους λαούς της Ευρώπης, των άλλων ηπείρων. Γίναμε η φωνή Εργατικών Κομμάτων και προοδευτικών κινημάτων που δεν εκπροσωπούνταν μέχρι σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε συνεργασία με άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις στην Ευρώπη τροφοδοτήσαμε το ρεύμα των εργατικών και λαϊκών αγώνων, ενάντια στο συμβιβασμό, στη χειραγώγηση, στη διαφθορά, στην αλλοτρίωση και εξαγορά συνειδήσεων.

Με την παραπέρα ισχυροποίηση των κομμουνιστικών, ριζοσπαστικών, γνήσια αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη θα πνεύσει νέος άνεμος αισιοδοξίας, αναζωογόνησης του επαναστατικού κινήματος, για τη χειραφέτηση των λαϊκών κινημάτων και το άνοιγμα του δρόμου για ριζικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές.

Ελληνες και Ελληνίδες εργαζόμενοι - εργαζόμενες

Νιάτα της Ελλάδας

Στις ευρωεκλογές να πούμε ένα μεγάλο ΝΑΙ!

ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ - ΤΩΝ ΕΒΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ - ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ - ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ

 • Στην πλήρη και σταθερή καθολική εργασία, με αυξήσεις μισθών και συντάξεων, καθιέρωση καθολικού 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου. Στον υπολογισμό των εισοδημάτων των εργαζομένων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και όχι με βάση τους στόχους της καπιταλιστικής ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας.
 • Στα ίσα δικαιώματα για τους αλλοδαπούς εργάτες - εργάτριες και τις οικογένειές τους.
 • Στην πλήρη απασχόληση των γυναικών, των νέων, μετά το πέρας των σπουδών, με πλήρη αντιστοίχιση πτυχίου - ανάλογου επαγγελματικού δικαιώματος. Σε μια εξειδικευμένη πολιτική κατά φύλο και ηλικία, καθώς γυναίκες και νέοι έχουν δεχτεί ακόμα πιο ισχυρά πλήγματα τα τελευταία χρόνια.
 • Στα ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας των ανέργων, στην πολιτική εξασφάλισης εργασίας για όλους και όλες. Στα επιδόματα ίσου ύψους με τις πραγματικές ανάγκες για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Πλήρη δικαιώματα για δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, να μη χάνονται ένσημα κατά τη διάρκεια της ανεργίας.
 • Στα μέτρα και τις προσπάθειες να γίνει υπόθεση και των δύο φύλων η πάλη για βελτίωση της ζωής της οικογένειας και για κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.
 • Στα κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού, στους δωρεάν κρατικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων.
 • Στην εκπαιδευτική διαπαιδαγώγηση για την ισοτιμία των δύο φύλων.
 • Στον εκδημοκρατισμό της πληροφόρησης.
 • Στα δικαιώματα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται ή ιδιωτικοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ

 • Στήριξη των αιτημάτων των ΕΒΕ, για τη φορολόγηση, την κρατική χρηματοδότηση των υποδομών, δηλαδή βιοτεχνικών πάρκων, όπου βιοτέχνες θα ασκούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον, στις κατοικημένες περιοχές.
 • Ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, με Κυριακή αργία, 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, υποχρεωτικό για όλα.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

 • Στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης με τη δημιουργία του παραγωγικού συνεταιρισμού υπέρ του μικρομεσαίου αγρότη και γενικότερα του λαού.
 • Αγροτική παραγωγή που εξυπηρετεί πρώτα από όλα την εγχώρια διατροφική αυτάρκεια, δίνοντας προτεραιότητα στα κτηνοτροφικά προϊόντα, με φθηνά και υγιεινά προϊόντα. Αγροτική παραγωγή που θα υπηρετεί επίσης την κάλυψη της βιομηχανικής παραγωγής με εγχώριες αγροτικές ύλες, θα προστατεύει το περιβάλλον, θα δίνει ζωή στην ύπαιθρο.
 • Ο προγραμματισμός της λαϊκής οικονομίας αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνδεση αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, την πολιτιστική άνοδο της ζωής στο χωριό.

ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Το ΚΚΕ παλεύει μαζί με τους μετανάστες ενάντια στην αντιδραστική αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών και ταυτόχρονα διεκδικεί:

 • Απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης και ανανέωσης των αδειών παραμονής και εργασίας.
 • Κατοχύρωση του δικαιώματος στη μόρφωση, στη σύνταξη, στην Υγεία, την Πρόνοια, με πλήρη μισθολογικά και κοινωνικά δικαιώματα.
 • Νομιμοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα και αναγνώριση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

 • Στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες και 5 χρόνια λιγότερα για όσους δουλεύουν στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 • Το αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό, ενιαίο σύστημα Υγείας να παρέχει δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα λαϊκά στρώματα, ξεκινώντας από την πρόληψη, τη δημόσια υγεία, την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και τον οικογενειακό προγραμματισμό. Συνολικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έως την τριτοβάθμια περίθαλψη και το πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο ΕΚΑΒ.
 • Να παρθούν αυστηρά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους τόπους δουλειάς με δημιουργία κρατικού Σώματος Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφάλειας στο δημόσιο σύστημα Υγείας με συμμετοχή και έλεγχο των εργαζομένων για την πρόληψη ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Κατάργηση όλων των ιδιωτικών υπηρεσιών στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Καθιέρωση εργοδοτικού ασφαλίστρου για τον επαγγελματικό κίνδυνο.
 • Ιδιαίτερες υπηρεσίες και παροχές μέσα στο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, για την προστασία της μητρότητας, των εγκύων και των νέων μητέρων, τη βρεφική -παιδική ηλικία.
 • Κρατική φροντίδα και παροχή ανάλογων σύγχρονων δωρεάν υπηρεσιών για τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες.
 • Ειδικά κρατικά κονδύλια στην έρευνα για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως το Εϊτζ, ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, μυοσκελετικές, ψυχιατρικές και άλλες παθήσεις που έχουν αυξηθεί.
 • Υποχρεωτικοί και δωρεάν εμβολιασμοί σε όσους τους χρειάζονται και γενικά ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής.
 • Ολο το προσωπικό στο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίας και επιστημονικής εξέλιξης. Οι σημερινοί ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να απορροφηθούν από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
 • Η προστασία της δημόσιας υγείας να συνδεθεί με αντίστοιχες δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες και δράσεις για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγιεινή των τροφίμων, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας. Ολες οι δραστηριότητες είναι ευθύνη του κράτους, χρειάζεται εξειδίκευση στην περιφέρεια και κατά φύλο - ηλικία.

ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

 • Δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, βασισμένο στο ενιαίο 12χρονο σχολείο γενικής εκπαίδευσης για όλους, χωρίς τις ταξικές και φυλετικές διακρίσεις, που θα καλλιεργεί αρμονικά όλες τις πλευρές της ανθρώπινης προσωπικότητας, θα προσφέρει γενική επιστημονική γνώση της φύσης και της κοινωνίας.
 • Ιδρυση δωρεάν δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών. Να είναι πηγή γνώσης, εφοδίων για τη νεολαία και όχι πηγή κερδών και υποταγής στους επιχειρηματίες.
 • Ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης, χωρίς ταξικούς φραγμούς και αντιεπιστημονικούς διαχωρισμούς των σπουδών σε κύκλους και των ιδρυμάτων σε κατηγορίες. Να διαμορφώνει καλλιεργημένους επιστήμονες, με υψηλή ειδίκευση και επαγγελματική ικανότητα. Σύνδεση του πτυχίου με το δικαίωμα στην εργασία.
 • Ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας, για παραγωγή νέας γνώσης και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΤΗΝ ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ

 • Στήριξη και ανάπτυξη της λαϊκής ερασιτεχνικής δημιουργίας και διάχυσή της σε όλο τον ελληνικό λαό. Αποτελεί όπλο απέναντι στη διαβρωτική ιμπεριαλιστική ιδεολογία, στην κουλτούρα της αλλοτρίωσης και αποχαύνωσης. Είναι δύναμη διαμόρφωσης στάσης αντίστασης και αντεπίθεσης, σε όλα τα μέτωπα της ζωής και της δράσης.
 • Αντιμετώπιση των προβλημάτων των καλλιτεχνών, αξιοπρεπή διαβίωση και ευνοϊκές συνθήκες δημιουργικής ενασχόλησης με την τέχνη.
 • Τα κέντρα και οι θεσμοί παραγωγής τέχνης - πολιτισμού να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας και η χρηματοδότησή τους να γίνεται από δημόσιους πόρους.
 • Η πολιτιστική κληρονομιά και η λαϊκή παράδοση, ο λαϊκός πολιτισμός και η γλώσσα μας είναι τμήμα της ιστορίας και της συνείδησης του λαού. Ως τέτοια διεκδικούμε την ανάδειξή τους και όχι ως στοιχεία στην υπηρεσία αύξησης των κερδών.

ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ - ΤΟΥ ΝΑΤΟ - ΤΩΝ ΗΠΑ

 • Η αμυντική ικανότητα να στηριχτεί στο λαό και στη νεολαία, στα στρατευμένα παιδιά, στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που δεν ανέχονται την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Καμιά συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στους στρατούς κατοχής. Λέμε ΟΧΙ στο μισθοφορικό στρατό.

 • Αντίσταση και πάλη κατά της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, κατά του Ευρωστρατού. Επιστροφή όλων των ελληνικών σωμάτων που χρησιμοποιούνται στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και αλλού.
 • Κατάργηση των ξένων βάσεων στη χώρα μας, πρώτα απ' όλα της Σούδας.
 • Κύπρος ενιαία, ανεξάρτητη. Χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα των Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Αλληλεγγύη και αγώνας κοινός με τον κυπριακό, τον παλαιστινιακό, τον ιρακινό και αφγανικό λαό. Αλληλεγγύη στους λαούς της Βαλκανικής, στους λαούς των χωρών όπου απαγορεύεται ή παρεμποδίζεται η δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων και Νεολαιών. Στο πλευρό του τουρκικού λαού, των Κούρδων, στο πλευρό όσων υποφέρουν. Αλληλεγγύη με τους λαούς της Κούβας, της Βενεζουέλας, της Βολιβίας, της Βόρειας Κορέας. Στο πλευρό των κομμουνιστών, όλων των προοδευτικών ανθρώπων που διώκονται.

ΤΟ ΚΚΕ ΘΑ ΠΑΛΕΨΕΙ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΟΥ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΩΣΤΕ:

* Η κάλπη να βγάλει διακριτά το ΟΧΙ στον ευρωμονόδρομο της ΕΕ, το ΟΧΙ στην ευρωσυναίνεση, που ακυρώνει κάθε δυνατότητα αποτελεσματικής αντίστασης και πίεσης.

* Με την ψήφο του ο λαός να δώσει σήμα προειδοποίησης ότι είναι έτοιμος να αντιδράσει σε όποιο νέο χτύπημα επιχειρηθεί σε βάρος του στο όνομα της πειθαρχίας και προσαρμογής στην ΕΕ.

* Η διαμαρτυρία και καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ ταυτίζεται με την υπερψήφιση του ΚΚΕ και την καταδίκη τόσο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υλοποίησαν με σθένος την αντιλαϊκή πολιτική της Ενωσης, όσο και την καταδίκη όσων θεωρούν μονόδρομο την ΕΕ και συμβιβάζονται με αυτήν, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

* Να ψηφίσουν μαζικά οι εργαζόμενοι το ΚΚΕ, γιατί αποδείχτηκε ο σταθερός μαχητής του λαού στην πάλη κατά των επιλογών της ΕΕ που υλοποίησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΚΚΕ μία προϋπόθεση θέτει σήμερα: Την αντίσταση και ανυπακοή στην ΕΕ, που σημαίνει αποτελεσματική αντίσταση στην κυβέρνηση της ΝΔ, σε κάθε κυβέρνηση του ευρωμονόδρομου και του ευρωσυμβιβασμού.

* Να καταδικαστούν τα κόμματα που ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που στηρίζουν τις υπόλοιπες Συνθήκες, που αρνήθηκαν το δημοψήφισμα, σκόρπισαν ψέματα, μύθους και αυταπάτες, τρομοκράτησαν τον ελληνικό λαό ότι δε χωράει κανένα «όχι» στην ΕΕ.

Ο ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΗΤΤΗΤΟΣ!

ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΑΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ!

ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΡΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΡΙΩΝ, ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ, ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ, ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΚΟΥΜΠΙ!

ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ, ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ!

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ 2009 ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ!

21 Ιούνη 2008

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org