Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Ολα άψογα, «λάδι» η εταιρία

Στο πλευρό των εφοπλιστών ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, με βολές για την ευθύνη του πληρώματος

Ακριβώς τη στιγμή που τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν χτες και τον 65ο νεκρό από τη θάλασσα της Πάρου. Τη στιγμή που τα στοιχεία, το ένα μετά το άλλο, αποδεικνύουν ότι το τραγικό ναυάγιο του «ΣΑΜΙΝΑ ΕΞΠΡΕΣ», ήταν προδιαγεγραμμένο έγκλημα - με ενόχους το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τους εφοπλιστές - ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής αδίσταχτα εκθείαζε τους... «αυστηρούς κανόνες» ασφαλείας που έχει θεσπίσει η ελληνική κυβέρνηση για τα πλοία, «έβγαζε λάδι» την πλοιοκτήτρια εταιρία, αξιόπλοο το σαπάκι «ΣΑΜΙΝΑ» και μιλούσε «για την εγκληματική αμέλεια» και τη «στραβωμάρα» του πληρώματος της γέφυρας του πλοίου, δίνοντας ταυτόχρονα «γραμμή» στις διωκτικές και δικαστικές αρχές! Η χτεσινή εμφάνιση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης στους ναυτιλιακούς συντάκτες, αποτέλεσε σαφές μήνυμα ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να υπηρετήσει τα εφοπλιστικά συμφέροντα δε θα διστάσει να συμπράξει και σε νέο έγκλημα.

«Η Ελλάδα - ανέφερε - είναι η μόνη χώρα που έχει αυστηρούς κανόνες για την ηλικία του πλοίου», για να συμπληρώσει:«Πέραν αυτού θα ήθελα να πω ότι το δείγμα γραφής την περίοδο που κυβερνά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, είναι μια συνεχής προσπάθεια που έχει σαν προτεραιότητα την ασφάλεια του επιβάτη την ασφάλεια του εργαζόμενου, την ασφάλεια του πλοίου»! Ειδικά για το ΣΑΜΙΝΑ δήλωσε ότι το πλοίο αυτό: «ως όφειλε έκανε το πρώτο εξάμηνο του 2000 τις μετατροπές που επιβάλλει η οδηγία (σ.σ 9818/98) για αυτό μετά την επιθεώρηση έλαβε από τη Διεύθυνση της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων το πιστοποιητικό που προβλέπεται». Οσον αφορά τις συγκεκριμένες καταγγελίες του μηχανικού Σορόκου για την επικινδυνότητα του πλοίου τις χαρακτήρισε πολύ γενικές... Πλήρη κάλυψη επιχείρησε να δώσει στην εταιρία ακόμα και για το γεγονός ότι δεν είναι καταγραμμένοι όλοι οι επιβάτες λέγοντας ότι «Είχαμε αλλαγές στον αριθμό, αλλά εν πάση περιπτώσει υπήρχε μία σύγχυση δικαιολογημένη σε ένα τέτοιο ναυάγιο».

Αφού, λοιπόν, απέκλεισε την ευθύνη κάθε άλλου παράγοντα είπε για το πλήρωμα: «Δεν υπάρχει κανείς άλλος, ο οποίος να πιστοποιεί ότι υπήρχε άλλου είδους πρόβλημα, αλλά όλοι λένε ότι το πλοίο πήγαινε κανονικά, απλώς είχαν αποσπάσει αλλού την προσοχή τους, αυτές τις κατηγορίες απευθύνουν οι πολίτες, οι επιβαίνοντες, οι επιζώντες»!

Ο υπουργός δεν παρέλειψε βέβαια να ξεκαθαρίσει ότι το ναυάγιο δεν πρόκειται να ανακόψει την πορεία προς την «απελευθέρωση», την άρση του καμποτάζ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ