Κυριακή 6 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Η Σκύλλα και η Χάρυβδη

Απ' τη μια ο Τσουκάτος και μισό εκατομμύριο ευρώ. Απ' την άλλη ο Λιάπης και καμιά πενηνταριά χιλιάδες ευρώ. Στη μέση η «Ζήμενς», σαν τον Οδυσσέα, με κατάφορτο καράβι μιζών ύψους εκατό εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 10 χρόνια. Απτόητη στο σκάφος της, όπως όλες οι όμοιες νήες του πολυεθνικού πλούτου, πλέει και πετάει το έρμα. Πολιτικούς, πολιτική, κοινό νου, νοημοσύνη, πολίτες, καταναλωτές. Η ζημιά θα ταπωθεί. Εδώ έκλεισε η τρύπα της στοάς Ρ2 στην Ιταλία, της τράπεζας Αμπροζιόνο με αναμεμειγμένους κυβέρνηση, κόμματα, μαφία, τραπεζίτες, αλλά και το ίδιο το Βατικανό.

Υστερα έρχονται οι δημοσκοπήσεις να φτιάξουν άλλο δίδυμο με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Είναι, λέει, απαισιόδοξοι οι Ελληνες. Το ίδιο και οι τραπεζίτες. Τα επιτόκια ανεβαίνουν. Οι συμφωνίες κυρίων μεγαλοαστών επιχειρηματιών και κυβερνητών, σα βρακιά κατεβαίνουν.

Συμψηφισμός. Αυτό είναι το υπόβαθρο στο οποίο χτίζει το μέλλον του ο δικομματισμός. Ο στόχος ορατός. Ενα κόμμα «γερό» κέντρο... κάτι, που να... ξεπεράσει την κρίση. Συμψηφισμός των μικρών τραυμάτων προς απόκρυψη των γιγάντιων αντιλαϊκών εγκλημάτων. Στην κυρίαρχη και σε κρίση ευρισκόμενη ευτυχώς (!) πολιτική, δεν ισχύει το γνωστό «εξ όνυχος τον λέοντα». Το ανάποδο μάλιστα. Ξέρεις, λαέ, το λιοντάρι. Πρέπει να πειστείς ότι θα γίνει αγαθό κι ακίνδυνο άμα λιμαριστούν τα νύχια του με δυο - τρεις τρικυμίες στο ποτήρι... Στο μεταξύ ξαμολήθηκαν τα λαμόγια, τα τρωκτικά και οι τραμπούκοι. Ομως, πιότερο και γρηγορότερα εμφανίστηκε το ημίτρελο, φανατικό, κραυγαλέα αντιφατικό κι αφόρητα υποκριτικό «κτήνος των εντυπώσεων» που επιλέγει ειδησάρια, τα μετατρέπει σε παγκόσμιες ειδήσεις και στοχεύει να σε κάνει να σταυροκοπιέσαι που είσαι φτωχός, μίζερος, άνεργος, απαισιόδοξος, αλλά στοιχειωδώς λογικός και ζωντανός ακόμη.

Τώρα, σύντροφοι, θα βγουν τα σκυλιά της ενημέρωσης και θα γαβγίζουν ολημερίς κι ολονυχτίς. Ιδού δείγματα φόλας και σάπιας μπριζόλας παραγεμισμένης με γυαλιά, τροφές για καταναλωτές ειδήσεων έξω από την τρέχουσα σκανδαλολογία, το πετρέλαιο, την ύφεση, την επικείμενη ταρζανιά στο Ιράν που προβαρίστηκε από κοινού μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών:

Στην Αμερική, πού αλλού, γίνονται λιτανείες λέει στις αντλίες μπροστά, ωσάν σε τοτέμ και προϊστορικά ξόανα. Θρησκευάμενοι (;) ψάλλουν, να βάλει χέρι ο Θεός (ούτε ο παράδεισος ούτε η κόλαση αντέχουν τέτοια ξεφτίλα) να πέσουν οι τιμές της βενζίνης...

Στο ίδιο «κράτος», στην Καλιφόρνια, υπάρχει επιχείρηση κλωνοποιήσεων («Bio Arts International») που έκανε διαγωνισμό για το αξιότερο προς κλωνοποίηση ζώο. Πρώτο βραβείο, οπότε και θα κλωνοποιηθεί, κέρδισε γηραιός σκύλος ονόματι Τρακρ που θεωρείται ήρωας αφού έσωσε ζωές στα ερείπια των δίδυμων πύργων. Κι όμως, ο ήρωας σκύλος είναι κουτσός. Πάσχει από εκφυλιστική ασθένεια οφειλόμενη στα τοξικά αέρια που εκλύθηκαν στο σημείο μηδέν και προφανώς εισέπνευσαν και χιλιάδες πολίτες που όχι μόνο δε θα κλωνοποιηθούν αλλά και δε θα νοσηλευτούν ποτέ, λόγω κόστους.

Απ' τον υπέροχο καινούριο κόσμο, στον παλιό, στην Ευρώπη, τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούσαν να είναι. Ετσι, στην πρωτοπόρα ναρκω-Ολλανδία θα επιτρέπεται στα ειδικά καφενεία το κάπνισμα μόνο αμιγούς χασίς και μαριχουάνας. Απαγορεύεται η ανάμειξή τους με καπνό και κυρίως το κάπνισμα σκέτων τσιγάρων!!!

Ελεος σύντροφοι. Ως πότε θα ανεχόμαστε ν' αφήνουμε τις τύχες μας στα χέρια μιας τάξης που εκφασίζει την τρομοκρατημένη λογική και χειραγωγεί τις μάζες με την πείνα όχι μόνον του κορμιού αλλά και του μυαλού...

Η αγανάκτηση κι η οργή δεν αρκούν. Οργάνωση και στράτευση είναι μόνον η αρχή για να ενστερνιστεί κι ο τελευταίος εργαζόμενος τον ενθουσιασμό και την ανάταση που μπορεί να εμπνεύσει μόνον η ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής ώστε το άμεσο μέλλον να 'ρθει στα συγκαλά του.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ