Επιφυλακτικός για την έκβαση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών εμφανίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, σε δηλώσεις του, στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
«Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε αν ο πέμπτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα δώσει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα», είπε ο Ρ. Ντενκτάς, επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη.
Ο τέταρτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό ήταν πιο αποδοτικός από τους τρεις προηγούμενους, υποστήριξε ο Ρ. Ντενκτάς και συνέχισε:
«Οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, συνιστούν ένα μεγάλο βήμα προς τις απευθείας συνομιλίες». Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες προετοιμάζουν το έδαφος για τις απευθείας συνομιλίες, είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και πρόσθεσε ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί θα πραγματοποιηθούν, αφού γίνει αποδεκτή η ισοτιμία των Τουρκοκυπρίων.
«Κανείς να μην περιμένει ότι θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού χωρίς την "ΤΔΒΚ"», επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και συνέχισε, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν μια σταθερή λύση, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να ξαναγυρίσουν στο παρελθόν.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα συμμετάσχει η ελληνοκυπριακή πλευρά στον πέμπτο γύρο των συνομιλιών, ο Ρ. Ντενκτάς είπε ότι «το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με το ζόρι» και πρόσθεσε ότι «μόνο με συμβιβασμούς και με συμφωνίες μπορεί να βρεθεί μια λύση».
«Η "ΤΔΒΚ" υπάρχει επειδή την αναγνωρίζει η Τουρκία», υποστήριξε, τέλος, ο Ρ. Ντενκτάς και συνέχισε: «Οσο η "ΤΔΒΚ" και η Τουρκία δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, η αναγνώρισή της από τον υπόλοιπο κόσμο δεν έχει καμία σημασία».
Ο Βρετανός βουλευτής των Εργατικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τόμας Κοξ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόοδος για την Τουρκία, μέχρις ότου απομακρύνει τα στρατεύματά της και οι εκτοπισμένοι, εφόσον το επιθυμούν, να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βρετανός βουλευτής επισήμανε την αδιαλλαξία του Ντενκτάς και κατηγόρησε την Τουρκία για έλλειψη βούλησης για μία δίκαιη διευθέτηση του προβλήματος.
Το Βρετανικό Κοινοβούλιο, τόνισε ο Τ. Κοξ, δεν πρόκειται, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να συμφωνήσει ποτέ, σε διαχωρισμό της Κύπρου.